Hope and Homes for Children Romania lucreaza din 2014 la acest proiect, alaturi de DGASPC Botosani. Investitia totala se ridica la 1.151.598 RON (peste 261.000 de euro), banii fiind folositi pentru renovarea, amenajarea si dotarea apartamentelor (835.715 RON), pentru programul de prevenire a separarii copilului de familie (163.365 RON), pentru reintegrarea familiala (38.014 RON) si pentru reinsertia socio-profesionala a tinerilor iesiti din sistemul de protectie (114.504 RON).
HHC Romania s-a implicat in formarea personalului care va avea grija de copii in apartamentele de tip familial si mai ales in sustinerea familiilor pentru a preveni abandonul in judetul Botosani. Sprijinul a fost oferit in colaborare cu autoritatile locale si judetene, folosindu-se atat resursele de la nivelul comunitatii, precum si cele oferite de HHC Romania.
"Inchiderea centrului si mutarea copiilor intr-un mediu cat mai apropiat de o familie este un pas dintr-un proces foarte amplu pe care il desfasuram in Botosani impreuna cu partenerii nostri. Procesul de dezinstitutionalizare in judet este avansat, exista deja o intelegere a rostului reformei, exista pricepere si capacitate de interventie in sprijinirea familiilor vulnerabile si a tinerilor care ies din sistem" a spus Otto Sestak, Directorul National al Hope and Homes for Children Romania.
Fundatia a inceput sa lucreze impreuna cu DGASPC la inchiderea Centrului de Plasament Elena Doamna in mai 2014, iar in luna septembrie a acestui an procesul a intrat in linie dreapta. La momentul acela se aflau in institutie 35 de copii si tineri, iar in urma evaluarilor sociale si psihologice, 6 tineri au fost consiliati si ajutati sa isi gaseasca un loc de munca. Ulterior, echipa HHC Romania le-a oferit sprijin material in primele doua luni, ajutandu-i cu transportul, plata chiriei, dotarea apartamentelor cu obiecte de stricta necesitate si cheltuieli ocazionale. Unul dintre copiii din centru a fost reintegrat in familia sa naturala, iar un alt copil a fost transferat intr-o casa de tip familial, pentru a fi mai aproape de parintii sai si a se putea reuni cu familia in viitor.
Restul de 27 de copii si tineri au fost mutati in 5 apartamente de tip familial din Dorohoi, 4 dintre acestea fiind ocupate la capacitate maxima (6 tineri / apartament). Toti tinerii au beneficiat de consiliere si de sprijin specializat in vederea transferului din mediul institutional in cel familial.
In paralel cu inchiderea Centrului Elena Doamna, s-a marcat si finalizarea unui alt obiectiv din strategia judeteana de protectie a copilului, si anume construirea a sase casute de tip familial in cadrul Complexului „Sfantul Mina". Trei dintre ele au fost finantate de Hope and Homes for Children Romania, doua de catre fundatia SERA ROMANIA si una de catre Consiliul Judetean. In cele sase casute locuiesc acum 60 de copii cu dizabilitati care au fost mutati din Centrul de Plasament si Recuperare a Copiilor cu Dizabilitati „Sf. Spiridon".
In 2011 existau 3 institutii de tip vechi in judetul Botosani, cu peste 200 de copii in plasament. Buna colaborare a fundatiei Hope and Homes for Children Romania cu autoritatile judetene si locale a avut ca rezultat inchiderea Centrului Sfantul Spiridon, cu 110 copii si tineri, urmata acum de Centrul de Plasament Elena Doamna. Echipa HHC Romania estimeaza ca in urmatorii doi sau trei ani se va reusi integrarea tuturor copiilor in medii familiale.
Hope and Homes for Children Romania (HHC Romania) activeaza in tara noastra din 1998, timp in care a contribuit direct la inchiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din intreaga tara. Prin serviciile dezvoltate de HHC Romania, copiii trec de la ingrijirea in institutii-mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala, la sisteme bazate pe conceptul familial, care le permit o viata apropiata de normalitate.
Prin eforturile HHC Romania si ale partenerilor sai, 5.700 de copii au fost scosi din institutii; 21.344 de copii au fost salvati de la ruperea de familie, 715 tineri au fost sprijiniti pentru o viata independenta, 1.711 de copii au fost primiti in regim de urgenta si 6.545 de membri de personal din sistemul de protectie al copilului au fost instruiti de Hope and Homes for Children Romania. Organizatia activeaza intens in prevenirea separarii copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru sustinerea familiilor in care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Pana in acest moment, 30.134 de copii au beneficiat de serviciile organizatiei Hope and Homes Romania, al carei obiectiv este ca pana in 2020 sa fie eliminata institutionalizarea copiilor in tara noastra. http://www.hhc.ro/.
