Elis Pavaje mizează pe sustenabilitate prin reciclare, economisind până la 12% din resursele naturale

Andreea Constantin

Cel mai mare producător de pavaje din România, Elis Pavaje, își orientează investițiile tot mai mult către soluții sustenabile. Reciclarea are scopul de a crește rentabilitatea producției, dar și de a contribui la reducerea poluării cu deșeuri. 

În acest moment, compania economisește până la 12% din reciclarea betonului rezultat din producție, iar proporția de materiale reciclate este în creștere. 

Reciclarea produselor din beton nu este o idee nouă și devine din ce în ce mai importantă datorită potențialului mare de reducere emisiilor de CO2 și de economisire a resurselor valoroase.

Domeniul construcțiilor produce o cantitate enormă de deșeuri. În fiecare an, în lume sunt produse milioane de tone de beton din renovări. Clădiri care nu mai corespund din punct de vedere al siguranței, drumuri, alei din beton sparte și nepracticabile. Molozul încarcă gropile de gunoi sau ajunge în șanțuri din zone izolate. 

Premisele valorificării lui sunt deja stabilite, iar Elis Pavaje a investit în procese prin care să îl valorifice ca o resursă viabilă. O mare parte din moloz ajunge ca substrat în construcția drumurilor, asigurând stabilitatea infrastructurii.

Refolosirea deșeurilor din construcții poate aduce o valoare adăugată enormă pentru mediu. Cu cât e mai mică distanța dintre șantierul de demolare și locul de refolosire, cu atât se economisește mai mult, nu doar din materiile prime, ci și din transport.

O soluție mai recentă pentru refolosirea betonului este concasarea și reintroducerea în procesul de producție. Pavelele din beton reciclat trec printr-un control al calității prin care se stabilește potențialul lor de a fi reciclate. Pavelele din beton reciclat trebuie să își dovedească calitatea într-un laborator de teste. Sortarea arată dacă sunt respectate valorile limită admise pentru impurități, caz în care stabilitatea produselor ar fi pusă în pericol. Betonul concasat se amestecă cu nisip, apă și ciment pentru a forma produse noi din beton. Prelucrarea este aceeași ca la betonul convențional.

Pavajul ecologic din materiale reciclabile este o alternativă economică care se aliniază normelor europene.

"În calitate de jucător important în industrie, ne confruntăm mereu cu noi provocări. Protecția mediului și creșterea durabilă au devenit obiective la care Elis Pavaje caută să se alinieze. Doar proiectele inovatoare cu perspectivă economică și ecologică aduc succes pe termen lung pentru compania noastră, comunitate noastră și mediu", a declarat Ovidiu Popa, director cercetare-dezvoltare Elis Pavaje. 

Producția durabilă este mai importantă ca niciodată din punct de vedere social și ecologic și, prin urmare, este una dintre prioritățile de top ale companiei Elis Pavaje. 

Specialiștii Elis Pavaje căută soluții pentru a reduce la maxim pierderile. Procesele avansate și controalele stricte de asigurare a calității permit reintroducerea în siguranță în producție a betonului reciclat. 

Normativele europene propun un procent de până la 45% material reciclat în procesul de fabricație al pavelelor, dar în timp ce țările dezvoltate ale Europei se apropie de acest procent, în Romania este încă doar un deziderat. 

În fabricile Elis Pavaje, materiile prime sunt acum economisite cu până la 12% în timpul producției, conservând astfel resursele locale. Pentru menținerea unui anumit standard de calitate, Elis Pavaje exploatează doar betonul rezultat din producția proprie, de exemplu din curățarea utilajelor sau din produse finite necorespunzătoare dimensional, crăpate sau sparte pe linia de producție. Astfel, se păstrează controlul asupra componentelor materialului de reciclare în combinații testate.

"Căutăm în permanență rețete noi, fie cu materiale alternative, compoziții noi sau procese de producție inovatoare. Făcând acest lucru, urmărim întotdeauna un obiectiv comun: produse și mai durabile, care sunt fabricate într-un proces prietenos cu resursele și ecologic”, a adăugat Ovidiu Popa, director cercetare-dezvoltare Elis Pavaje.

Materialul de reciclare este utilizat în fabricile Elis Pavaje ca înlocuitor pentru agregate. Cel mai frecvent este folosit pentru produse de pavaj sau borduri din gama standard.

