In urma unei ecografii, in saptamana a 17-a de sarcina, medicii i-au comunicat tinerei mamici Jessica Williams ca fatul prezinta o conditie medicala extrem de rara, encefalocel. Encefalocelul este o protuberanta in spatele craniului, inconjurata de o membrana subtire, ca un saculet, in care se gaseste o parte din creier. Aceasta afectiune apare cand tubul neuronal, ce formeaza legaturile cu sistemul nervos central, nu se inchide complet in timpul sarcinii.

"Am mers la doctor pentru o prima ecografie si mi-au spus ca ceva este in neregula cu sarcina.", isi aminteste Jessica.
"Doctorii mi-au spus ca, din nefericire, craniul nu se inchisese complet si ca fatul avea o cavitate in spatele craniului. Am fost socata", a adaugat ea.
Deoarece pronosticurile pentru un bebelus cu o astfel de afectiune sunt catastrofice- foarte multi nu supravietuiesc sau raman cu grave probleme neurologice- doctorii sfatuiesc femeile sa faca o intrerupere de sarcina.

"Ne-au spus ca acea portiune din creier care controleaza respiratia este afectata si ca, in majoritatea cazurilor, bebelusii nu supravietuiesc. Ne-au sugerat sa intrerupem sarcina. Nici macar nu am vrut sa luam in considerare aceasta decizie."
O noua speranta
Tanarul cuplu a planificat o intalnire cu un medic de la Spitalul Royal Victoria care le-a dat sperante. "Medicul ne-a confirmat cazuri de bebelusi cu protuberante chiar mai mari si care intr-un final au supravietuit, fara a prezenta alte afectiuni."
Pentru a evita orice pericol, Jessica si-a planificat o nastere prin cezariana. Dar nasterea a avut loc mai devreme, asadar, Jessica a ajuns de urgenta la spital. Doctorii au efectuat operatia de cezariana si tanara mamica a fost externata din spital la o zi dupa. Cu toate acestea, protuberanta a crescut de la 6 cm, cat avea la nastere, pana la 21 de cm in decembrie.
"Era destul de greu s-o ingrijesc, pentru ca o durea foarte tare si trebuia sa o tin mereu intr-o parte atunci cand o hraneam sau o schimbam."
Operatia de indepartare a saculetului a avut loc pe 10 ianuarie la Spitalul Royal Victoria, la trei luni dupa nastere. Chirurgii au indepartat saculetul plin de lichid si au introdus un mic furtun care sa redirectioneze eventualele scurgeri de lichid cranial catre stomacul micutei.
In acest moment, Faith isi continua viata fara probleme alaturi de cei doi parinti si de fratele ei mai mare cu un an, Logan. Ea necesita insa radiografii RMN la fiecare 6 luni pentru a-i fi controlata evolutia.
"De cand am ajuns acasa, evolutia ei este una excelenta si face tot ceea ce ar trebui sa faca un copil la 3 luni. Acesta este un exemplu ca, uneori, doctorii se pot insela. Ea este micul nostru miracol.", a adaugat Jessica Williams.

Surse: Daily Mail, The Huffington Post
