Consumul de alcool la adolescenți: efecte și riscuri

Consumul de alcool la adolescenți: efecte și riscuri

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În anii adolescenței, copiii experimentează foarte mult și, de aceea, nu este exclus să ajungă să consume alcool. Fie că este vorba despre curiozitate, fie că este vorba despre sfidarea părinților, despre încercarea de a trece peste probleme sau pur și simplu despre dorința de a se integra ușor într-un grup, adolescenții găsesc adesea pretexte ca să opteze pentru băuturi alcoolice. Parcurgând articolul de mai jos, poți afla nu numai cum este recomandat să discuți cu un adolescent despre alcool, astfel încât să-i atragi atenția asupra efectelor nocive, ci și cum să acționezi în cazul în care copilul tău apelează la băuturi alcoolice.

Ce să îi spui adolescentului despre consumul de alcool

Când abordezi un subiect delicat precum este consumul de alcool la adolescenți, ține cont și de aceste sfaturi:

  • Nu discuta în momentele în care copilul nu se poate concentra întrucât este implicat în activități care îi distrag atenția: spre exemplu, se uită la televizor, discută cu un prieten pe o rețea de socializare, se joacă pe computer etc;
  • Alege un moment în care atât tu, cât și copilul tău, sunteți calmi;
  • Permite-i copilului să-și exprime gândurile, opiniile;
  • Încearcă să îți asculți copilul fără să dezaprobi, fără să critici, astfel încât să simtă că este înțeles.

Printre aspectele pe care este recomandat să le ai în vedere când discuți cu copilul despre alcool se regăsesc:

La vârsta sa nu trebuie să consume alcool

Nu ezita să exprimi pe un ton blând, dar ferm, poziția familiei voastre în legătură cu consumul de alcool: „După ce vei împlini 18 ani, poți să servești o băutură alcoolică în zilele în care te întâlnești cu prietenii. Însă în familia noastră nimeni nu consumă alcool pentru a încerca să-și rezolve problemele.” În plus, insistă asupra ideii că băuturile alcoolice sunt numai pentru adulți.

Insistă asupra faptului că și evitarea băuturilor alcoolice este o regulă pe care părinții o pot impune copiilor: „Nu trebuie să-ți placă regulile mele. Recurg la ele pentru că sunt părintele tău și pentru că îmi pasă de tine.”

mama care incearca sa stea de vorba cu fiul ei adolescent plictisit

Oferă-i câteva informații de bază

Deși un adolescent crede că știe multe lucruri despre alcool, nu greșești dacă vii cu detalii cum ar fi:

  • Alcoolul încetinește activitatea creierului: în aceste condiții, mișcările și viteza de reacție încetinesc, vederea devine încețoșată, nu mai gândești limpede etc;
  • Nici berea, nici vinul nu sunt mai sigure decât băuturile spirtoase, de exemplu ginul, vodca, romul, whiskey etc: de pildă, 300 ml bere (berea conține aprox. 5% alcool), 150 ml vin (vinul conține aprox. 12% alcool) sau 40-50 g de băutură spirtoasă (conține aprox. 40% alcool) au aceleași efecte asupra minții și corpului;
  • În medie, o singură băutură alcoolică se elimină din corp în aprox. 2-3 ore: procesul de eliminare nu poate fi accelerat dacă, de exemplu, faci un duș rece sau bei o cafea.

Vorbește-i despre presiunea venită din partea prietenilor

Un adolescent se regăsește de multe ori în situația în care cei din preajma sa consumă alcool, spre exemplu la o petrecere. Când prietenii săi beau, este firesc să îi fie greu să spună „nu”. În același timp, este tentat să consume alcool și din dorința de a se simți acceptat de ceilalți. Pentru a-l proteja, învață-l următoarele lucruri:

