Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani

Părinții și social media: în medie, un copil apare pe rețelele sociale de 1300 de ori până la vârsta de 13 ani

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În ultimii ani, atât psihologii, cât și experții în parenting, atrag atenția asupra următorului fenomen: din ce în ce mai mulți părinți aleg să posteze imagini cu copiii lor pe rețelele de socializare. O asemenea tendință este vizibilă încă din primii ani de viață ai copiilor și, pe măsură ce aceștia înaintează în vârstă, încep, la rândul lor, să posteze din ce în ce mai multe imagini cu ei pe social media. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos, poți descoperi ce părere au psihologii despre promovarea imaginilor cu copii pe rețelele de socializare și cu ce sfaturi vin pentru părinți din acest punct de vedere.

De ce părinții postează tot mai des imagini cu copiii lor pe rețelele de socializare

Charlotte Cripps, redactor la „Independent” și mamă singură, a ținut să atragă atenția asupra unui fenomen tot mai frecvent în ultimul timp: din ce în ce mai mulți părinți își expun copiii pe social media.

Charlotte și-a început intervenția pentru „Independent” după cum urmează: „Pentru mine, este mai interesant să postez pe rețelele de socializare imagini inedite, magice, decât unele comune. Însă de ce ar trebui să mă apuc să-mi prezint copiii ca și cum ar trăi într-un vis plin de culori pastelate, în care totul creează impresia că este fermecat? Fără păr dezordonat. Fără urme de oboseală. Fără copii plictisiți. Cu toate acestea, nu am nevoie să apelez la filtre- întrucât obișnuiesc să privesc viața „prin lentile roz” și mă aștept ca și ceilalți să procedeze la fel. Oare sunt eu depășită? Oare procedând așa, le-aș putea face un rău copiilor mei?”

Pentru a aduce în prim-plan efectele nocive ale acestei tendințe asupra copiilor și a relației părinte-copil, aceasta a apelat la un cunoscut psiholog. Charlotte Armitage a stat de vorbă cu „Independent” și a explicat de ce nu recomandă părinților să-și expună copiii pe rețelele sociale. Pe de o parte, ea a adus în prim-plan faptul că micuții, prin imitație, vor prelua acest obicei de la părinți. Pe de altă parte, când se postează des imagini cu ei pe social media, copiii vor simți mereu nevoia să fie validați de ceilalți, ceea ce este dăunător pentru construirea stimei de sine. Pentru sursa citată, a venit cu următoarele explicații:

„Copiii învață prin imitație- spre exemplu, dacă mama începe să posteze imagini pentru a căuta validare din partea celorlalți, prin like-uri, copilul va dori să aibă și el parte de o asemenea validare; practic, copiii se obișnuiesc să creadă că acea validare provine din ceea ce cred ceilalți despre ei. De fapt, un asemenea lucru este nociv, pentru că, de-a lungul vieții, copilul o să-și construiască încrederea și stima de sine bazându-se mai degrabă pe ceea ce cred cei din jur despre el”. 

Ca să nu se ajungă într-o astfel de situație, psihologul Charlotte Armitage îi îndeamnă pe părinți să nu recurgă la social media pur și simplu pentru a încerca să se simtă mai împliniți. Potrivit sursei citate anterior, a precizat că: „Cred că este important să ne întrebăm de ce ne dorim neapărat să dezvăluim imagini perfecte cu noi. De fapt, nu cumva se întâmplă așa pentru că nu suntem mulțumiți de viețile noastre?”

mama care isi tine in brate copilasul si îi face poze

Cât de mult își expun părinții copiii pe social media- ce spun specialiștii

Ca să demonstreze cât de mult își expun părinții copiii pe rețelele de socializare, Charlotte Cripps a adus în atenție rezultatul unei cercetări realizate, încă din anul 2018, de „The Office of the Children’s Commissioner”. Acesta reprezintă o instituție guvernamentală din Marea Britanie, având scopul de a promova drepturile și interesele copiilor în adoptarea politicilor și a deciziilor care îi privesc. Astfel, conform datelor furnizate de raportul instituției menționate, până la vârsta de 13 ani, un copil apare pe rețelele sociale, în medie, de până la 1300 de ori. Mai mult, pe măsură ce un copil crește, începe să posteze tot mai des imagini cu el pe aceste rețele. Spre exemplu, în medie, un copil realizează până la 26 de postări pe social media într-o zi. De aceea, până la vârsta de 18 ani, poate realiza până la aprox. 70.000 de postări. 