Dezideratul unei producții bazate într-o proporție mare pe materiale reciclate este parte dintr-o politică a investițiilor sustenabile pe termen lung a companiei Elis Pavaje. Pe lângă reciclare, compania a implementat panouri solare, generatoare de energie verde în toate fabricile sale și a investit în achiziția de masini electrice. Viitorul companiei este în soluții care pun accent pe economisirea resurselor și protejarea mediului înconjurător.

Despre Elis Pavaje

Elis Pavaje a fost infiintata in 1991, in Petresti, judetul Alba. Ofera un sistem complet de produse si servicii, acoperind toate etapele procesului de amenajare, de la productie prefabricate din beton vibropresat, consultanta si proiectare, pana la transport, montaj si intretinere pavaj. Din 2017, compania ofera si servicii de antrepriza generala pentru lucrari de infrastructura si amenajari exterioare. Compania 100% romaneasca are in prezent 4 unitati de productie, cu o capacitate de 20.000 mp pavaj/zi. Produsele Elis Pavaje - pavele, dale, borduri, rigole, boltari, blocheti, produse din beton pentru amenajarea gradinii, elemente de canalizare din beton vibropresat - sunt disponibile intr-o retea vasta de distribuitori, magazine de bricolaj, precum si in showroom-urile proprii din Petresti (Alba), Stoenesti (Prahova), Secuienii Noi (Neamt) si Vintu de Jos (Alba). Incepand cu 2019, compania a devenit si producatoare de pavele si borduri din andezit transilvanean.

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Săndăluțe și pantofiori cu farmec! Încălțăminte realizată autohton din materiale naturale
  Săndăluțe și pantofiori cu farmec! Încălțăminte realizată autohton din materiale naturale

  Săndăluţe şi pantofiori cu farmec! Încălţăminte realizată autohton, cu grijă pentru copii, din materiale naturale! Încă din primele clipe în care îți vei...

  Aceste 4 cupluri din zodiac se vor despărți până la finalul anului
  Aceste 4 cupluri din zodiac se vor despărți până la finalul anului

  Astrele nu vin cu vești foarte bune pentru 4 cupluri din zodiac, care au șanse mari să își spună adio până la finalul anului. Chiar dacă lumea pare că se...

  Credeam că sunt mama perfectă, până în ziua în care fiica mea m-a eliminat complet din viața ei
  Credeam că sunt mama perfectă, până în ziua în care fiica mea m-a eliminat complet din viața ei

  Să îți vezi copilul desprinzându-te de tine nu este lucru ușor, cu atât mai mult cu cât ar urma o perioadă de tăcere între voi. Iar dacă ai fi în...

  Avantaje și dezavantaje ale diferitelor fibre naturale pentru hainele de bebeluși
  Avantaje și dezavantaje ale diferitelor fibre naturale pentru hainele de bebeluși

  Hainele pentru bebeluși sunt drăguțe și micuțe, dar, după cum știu părinții, acestea chiar se adună! Dacă mai mulți oameni ar alege haine ecologice pentru copii și ar transmite...

  12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor
  12 antivirale naturale care te ajută să ții piept bolilor

  În ultimii zeci de ani, medicamentele alopate au ajuns să fie administrate pentru o multitudine de afecțiuni. Însă, folosirea excesivă a acestora crescut rezistența...

  Află totul despre remediile naturale și eficiente în afecțiunile de sezon
  Află totul despre remediile naturale și eficiente în afecțiunile de sezon

  Anul acesta, de Crăciun, dăruiește celor dragi sănătate, pentru că-i mai bune decât toate! Mai ales în contextul actual, este foarte important să avem grijă de sistemul...

  14 staruri care au devenit părinți până la 19 ani
  14 staruri care au devenit părinți până la 19 ani

  Faptul că au devenit părinți nu le-a blocat în niciun fel drumul spre faimă celebrităților prezentate în articolul de mai jos. Fie că este vorba despre cântăreți/...

  Diversificarea alimentației: 6 piureuri gata în 6 minute pe care până și tații le pot pregăti
  Diversificarea alimentației: 6 piureuri gata în 6 minute pe care până și tații le pot pregăti

  Prima modalitate de a-l introduce pe micuțul tău în universul diversificării alimentației este să-i oferi piureuri. Ține cont de recomandarea unui medic pediatru și,...

  © 2022 Qbebe