  • Să nu accepte nicio băutură pe care o primește dacă nu știe exact despre ce este vorba;
  • Să explice de ce refuză să bea: de exemplu, să vină cu argumente precum: „Nu îmi place să beau alcool”, „Am de terminat un proiect”, „Mâine mă trezesc devreme ca să...”, „Voi fi pedepsit/ă dacă beau iar” etc;
  • Să își pregătească întotdeauna o strategie pentru a ieși din situațiile în care nu se simte în largul său întrucât cei din jur consumă alcool: o asemenea strategie poate consta, de exemplu, în inventarea unei scuze de a pleca, într-un mesaj pe care să-l trimită acasă etc;
  • Să nu petreacă nopțile în locuri în care se consumă mult alcool, ci mai degrabă să se orienteze către alte activități care îi fac plăcere: spre exemplu, să meargă la un film, să intre într-o competiție de jocuri video stând acasă etc.

grup de prieteni tineri care incearca sa faca o competitie legata de cine bea mai mult sau mai repede in cadrul unei petreceri

Alcoolul te pune în situații nedorite

Pentru a fi cât mai convingătoare, dă exemplu o persoană care consumă alcool și, din acest motiv, este pusă în situații jenante. De pildă, povestește despre un coleg de serviciu care uneori bea în timpul programului de lucru. La un moment dat, participând la o ședință, acesta începe să dezvăluie detalii intime din viața unor colegi. Ulterior, este marginalizat și nu mai este invitat la niciun eveniment al companiei.

După ce bei alcool te poți simți rău

Copilul tău trebuie să știe că alcoolul irită mucoasa stomacului ceea ce, în anumite cazuri, conduce la simptome neplăcute precum arsuri, greață, vărsături și/sau diaree.

Efectele consumului de alcool în adolescență

În primul rând, alcoolul consumat pe parcursul adolescenței, în special până la vârsta de 15 ani, dăunează dezvoltării creierului. Astfel, zonele acestui organ care au cel mai mult de suferit din pricina alcoolului sunt:

  • Lobul temporal: cu rol în procesarea sunetelor și înțelegerea limbajului;
  • Cortexul prefrontal: responsabil de gândirea rațională, de memorie, de personalitate și de comportamente;
  • Hipocampul: implicat în procesele de învățare și de memorare;
  • Cerebelul: responsabil de mișcare și de asigurarea echilibrului.

În al doilea rând, pentru că afectează zona creierului numită amigdală, consumul de alcool are impact negativ asupra capacității de a lua decizii și asupra impulsurilor. În aceste condiții, crește riscul de implicare în situații periculoase, de exemplu condusul sub influența alcoolului, adoptarea comportamentelor sexuale riscante, abuzul de substanțe interzise etc.

Totodată, pentru că lezează celulele nervoase și interferează cu ciclurile de somn, alcoolul favorizează scăderea performanțelor școlare. Odată ce se întâmplă așa, se ajunge la scăderea stimei de sine, la stări de anxietate sau la depresie.

tanara care incearca sa consoleze un adolescent deprimat din cauza unui rezultat slab la invatatura

Nu în ultimul rând, consumul de alcool la adolescenți este asociat și cu creșterea riscului de tulburări endocrine în perioada pubertății. Potrivit unui studiu publicat în „Alcohol Health and Research World”, când alcoolul este consumat pe termen lung diminuează producerea și nivelul factorului de creștere de tip insulinic (IGF-1). Acest hormon se sintetizează în ficat, este transportat prin fluxul sanguin la nivelul creierului și asigură dezvoltarea fizică și maturizarea aparatului reproducător. 

Ce să faci dacă adolescentul a consumat alcool

Când copilul tău adolescent consumă alcool, primul impuls este să îl cerți și să îl pedepsești. Cu toate acestea, amintește-ți că numeroși adolescenți ajung, la un moment dat, să încerce diferite tipuri de băuturi alcoolice, însă nu înseamnă că ajung dependenți de alcool.

Obiectivul tău trebuie să fie să descurajezi consumul de alcool pe viitor, astfel încât copilul să nu aibă de suferit. Pentru a reuși, ia și următoarele măsuri:

Păstrează-ți calmul 

Chiar dacă îți vezi copilul în stare de ebrietate, rămâi calmă. Nu trebuie să negi că ești dezamăgită, dar faptul că nu începi să îl învinuiești și să îl umilești îi demonstrează că poate avea încredere în tine și că îi ești alături și când lucrurile nu merg bine. 