Pornind de la concluziile raportului menționat, Sonia Livingstone, profesor în cadrul departamentului de media și comunicare de la o prestigioasă universitate din Londra, într-o intervenție pentru „Independent”, a spus că atât părinții, cât și copiii, au de suferit din cauza postărilor excesive pe social media: „Copiii au tendința să fie critici în legătură cu imaginile cu ei pe care pe postează părinții lor. De aceea, se pot rușina în fața colegilor, a prietenilor. În plus, părinții simt că se află sub presiune, atât pentru că își doresc să fie perfecți, cât și pentru că sunt în competiție cu alți părinți...”

mama care se uita pe telefon si fetita trista, in bucatarie

De asemenea, fondatorul unei clinici pentru tratarea dependențelor, psihologul Cosmo Duff Gordon, a atras atenția asupra următorului aspect: printre pacienții pe care i-a avut, de-a lungul carierei sale, s-au regăsit adesea și persoane dependente de rețelele de socializare. În general, aceste persoane au negat că sunt dependente, iar utilizarea social media reprezenta, pentru ele, o încercare de a evada din realitate, de a se sustrage de la provocările pe care le scoate în cale parentingul. 

Nu în ultimul rând, Hannah Keeley, unul dintre cei mai cunoscuți experți în parenting din SUA, a explicat de ce anumiți părinți, cu precădere mamele, își doresc neapărat să posteze poze perfecte cu copiii lor pe social media. Pentru aceeași sursă, a menționat următoarele: „Realitatea dură este că anumite mame vor să arate că sunt într-adevăr mame bune. De fapt, își doresc ca „performanțele” lor să fie văzute și se folosesc de rețelele de socializare pentru a-și crește încrederea în ele însele... Cred însă că mamele nu ar trebui să fie responsabile de percepțiile altor mame”.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Stacey Solomon (@staceysolomon)

6 lucruri la care să te gândești înainte să pui o poză cu copilul în Social Media

Surse foto: istockphoto.com, instagram.com/staceysolomon/, Image by Freepik

Surse articol: assets.childrenscommissioner.gov.uk, dailymail.co.uk, independent.co.uk

Articolul urmator
Vârsta e doar un număr! O femeie de 61 de ani și soțul ei de 24 de ani anunță că vor avea un copil
Vârsta e doar un număr! O femeie de 61 de ani și soțul ei de 24 de ani anunță că vor avea un copil

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale
    5 greșeli pe care le fac părinții pe rețelele sociale

    Când vine vorba despre rețelele sociale, părinții se împart în două categorii: cei care postează poze și filmulețe cu cei mici și cei care nu fac asta și preferă...

    O femeie a devenit mamă de opt ori până la vârsta de 31 de ani. „Oamenii te judecă și dacă ai prea mulți copii, și dacă nu ai deloc”
    O femeie a devenit mamă de opt ori până la vârsta de 31 de ani. „Oamenii te judecă și dacă ai prea mulți copii, și dacă nu ai deloc”

    Când auzi despre familiile cu mulți copii, poți fi tentată să începi să le judeci, în ciuda faptului că nu le cunoști situația și nu știi cum au ajuns să fie...

    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești
    Spune-mi cum folosești Social Media ca să îți spun ce fel de părinte ești

    Să fii părinte în 2022 nu este lucru ușor, iar să fii și un părinte model, devine o adevărată provocare. Mamele și tații din ziua de azi trebuie să se lupte cu mult mai...

    „Ne vrem copiii înapoi!” Social Media și anxietatea unei copilării pierdute
    „Ne vrem copiii înapoi!” Social Media și anxietatea unei copilării pierdute

    Pe măsură ce un copil crește și devine tot mai independent, petrece din ce în ce mai mult timp în mediul online. Fie că este vorba despre rețelele de socializare, fie că...

    De ce nu o sa îmi pun copilul niciodată pe Social Media
    De ce nu o sa îmi pun copilul niciodată pe Social Media

    Cu siguranță ai văzut fotografia absolut adorabilă pe care Prințul Harry și Meghan Markle au făcut-o publică pentru a sărbători prima aniversare a fiicei lor Lilibet. Imaginea a...

    Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!
    Timpul petrecut pe social media afectează psihicul și viitorul adolescenților. Iată studiile și dovezile!

    În ultimul timp, adolescenții își petrec din ce în ce mai mult timp pe rețelele social media. Cât de normal este acest comportament, ce beneficii și mai ales, ce...

    David Popovici și-a cumpărat un telefon de 100 de lei cu butoane pentru a nu fi tentat de social media
    David Popovici și-a cumpărat un telefon de 100 de lei cu butoane pentru a nu fi tentat de social media

    Internetul și rețelele sociale sunt peste tot în viața noastră și adevărul este că ne e greu să ne separăm de ele, pentru că suntem tot timpul cu telefonul în...

    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz
    Sunt medic pediatru și iată de ce a-ți expune copilul în Social Media este un abuz

    Întrucât mediul online devine tot mai prezent în viețile noastre, nu este întotdeauna simplu să reziști tentației de a-ți stimula copilul să facă și el parte...

    © 2024 Qbebe