Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

El este cel mai bun profesor din lume! Iată ce a făcut ca să merite titlul și câți bani va primi

Cel mai bun profesor din lume din acest an provine dintr-un mic sat din Kenya. Află motivele pentru care a ieșit învingător în competiția în care s-au înscris 10.000 de candidați, din 179 de țări, în finala acesteia ajungând doar 10.

Ideea de organizare a concursului „Global Teacher Prize” a fost lansată acum 4 ani de un om de afaceri, Sunny Varkey. Câștigătorul acestui titlu primește un premiu în valoare de 1 milion de dolari, în condițiile în care, timp de 10 ani, primește lunar suma de 100.000 de dolari. Misiunea „Celui Mai Bun Profesor din Lume” este să-și continue meseria timp de cel puțin 5 ani, să fie ambasador al „Fundației Varkey” și să țină legătura cu reprezentanții mass-media, participând la diferite evenimente.

Premiile din acest an au fost acordate în Dubai, în luna martie. Profesorul Peter Tabichi (36 de ani), care a devenit „Cel Mai Bun Profesor din Lume”, predă matematică și fizică la o școală săracă dintr-o regiune rurală a Kenyei (în satul Pwani).

Acum 7 ani, el s-a alăturat ordinului religios al Franciscanilor și s-a dus să predea într-o școală privată. Ulterior s-a răzgândit însă și s-a mutat la o școală cu copii proveniți din medii defavorizate.

Nu s-a ferit să vorbească despre condițiile grele în care învață elevii săi: clasele sunt supraaglomerate, nu sunt suficiente cadre didactice, accesul la internet este redus, manualele școlare sunt rare. De asemenea, o mare parte dintre copii sunt nevoiți să parcurgă mulți kilometri pentru a ajunge la școală. În plus, majoritatea cresc în familii monoparentale sau sunt orfani.

Obținerea titlului său, de „Cel Mai Bun Profesor din Lume”, se datorează, pe de o parte, faptului că a ales să-și doneze 80% din câștigurile salariale pentru elevi (pentru achiziționarea de rechizite și de uniforme) și, pe de altă parte, pentru că a reușit să motiveze nu numai elevii din Kenya, ci din toată Africa, să aibă aspirații la un viitor mai bun. În acest context, el și-a încurajat și și-a înscris elevii la competiții naționale și internaționale de știință, înființând un Club al Științelor în școala în care predă. Datorită rezultatelor obținute, copiii coordonați de el au ajuns anul trecut inclusiv în SUA. O altă realizare a acestora a fost tot anul trecut, când au propus la o competiție națională o invenție care a constat într-un aparat pentru persoanele  surde și oarbe, astfel încât acestea să poată măsura.

Prin eforturile sale, s-a reușit inclusiv obținerea Premiului Societății Regale de Chimie din Marea Britanie. În urma primirii acestor distincții, profesorul din Africa și-a exprimat dorința de a putea introduce din ce în ce mai mult progresele tehnologiei în activitățile didactice: „Chiar trebuie să îmbrățișezi aceste noi tehnologii. Trebuie să vorbești mai puțin și să faci mai mult”.

Dragostea și devotamentul său față de elevi reies din cuvintele pe care le-a spus odată cu primirea premiului: „În calitate de profesor care lucrează în prima linie, am văzut ce pot oferi aceşti tineri, am văzut curiozitatea, talentul, inteligenţa şi credinţa lor. Tinerii din Africa nu vor mai fi ţinuţi pe loc din cauza aşteptărilor mici. Africa va produce oameni de ştiinţă, ingineri, antreprenori ale căror nume vor fi într-o zi cunoscute în fiecare colţ al lumii...”.

Un alt merit considerabil al lui Peter Tabichi este că a reușit să atragă atenția comunității din care face parte asupra faptului că educația este extrem de importantă. În acest scop, a vizitat numeroase familii și le-a vorbit despre cât de mult contează ca un copil să învețe, aducând argumente legate de ceea ce presupune abandonul școlar.

Profesorul a adus în discuție inclusiv rolul educației în emanciparea femeilor din Africa și a discutat cu părinții de fete pentru a-i convinge să abandoneze anumite obiceiuri străvechi, ce presupun ca acestea să renunțe la școală și să se căsătorească de la o vârstă fragedă.