În plus, pentru a discuta cu copilul, asigură-te că este treaz. Fii cât mai deschisă și spune-i ce te îngrijorează, insistând asupra ideii că temerile tale sunt legate de faptul că îi vrei binele. 

mama uimita ca fiul ei adolescent a consumat alcool

Stai de vorbă cu copilul pentru a afla ce îl frământă

Consumul de alcool la adolescenți are legătură și cu expunerea la stres. În anumite cazuri, un adolescent folosește alcoolul în speranța că așa gestionează mai bine stresul, că poate trece mai ușor peste schimbări majore sau că poate depăși stări generate de anxietate ori depresie. Ținând cont de asemenea probleme, este indicat să comunici des cu copilul pentru a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în viața lui.

Reamintește-i regulile și consecințele ce țin de consumul de alcool în familia voastră

De exemplu, amintește-i că numai adulții au voie să consume alcool în casa voastră. De asemenea, reamintește-i că ori de câte ori încalcă această regulă, te apuci să verifici locurile în care poate ascunde băuturi alcoolice, de pildă sertarele din camera sa, șifonierul, ghiozdanul etc.  

Încearcă să-i cunoști pe prietenii copilului tău și pe părinții acestora

Cu cât îi cunoști mai bine pe prietenii copilului, cu atât sunt mai multe șanse să identifici și să descurajezi influențele negative ale acestora în privința consumului de alcool. Mai mult, comunicând cu părinții prietenilor săi, puteți să cooperați pentru a monitoriza cu atenție comportamentul copiilor. 

Află cât de mult alcool a consumat

Un adolescent poate ajunge rapid în stare de ebrietate fără să consume o cantitate mare de alcool întrucât corpul său nu este capabil să îl proceseze la fel ca cel al unei persoane adulte. Dacă poate să vorbească, încearcă să-l întrebi cât de mult a băut. Ca să obții astfel de informații, nu ezita nici să iei legătura cu părinții prietenilor săi sau chiar cu aceștia.

Nu te feri să ceri sprijinul cuiva din afara familiei

Adolescenții sunt adesea rebeli și au tendința de a ignora sfaturile venite din partea părinților, însă dacă le primesc de la altă figură autoritară pot fi mai dispuși să le asculte. De aceea, când copilul tău consumă alcool, cere ajutorul unor persoane din afara familiei în care acesta are încredere, de exemplu un cadru didactic, un consilier educativ, un medic, un antrenor etc.

Solicită ajutor medical dacă sesizezi semnele unei intoxicații cu alcool

Intoxicația cu alcool survine când se consumă o cantitate mare de alcool într-un interval scurt de timp, ceea ce provoacă manifestări cum ar fi: 

  • Confuzie;
  • Dificultăți de a articula cuvintele; 
  • Lipsa de coordonare a mișcărilor;
  • Respirație neregulată;
  • Vărsături;
  • Scăderea temperaturii corpului;
  • Faptul că o persoană este conștientă, dar nu reacționează;
  • Pierderea controlului vezicii urinare;
  • Leșin.

Dacă intervin oricare dintre manifestările menționate, ține seama de aceste instrucțiuni:

  • Nu îți lăsa copilul singur ca să doarmă: este preferabil să-l ajuți să rămână treaz;
  • Dacă este conștient, dă-i să bea puțină apă;
  • Ajută-l să se întoarcă pe o parte ca să nu se înece în cazul în care vomită;
  • Dacă își pierde cunoștința, întoarce-l pe o parte și verifică dacă respiră normal;
  • Acoperă-l cu ceva care să îi țină cald;
  • Cheamă ambulanța sau mergi cu copilul la cea mai apropiată cameră de gardă.

