De ce nu am fost de acord ca învățătoarea copilului meu să posteze imagini cu el pe social media

De ce nu am fost de acord ca învățătoarea copilului meu să posteze imagini cu el pe social media

Mariana Voinea

Când toată lumea se pune de acord cu o decizie, te poți împotrivi curentului? Sigur că da, mai ales dacă este spre binele copilului tău! Iată cum a refuzat un cuplu să fie publicate poze cu fetița lor pe site-ul grădiniței la care mergea.

De când au apărut telefoanele mobile inteligente și rețele sociale au devenit din ce în ce mai populare, în uneșe unități de învățământ se publică fotografiile elevilor sau studenților în mediul online, bineînțeles, cu acordul părinților.

Sunt și părinți care nu sunt de acord cu această practică. Faptul că micuțul este postat zi de zi sau de câteva ori pe săptămână cum ia parte activități împreună cu ceilalți colegi într-un cadru organizat nu ar fi o problemă pentru unii părinți. În alte familii, lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

Iată cum o mămică a refuzat să fie postate fotografii cu fetița ei de către educatoarea de la grădiniță.
Primul primul an în colectivitate este oricum destul de greu. Sunt o grămadă de hârtii de semnat, e-mailuri și telefoane primite, iar părinții trebuie să fie implicați în tot ce înseamnă educația copilului lor.

Mămica își amintește cum prin teancul de acte de semnat pe care fetița ei le-a adus de la grădiniță, se afla și un acord. Aceasta trebuia să semneze un document prin care și-ar fi dat acordul ca fetița ei să fie postată pe internet în fotografiile clasei.

UNICEF: Copiii sunt expuși unui risc crescut în mediul online în timpul pandemiei de COVID-19

Practic, prin acea hârtie se cerea permisiunea mamei să fie postate fotografii și videoclipuri cu copilul ei în grădiniță pe orice platformă media.
"Chiar pe orice platformă media?" s-a mirat mama.

"Ce presupune acest termen? Fetița mea urma să fie postată pe site-ul web al unității de învățământ, în social media, pe postere sau materiale care cine știe unde ajungeau?", mărturisește femeia.

Atât ea, cât și soțul ei nu s-au mulțumit cu această afirmație destul de vagă așa că nu și-au dat acordul.

O săptămână mai târziu părinții au primit un telefon de la doamna educatoare

Doamna educatoare a suna părinții copilei pentru că toți ceilalți părinți din clasă își dăduseră acordul, mai puțin ei. I-a anunțat că vor face fotografii și videoclipuri cu toți copiii în timpul orelor, iar fiica lor va trebui să stea deoparte în acele momente. Sau va fi nevoită să editeze pozele și fetița să fie scoasă din peisaj.

femeie face poza la doua fetite cum se joaca

De asemenea, doamna educatoare a clarificat ce însemna platformă media. I-a asigurat că fotografiile ar fi fost postate intern pe un site la care doar părinții din acea clasă aveau acces, nu altcineva.

"Ca să fiu sinceră, deși eram sigură de decizia pe care o luasem împreună cu soțul meu, m-am simțit un pic împinsă de la spate. Simțeam cum se fac presiuni asupra mea. Dacă toți părinții au fost de acord, noi de ce nu am fi fost?

În plus, nu aș fi vrut ca fiica noastră să se simtă lăsată pe dinafară. Și nu voiam ca educatoarea să lucreze mai mult pentru a edita fotografiile în care ar fi apărut și ea. Mai mult, am fi fost etichetați ca acei părinți care sunt împotriva deciziilor comune.

Pentru că am vrut să încep cu dreptul, am încheiat conversația cu educatoarea spunându-i că mai am nevoie de puțin timp să mă gândesc și că voi discuta împreună cu soțul această decizie. Soțul bineînțeles că nu a fost de acord, dar eu nu eram așa sigură de alegerea mea", mărturisește mama.

Citește asta înainte să postezi poze cu fața copilului tău online

Încă de când au devenit părinți, cei doi au fost foarte stricți în ceea ce privește postarea fotografiilor fetiței în mediul online. Aceștia nu postează fotografii cu fața fetiței și chiar au rugat pe prietenii de familie și membrii familiei să nu posteze fotografii cu fetița pe social media, nici măcar pe conturile lor private.

"Fiica mea are cinci ani și nu prea înțelege ce înseamnă postarea unei fotografii online. Știe că putem să trimitem fotografiile cu ea bunicilor și că ei ne pot trimite fotografii înapoi. Cu toate acestea, nu înțelege cât de repede poate ajunge o singură poză pe internet și în mâinile cui nu trebuie.

Atunci când va fi suficient de mare, îi vom explica ce înseamnă prezența în mediul online, ce riscuri, beneficii, responsabilități aduce. O vom educa în așa fel încât să își ia singură deciziile asupra identității pe care o postează în mediul online", explică femeia.

