Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Societatea Romana de Cancer lanseaza a doua editie a campaniei despre melanom - „Un viitor fara pata!“

Initiativa are ca principal obiectiv informarea si educarea publicului tanar cu privire la riscurile melanomului malign si importanta comportamentului preventiv. Ambasador al luptei impotriva cancerului de piele este jucatoarea de tenis, Simona Halep.

Melanomul este cea mai periculoasa forma de cancer cutanat, iar in stadiile avansate este o boala agresiva si fatala. 75% dintre persoanele afectate de melanom metastatic isi pierd viata in primul an de diagnostic. Rata de supravietuire pentru acesti pacienti este de numai 6 pana la 9 luni.
Daca este descoperit precoce si tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat in 98% din cazuri.

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Societatea Romana de Cancer au lansat astazi cea de-a doua editie a campaniei „Un viitor fara pata", un demers de educare si informare cu privire la prevenirea melanomului. Campania, care isi propune o mai buna intelegere si constientizare a pericolelor cancerului de piele, este realizata cu sprijinul companiilor Bristol-Myers Squibb, Roche si Centrul de Oncologie Neolife.
Campania porneste si in acest an ca raspuns la situatia statistica ingrijoratoare din Romania ce indica necesitatea programelor de preventie si educatie cu privire la melanom. Principalul obiectiv al campaniei este cresterea ratei de diagnosticare precoce a melanomului malign in randul populatiei din Romania. Astfel, pe durata verii, campania va cuprinde activitati menite sa faciliteze accesul la educatie privind melanomul. In plus, site-ul www.info-melanom.ro este o resursa constanta de informare pe care populatia o poate accesa.

„Datele oficiale privind incidenta melanomului malign arata ca, in lipsa unor programe ample si constante de educare pentru preventie, incepand de la cele mai mici varste, precum si in randul tinerilor si adultilor, incidenta melanomului malign creste. Vrem sa ne adresam in special tinerilor, persoanele cele mai afectate de melanom. In perioada iulie - septembrie vom organiza actiuni speciale in cadrul evenimentelor sportive care se vor desfasura in aer liber in Bucuresti, dar si sesiuni de testare in tara, prin care vom incerca sa ii invatam pe tineri sa recunoasca din timp semnele melanomului si sa mearga la medic", a declarat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.
„Este foarte important sa acordam preventiei atentia cuvenita. Trebuie sa transmitem romanilor un mesaj corect cu privire la riscurile pe care le pot evita prin adoptarea unui comportament preventiv fata de expunerea la soare, dar si un mesaj medicilor de familie care trebuie sa explice importanta preventiei. O boala descoperita in stadiu incipient ofera sanse mult mai mari de vindecare a pacientilor si, totodata, implica si costuri mai mici. Facilitarea accesului la informatii, sustinerea comportamentului preventiv si programele nationale de educatie sunt importante pentru a tine sub control cresterea incidentei melanomului malign. De aceea, ne bucuram sa sprijinim initiative foarte utile, precum campania Un viitor fara pata", a adaugat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Alin Iulian Tucmeanu.

Simona Halep, ambasadoarea campaniei
Jucatoarea de tenis Simona Halep s-a alaturat campaniei un „Viitor fara pata", urmand sa se implice in promovarea comportamentului preventiv, principalul mesaj al campaniei, si sa contribuie astfel la cresterea gradului de constientizare privind actiunea nociva a soarelui asupra pielii. Simona va fi prezenta in cadrul evenimentelor sportive din cadrul campaniei, militand intr-un mod activ pentru o expunere protejata la soare: „Prin natura sportului pe care il practic, petrec foarte mult timp in soare, asa ca am invatat cat de important este sa iau toate masurile pentru a ma proteja impotriva radiatiilor solare. Un viitor fara pata este un demers cu care am rezonat din prima, mai ales ca am crescut in Constanta. Sper ca voi reusi sa conving cat mai multi tineri sa acorde importanta cuvenita protectiei impotriva soarelui, devenind ei insisi ambasadori ai unei cauze care merita si poate fi sustinuta de oricine, prin adoptarea unor simple obiceiuri", a declarat Simona Halep.

"Incidenta melanomului creste intr-un ritm accelerat in segmentul de populatie 25-39, adica exact acei oameni aflati in plina crestere profesionala si individuala. Ca sa ne luptam cu cresterea incidentei melanomului, este foarte important sa ne axam pe preventie. Melanomul este cea mai agresiva forma de cancer cutanat, dar si cea mai usor de depistat si cu sanse mari de vindecare. Incurajarea autoexaminarii alunitelor, facilitarea accesului la informatii despre prevenirea melanomului malign - cea mai simpla si la indemana metoda de preventie, precum si explicarea consecintelor neglijarii semnalelor de alarma - toate acestea sunt foarte importante pentru a incetini ritmul de crestere a incidentei melanomului malign", a afirmat Adriana Melnic, Director Executiv al Societatii Romane de Cancer.

