Consumul de cofeina afecteaza in mod diferit fetele si baietii, scolari sau adolescenti

In ultimii ani, copiii au inceput sa consume din ce in ce mai multa cofeina, fie pentru ca beau sucuri, fie pentru ca aleg cafeaua. Un studiu realizat recent de catre Jennifer Temple, profesor la Universitatea Buffalo din New York a demonstrat despre cofeina ca are efecte diferite asupra fetelor si asupra baietilor. De asemenea, exista diferente intre copiii de opt, noua ani care consuma cofeina si adolescentii cu varste cuprinse intre 15 si 17 ani. 

Chiar si ceea ce consideram noi ca sunt doze mici de cofeina pot avea efecte diferite asupra copiilor in privinta ritmului cardiac si a tensiunii arteriale”, a spus Jennifer Temple. 
 
Studiul „Cardiovascular Responses to Caffeine by Gender and Pubertal Stage” („Raspunsurile cardiovasculare la cofeina, in functie de sex si de stadiul pubertatii”) a fost publicat de catre Jennifer Temple, profesor in cadrul Departamentului de Exercitii si Stiinte ale Nutritiei de la Universitatea Buffalo pe 16 iunie, intr-o editie a ziarului „Pediatrics”. 
cafea Pentru cercetarea propriu zisa au fost folositi o suta de adolescenti si pre-adolescenti care au consumat echivalentul aceleiasi cantitati de cofeina dintr-o cana de suc si o cana de cafea. Jumatate dintre subiecti aveau opt, respectiv noua ani, iar ceilalti aveau varste cuprinse intre 15 si 17 ani.
Cu toate ca din informatiile noastre, acea cantitate de cofeina nu este daunatoare, nu exista niciun beneficiu in a da copiilor cofeina. E posibil ca cei mici sa nu mai poata dormi din cauza cofeinei, lucru care trebuie luat in considerare inainte de a le da aceasta substanta”, a spus Temple. 
 
Cercetatorii au descoperit despre consumul de cofeina ca micsoreaza ritmul cardiac la copiii trecuti de puberate cu aproximativ 3-8 batai pe minut. Baietii au fost insa afectati mai mult decat fetele. 
 
De asemenea, cofeina a stimulat mai mult tensiunea arteriala sistolica la baieti decat la fete. 
 
Acest lucru arata faptul ca baietii sunt mai sensibili la cofeina decat fetele”, a spus Temple. 
 
Atunci cand fetele consuma cofeina, ritmul cardiac si tensiunea arteriala se modifica mai mult daca fetele sunt la menstruatie. Acest lucru sustine faptul ca maturitatea sexuala schimba reactiile pe care corpul le are la cofeina. 
 
In ceea ce priveste diferentele dintre fetele si baietii de 8 si 9 ani care au consumat cofeina, ele sunt aproape aceleasi. 
Schimbarile hormonale in timpul pubertatii pot juca un rol important in modul in care cofeina actioneaza asupra corpului, dar acest lucru nu este sigur”, a completat Temple. 
cola 
Ea a mai mentionat ca este nevoie de mai multa cercetare pentru a se determina daca diferentele intre fete si baieti sunt date de dezvoltarea psihica si fizica sau de consumul de cofeina.
 
Multi experti in domeniu, printre care si Academia Americana de Pediatri descurajeaza consumul de cofeina in randul copiilor si adolescentilor din prisma problemelor cardiovasculare. Studii anterioare au aratat despre consumul de cofeina ca duce la cresterea tensiunii si descreste ritmul cardiac, atat la copii, cat si la adulti. 
 
Doctorul John Higgins, cardiolog american, recomanda ca cei mici sa evite cofeina in totalitate. Cat despre adolescenti, acestia nu ar trebui sa consume mai mult de 100 de miligrame de cafeina pe zi, cantitate care se gaseste de obicei intr-o cana de cafea. 
   
Parintii ar trebui sa monitorizeze cat suc, bauturi energizante sau cafea beau adolescentii si ar trebui sa-i ajute sa inteleaga ca riscul asociat cu consumul de cofeina este mare”, a precizat doctorul Higgins. 
 
Surse: www.cbsnews.com, consumer.healthday.com, www.webmd.com, www.buffalo.edu
 

Cel puțin 3 școlari dintr-o clasă suferă de probleme psihice, avertizează britanicii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Studiu: consumul acestei substanțe în sarcină afectează IQ-ul copilului
  Studiu: consumul acestei substanțe în sarcină afectează IQ-ul copilului

  Un studiu canadian a ajuns la concluzia că IQ-ul copiilor poate fi afectat de o substanță uzuală care este consumată zilnic de către viitoarele mămici. Avertizarea face referire la...

  Sfantul Ilie – Traditii, obiceiuri, superstitii. De ce nu e bine sa muncesti si ce trebuie sa faca fetele!
  Sfantul Ilie – Traditii, obiceiuri, superstitii. De ce nu e bine sa muncesti si ce trebuie sa faca fetele!

  Ca si San-George si Sanmedru, Sant-Ilie este o divinitate populara care a preluat numele si data celebrarii de la un sfant crestin - sfantul Prooroc Ilie (Sfantul Ilie ). In traditia...

  Atenție, mame! Fetele criticate constant au tendința să își facă rău
  Atenție, mame! Fetele criticate constant au tendința să își facă rău

  Un studiu recent a demonstrat că fetele cu mame care le critică adesea sunt mai predispuse la a-și face rău singure.

  Fetele cu mame cicălitoare au mai mult succes la maturitate
  Fetele cu mame cicălitoare au mai mult succes la maturitate

  De când am devenit mame, nu de puține ori ni se poate întâmpla să ne amintim cum ne cicăleau mamele noastre. În același timp, începem să conștientizăm...

  5 lucruri pe care mamele și tații le fac complet diferit
  5 lucruri pe care mamele și tații le fac complet diferit

  Din cele mai vechi timpuri, este binecunoscut faptul că mamele și tații au abordări diferite când vine vorba de modalitatea în care se crește un copil. Așa cum sunt de...

  Proiect pilot: o masă caldă gratuită pentru școlari și preșcolari
  Proiect pilot: o masă caldă gratuită pentru școlari și preșcolari

  Începând cu anul școlar 2016-2017 se va desfășura un proiect pilot ce presupune asigurarea de către instituțiile de învățământ școlar și preșcolar a unei...

  Copiii neastâmpărați sau neatenți devin adulți mai săraci
  Copiii neastâmpărați sau neatenți devin adulți mai săraci

  Un studiu recent a demonstrat că, dacă un copil are tendința de a fi agresiv, neastâmpărat și de a avea dificultăți de concentrare, este mai predispus să aibă câștiguri...

  © 2019 Qbebe