Înțeleg că este plăcut să vezi ce fac copiii la grădiniță în fotografii

Protagonista poveștii noastre ne mărturisește că a intrat o dată pe site ul clasei pentru a vedea exact cum stau lucrurile și dacă erau postate informații importante pe care ar fi trebuit să le știe.

Acolo a descoperit că educatoarea posta câteva poze noi o dată la câteva zile. Mămica a admirat fotografiile inocente cu copiii care se jucau pe tobogan, cu "operele lor de artă", desenele pe care le făceau și pozele de grup.

doua maini fac poza cu telefonul unor fete care se joaca

Pe cât de mult a apreciat pozele, femeia susține că nu are nevoie să vadă exact ce se întâmplă în timpul orelor în care fetița ei este la grădiniță. În plus, are deplină încredere în educatoare și în sistemul de învățământ.

"Fetița mea petrece 30 de ore pe săptămână la grădiniță. Atunci când ajunge acasă trebuie să se concentreze pe viața de familie", susține ea.

Am încredere în ceilalți părinți că nu ar posta nicio fotografie cu rele intenții

Mama susține că orice text inocent sau postarea unei fotografii a clasei poate ajunge foarte rapid în partea cealaltă a lumii, sub privirea persoanelor străine.

"Știu că nu pot controla ceea ce se întâmplă, dar pot contribui la evitarea anumitor lucruri. Pot evita ca fotografiile cu fetița mea să ajungă în mâinile prădătorilor, în mâinile răufăcătorilor, persoanelor care se ocupă cu răpiri de copii.

De aceea prefer să-mi țin departe fetița de internet, pe cât posibil. Așa că am sunat educatoarea înapoi și mi am susținut decizia. Știți ce? Nu mă simt câtuși de puțin vinovată", concluzionează ea.

Ce părere aveți despre situația creată? Ați avea curaj să înfruntați majoritatea și să vă susțineți credințele și convingerile sau ați merge cu valul crezând că nu se poate întâmpla nimic rău? Decizia părinților poate influența foarte mult viitorul copiilor. 

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: cafemom.com

Articolul urmator
Elevii din București sunt de acord cu testarea antidrog în școli
Elevii din București sunt de acord cu testarea antidrog în școli

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce nu o sa îmi pun copilul niciodată pe Social Media
    De ce nu o sa îmi pun copilul niciodată pe Social Media

    Cu siguranță ai văzut fotografia absolut adorabilă pe care Prințul Harry și Meghan Markle au făcut-o publică pentru a sărbători prima aniversare a fiicei lor Lilibet. Imaginea a...

    Învățătoarea copilului meu mi-a spus să invit toți cei 24 de la colegi la ziua lui de naștere, cu părinți cu tot
    Învățătoarea copilului meu mi-a spus să invit toți cei 24 de la colegi la ziua lui de naștere, cu părinți cu tot

    Un tătic s-a enervat teribil după ce a primit un telefon de la învățătoarea fiului sau de 6 ani, care îi cerea să invite toți cei 24 de copii din clasa și pe părinții...

    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă
    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă

    În momentul în care hotărăști să-ți lași copilul în grija unei bone, cel mai mult te preocupă siguranța lui, din toate punctele de vedere. De aceea, nu este de...

    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești
    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești

    Să fii părinte în 2022 nu este lucru ușor, iar să fii și un părinte model, devine o adevărată provocare. Mamele și tații din ziua de azi trebuie să se lupte cu mult mai...

    „Ne vrem copiii înapoi!” Social Media și anxietatea unei copilării pierdute
    „Ne vrem copiii înapoi!” Social Media și anxietatea unei copilării pierdute

    Pe măsură ce un copil crește și devine tot mai independent, petrece din ce în ce mai mult timp în mediul online. Fie că este vorba despre rețelele de socializare, fie că...

    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz
    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz

    Întrucât mediul online devine tot mai prezent în viețile noastre, nu este întotdeauna simplu să reziști tentației de a-ți stimula copilul să facă și el parte...

    David Popovici și-a cumpărat un telefon de 100 de lei cu butoane pentru a nu fi tentat de social media
    David Popovici și-a cumpărat un telefon de 100 de lei cu butoane pentru a nu fi tentat de social media

    Internetul și rețelele sociale sunt peste tot în viața noastră și adevărul este că ne e greu să ne separăm de ele, pentru că suntem tot timpul cu telefonul în...

    Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!
    Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!

    În ultimul timp, adolescenții își petrec din ce în ce mai mult timp pe rețelele social media. Cât de normal este acest comportament, ce beneficii și mai ales, ce...

    © 2024 Qbebe