Peter Tabichi a devenit „Cel Mai Bun Profesor din Lume” și pentru că a reușit să transforme școala în care predă într-un adevărat model de multiculturalitate, întrucât acolo învață copii din 7 grupuri etnice și de religii diferite. Proiectul său poartă numele de „Clubul de Pace”.

El este cunoscut și pentru că, datorită lui, rata de înscrieri la școală în localitatea în care predă s-a dublat în ultimii 3 ani, iar cazurile de indisciplină s-au redus de la 30 pe săptămână la 3. „Sunt extrem de mândru de elevii mei”, a declarat acesta.

Întrucât i-au lipsit adesea mijloacele necesare predării, profesorul a povestit că a trebuit să fie mereu inventiv și să-i motiveze pe elevi să fie atrași să învețe.

Când a primit distincția de „Cel Mai Bun Profesor din Lume”, Peter Tabichi a spus: „Sunt aici doar datorită achizițiilor elevilor mei. Acest premiu le oferă o șansă. Le transmite că pot obține orice”.

Întrebat fiind cum își va cheltui banii câștigați odată cu distincția de „Cel Mai Bun Profesor din Lume”, Peter Tabichi a spus că o parte dintre ei sunt destinați amenajării unei săli de clasă cu calculatoare, înființării unui laborator științific și dezvoltării unor proiecte care să aducă beneficii oamenilor (de exemplu, elevii să fie învățați cum să se ocupe de culturi rezistente la secetă).

Alt detaliu aflat despre profesorul african este că în alegerea carierei didactice a fost inspirat de tatăl său, de un unchi și de unul dintre verii săi, care au fost și ei profesori.

Surse: globalteacherprize.org, povestiri.net, weforum.org

Fetița lui Victor Slav, crescută de bunica maternă! Câți bani primește de la tată, pentru o a îngrji

Surse foto: facebook.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Se măresc alocațiile! Câți bani primesc copiii în plus din septembrie
  Se măresc alocațiile! Câți bani primesc copiii în plus din septembrie

  Alocațiile se majorează cu 20% de la 1 septembrie, aceasta fiind o primă etapă din calendarul de creștere. Astfel, 3.6 milioane de copii vor primi mai mulți bani începând...

  Ghid pe vârste: câți bani de buzunar trebuie să îi dai copilului în 2019
  Ghid pe vârste: câți bani de buzunar trebuie să îi dai copilului în 2019

  Experții sunt de părere că vârsta potrivită pentru a oferi bani de buzunar unui copil este 5-6 ani deoarece atunci învață ce reprezintă ei și îi pot folosi...

  Bunicii ar putea primi bani de la stat, dacă își iau nepoții în grijă
  Bunicii ar putea primi bani de la stat, dacă își iau nepoții în grijă

  Conform unui nou proiect legislativ, bunicii ar putea, din anul următor, să primească o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea nepoților.

  Veste bună pentru copii! Vor primi mai mulți bani de la stat
  Veste bună pentru copii! Vor primi mai mulți bani de la stat

  Veste grozavă pentru copii! Alocațiile se vor mări începând cu ianuarie 2020!

  Câți bani au strâns la nuntă Andreea Bălan și soțul ei, George. Și ce cadou minunat au primit de la nași!
  Câți bani au strâns la nuntă Andreea Bălan și soțul ei, George. Și ce cadou minunat au primit de la nași!

  Andreea Bălan și George Burcea s-au căsătorit duminică, pe 15 septembrie, în aceeași zi având loc și botezul fiicei lor mai mici, Clara.

  O mai ştii pe Anemona din trupa ASIA? A renunţat la muzică, este profesor şi nutriţionist şi are un băieţel de 7 ani!
  O mai ştii pe Anemona din trupa ASIA? A renunţat la muzică, este profesor şi nutriţionist şi are un băieţel de 7 ani!

  A făcut parte din una dintre cele mai îndrăgite trupe româneşti, dar în prezent a ales să stea departe de lumina reflectoarelor. Descoperă cum arată şi cu ce se...

  Zodia care a primit titlul de Mama Anului! Este cea mai bună dintre toate
  Zodia care a primit titlul de Mama Anului! Este cea mai bună dintre toate

  Calitățile de a fi bune mame sunt legate și de zodia în care ne aflăm. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi ce zodie întrunește unele dintre cele mai...

  © 2019 Qbebe