Mai mult decât atât, adresează-te cât mai repede unui psihoterapeut în situația în care sunt vizibile semne care arată că adolescentul consumă des alcool. Iată ce trebuie să te îngrijoreze:

  • Schimbările bruște de dispoziție;
  • Problemele la școală: de exemplu, numărul mare de absențe, rezultate tot mai slabe la învățătură, lipsa motivației de a merge la școală, probleme de disciplină etc;
  • Atitudinea rebelă față de regulile din familie;
  • Dificultățile de concentrare;
  • Tulburările de memorie;
  • Atitudinea care demonstrează că nu îi pasă de nimic: de pildă, este neglijent în ceea ce privește aspectul său fizic, nu se mai implică în activitățile îndrăgite, lipsa de entuziasm etc;
  • Nivelul scăzut de energie;
  • Faptul că își schimbă des prietenii și că nu este deloc dornic să-ți vorbească despre ei.

adolescenta deprimata stand pe scaun in timpul unei sedinte de terapie de grup

În cât timp iese alcoolul din organism

Surse foto: istockphoto.com, pexels.com, Image by freepik

Surse articol: betterhealth.vic.gov.au, drinkaware.co.uk, drinkwise.org.au, education.vic.gov.au, extension.unm.edu, helpguide.org, healthychildren.org, niaaa.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, raisingchildren.net.au, sfatulmedicului.ro, verywellmind.com

Articolul urmator
Țipatul la copii poate fi la fel de dăunător ca și abuzul intim, conform specialiștilor
Țipatul la copii poate fi la fel de dăunător ca și abuzul intim, conform specialiștilor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Statistici îngrijorătoare! 25% dintre părinți consideră că este normal ca un copil să consume ocazional alcool
    Statistici îngrijorătoare! 25% dintre părinți consideră că este normal ca un copil să consume ocazional alcool

    În intervalul mai-noiembrie 2023, „Spirits România” (asociația reprezentativă a producătorilor și distribuitorilor de băuturi spirtoase din România),...

    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei
    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei

    Știm deja că ciocolata este un aliment delicios și că ajută la eliberarea endorfinei (hormonul fericirii) în creier , însă mai știm și că are și zahăr și grăsimi,...

    Bărbații care încearcă să conceapă un copil trebuie să renunțe la alcool timp de cel puțin 3 luni, spun studiile
    Bărbații care încearcă să conceapă un copil trebuie să renunțe la alcool timp de cel puțin 3 luni, spun studiile

    Cercetări recente au dezvăluit că nu numai obiceiurile nocive ale mamelor au impact asupra fertilității și asupra dezvoltării fătului în mediul intrauterin, ci și cele ale...

    „La aproape orice magazin se vinde alcool minorilor”: Mărturia unui băiat de 14 ani din Sibiu
    „La aproape orice magazin se vinde alcool minorilor”: Mărturia unui băiat de 14 ani din Sibiu

    Un copil de 14 ani din Sibiu atrage atenția autorităților cu privire la faptul că în aproape fiecare magazin din oraș, se vinde alcool minorilor.

    Ce se alege de viața copiilor de alcoolici? Dependența părinților are efecte pe viață a asupra propriilor copii
    Ce se alege de viața copiilor de alcoolici? Dependența părinților are efecte pe viață a asupra propriilor copii

    De la un pahar se ajunge la mai multe, de la mai multe la o sticlă. Dependența de alcool este sinuoasă și dezastruoasă pentru familii, îndeosebi pentru copiii care au unul sau...

    Mi-am ajutat iubitul să scape de dependența de alcool și el a lăsat o altă femeie însărcinată
    Mi-am ajutat iubitul să scape de dependența de alcool și el a lăsat o altă femeie însărcinată

    După o relație de trei ani și jumătate, o femeie decide să se mute într-un alt oraș pentru a fi alături de partenerul ei, pe care îl ajutase să învingă dependența...

    Eu sunt acea mamă care nu bea alcool și sunt constant judecată!
    Eu sunt acea mamă care nu bea alcool și sunt constant judecată!

    Prima dată când am fost întrebată de ce nu beau a fost la prima aniversare a fiului meu. L-am sărbătorit în curtea din spate și îmi amintesc că eram atât...

    Are doi copii adolescenți cărora le controlează constant telefoanele. „Eu plătesc pentru telefoanele lor”
    Are doi copii adolescenți cărora le controlează constant telefoanele. „Eu plătesc pentru telefoanele lor”

    O mămică din North Carolina dezvăluie internetului una dintre metodele sale de parenting, care este foarte controversată. Află mai multe parcurgând articolul de mai jos.

    © 2024 Qbebe