În numai câteva săptămâni COVID-19 ne-a schimbat cu totul viața. Încercăm să fim responsabili, să #stămacasă, să intrăm în contact cu cât mai puțină lume pentru ca toată această criză mondială să se sfârșească mai repede. Facem cumpărături cu mai multă atenție, verificăm proviziile astfel încât să nu fie nevoie să ieșim prea des la magazine. Dezinfectăm ambalajele când ajungem acasă, iar spălatul pe mâini a devenit laitmotivul zilei. Dar toate astea nu sunt nici pe departe dificile precum alegerea pe care o avem de făcut: stăm cu copiii noștri, dar suntem nevoiți să îi ținem departe de bunici. Trebuie să facem asta pentru că vârstnicii sunt vulnerabili în fața COVID-19, cifrele în cazul lor fiind mult mai nemiloase.
Printre cei cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani cu simptome de coronavirus, 24,3% necesită spitalizare (peste 80, este 27,3%), 43,2% dintre cei internați au nevoie de îngrijiri critice (peste 80 este 70,9%), raportul de fatalitate este de 5,1% (față de 9,3 procente peste 80), potrivit The Telegraph.
Atenție, însă! Deși în rândul copiilor rata de mortalitate tindea către zero, nu sunt iertați de noul coronavirus. Printre cele mai tinere victime ale sale se numără un adolescent de 14 ani din Marea Britanie, dar și un bebeluș din SUA. Părinți, protejați copiii și stați acasă cu ei!
Le spunem părinților noștri să stea în case ca să fie în siguranță.
Au provizii. Au un acoperiș deasupra capului. Au medicamente (sperăm!). Dar ce folos? Sunt izolați. Nu mai au fix acele lucruri care le mențin o stare de spirit bună. Nu mai își văd persoanele dragi. Copiii. Nu se mai joacă frumos cu nepoții. Cât va mai rezista sufletul lor așa?
Pe de altă parte, copiii noștri stau și ei case. Departe de prietenii lor. Departe de bunicii pe care-i iubesc.
Fac lecțiile acasă în această vacanță forțată care strică sensul cuvântului vacanță. Mai mult decât atât, văd deznădejde peste tot. Nu mai au modele. Sunt atâția tineri care au rămas fără un loc de muncă. Care nu știu cum se vor descurca în săptămânile ce urmează. Cum va arăta viitorul copiilor noștri? Ce putem face ca să îi sprijinim mai bine?
„Ca fiică, susțin înțelepciunea protejării generației mai în vârstă; ca mamă, îmi fac griji pentru nota de plată pe care copiii mei o vor plăti în continuare atunci când vor fi bunici“, scrie autoarea articolului „Cei dintre noi din generația sandwich se confruntă acum cu o alegere imposibilă: părinții sau copiii noștri“ din The Telegraph.
Sursa: The Telegraph