Un nou site creat de către echipe de cercetători din Canada și Asia aduce în vedere faptul că omenirea ar putea economisi 341 de miliarde de dolari în fiecare an dacă mamele şi-ar alăpta copiii o perioadă mai îndelungată, contribuind astfel la prevenirea deceselor premature şi a altor afecţiuni.
Site-ul este denumit „Cost of Not Breastfeeding" și utilizează date dintr-un studiu longitudinal, realizat pe o durată de şase ani de organizaţia Alive & Thrive.
„Este un drept fundamental, salvează vieţi şi îmbunătăţeşte prosperitatea economică", a menţionat Dylan Walters, un specialist în economia sănătăţii stabilit în Canada, referindu-se la alăptare și la cât de vitală este de fapt aceasta.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă mămicilor să își alăpteze bebelușii până la vârsta de 6 luni, după care până la vârsta de 2 ani să combine laptele matern cu o dietă echilibrată, sănătoasă.
Alăptarea poate preveni probleme precum bolile diareice sau pneumonia - acestea fiind două cauze majore ale decesului în rândul bebelușilor.
Din păcate, la momentul actual, pe plan global doar 40% dintre nou născuți sunt alăptați cu lapte matern, iar 820.000 de cazuri de mortalitate infantilă ar putea fi evitate în fiecare an dacă ar fi urmate recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.
Un studiu sprijinit de ONU şi realizat în 2017 a arăta că nicio ţară nu depune suficiente eforturi pentru a ajuta mamele să-şi alăpteze bebeluşii în cele şase luni recomandate, în ciuda potenţialelor beneficii economice.
Cercetătorii speră că tot mai multe țări vor implementa spații special amenajate pentru alăptare, astfel încât să încurajeze mămicile să alăpteze (lipsa locurilor de alăptare și stigmatizarea femeilor care alăptează în public se numără printre motivele pentru care femile aleg să nu mai facă acest lucru).
Citește și: Laptele matern este magic, spune știința
Surse: evz.ro, agerpres.ro, academic.oup.com