Potrivit datelor oficiale, incidenta melanomului avansat a crescut de peste doua ori in ultimii 30 de ani in Europa. Melanomul avansat este afectiunea maligna cu rata cea mai rapida de crestere la barbati, iar la femei este pe locul doi in aceasta privinta. Cea mai importanta metoda de preventie este controlul si analiza periodica a alunitelor cu ajutorul dermatoscopului.
Incidenta melanomului malign variaza in Europa de la 3-5/100.000 de persoane pe an in tarile mediteraneene la 12-20/100000 pe an in tarile nordice si este in continua crestere. In Romania, incidenta a crescut in ultimii 25 ani de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane anual. Conform celor mai recente date publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in 2012, in Romania 1.121 de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de ingrijoratoare. Aproape o treime dintre cei diagnosticati mor anual (364 de decese in 2012 - 189 barbati si 175 femei).
Melanomul metastatic este una dintre cele mai agresive forme de cancer, 75% dintre persoanele afectate decedand in primul an de la diagnostic. Conform statisticilor, rata de supravietuire pentru acesti pacienti este de numai 6 pana la 9 luni.
Daca in anul 2008, in regiunea de Nord- Vest a Romaniei erau diagnosticati cu melanom 142 pacienti, in anul 2010, numarul cazurilor noi a crescut la 160, confirmand astfel rata rapida de crestere a cazurilor nou diagnosticate.
Daca este descoperit precoce si tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat in 98% din cazuri.
Alatura-te campaniei „Un viitor fara pata"!

Despre campania „Un viitor fara pata"
Campania „Un viitor fara pata" a fost initiata in 2013 de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Societatea Romana de Cancer pentru a facilita accesul la informatie si la preventie si pentru a creste gradul de constientizare cu privire la pericolele cancerului de piele. „Un viitor fara pata" este prima campanie de educare si informare cu privire la preventia cancerului de piele, initiata si derulata de asociatiile de pacienti.
In cadrul campaniei din 2013, peste 10.000 de tineri au aflat despre aceasta initiativa si au primit informatii detaliate despre melanom. 150 dintre ei au fost testati dermatologic gratuit in cadrul evenimentelor desfasurate de organizatori in centre universitare, iar peste 2.000 de persoane au primit bratari speciale pentru masurarea gradului de radiatii solare.

 

Cercetătorii au aflat cea mai comună cauză de cancer la copii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Onconovical, suplimentul cu vitamina B17 și 19 ingrediente naturale, vine în ajutorul bolnavilor de cancer
  Onconovical, suplimentul cu vitamina B17 și 19 ingrediente naturale, vine în ajutorul bolnavilor de cancer

  Un tratament pentru cancer care să fie eficient există? Zeci de ani de cercetări realizate de oamenii de știință în laboratoare nu sunt în zadar, deoarece produse noi...

  Fii și tu un erou pentru copii! începe cea de-a 7-a ediție a campaniei de responsabilitate socială PROFI
  Fii și tu un erou pentru copii! începe cea de-a 7-a ediție a campaniei de responsabilitate socială PROFI

  Pentru al șaselea an consecutiv, PROFI susține prin donații copiii din întreaga țară. Asociindu-se și în acest an cu ONG-uri dedicate copiilor, PROFI demarează pe 28...

  Tumopectin – Tratament naturist cancer cu eficientă dovedită!
  Tumopectin – Tratament naturist cancer cu eficientă dovedită!

  Substanță activă MCP are numeroase beneficii asupra sănătății, în special în ceea ce privește cancerul. Tumopectin este un tratament ce are la bază un atomizat din...

  Cum previi apariția rahitismului la copil: indicații de la Societatea Română de Pediatrie
  Cum previi apariția rahitismului la copil: indicații de la Societatea Română de Pediatrie

  Rahitismul, reprezintă mineralizarea defectuoasă sau întârziată a osului în creștere, cauzată în principal de lipsa de vitamina D, Calciu sau Fosfor.

  Când copilul meu a avut cancer, nu Dumnezeu m-a ajutat, ci știința
  Când copilul meu a avut cancer, nu Dumnezeu m-a ajutat, ci știința

  Cancerul este una dintre cele mai răspândite și cumplite boli, iar atunci când ne gândim că ne-am putea confrunta cu el, sau că un membru al familiei noastre l-ar putea...

  9 semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer cervical
  9 semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer cervical

  Cancerul cervical este o afecțiune tăcută, care nu se manifestă deseori decât după un anumit interval de timp. Simptomul cel mai frecvent este sângerarea vaginală...

  Semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer de sân
  Semne care îți spun că s-ar putea să ai cancer de sân

  Semnele de cancer de sân variază semnificativ, de la noduli la schimbări la nivelul pielii, iar în multe situații nu există niciun fel de simptom. În unele cazuri un...

  © 2019 Qbebe