Gestul emoționant al elevilor de la o școală din Botoșani pentru copiii refugiați din Ucraina

Andrada Popa

Avem atâtea lecții de învățat de la copii. La ei bunătatea, empatia, dorința de a ajuta vin instinctiv și fără nici cea mai mică urmă de egocentrism. Acum, când lumea este incertă, când un război bate cu bombe și armate la granița noastră, când mii de copii și mamele lor își lasă tații în urmă și o copilărie care era fără griji și se refugiază în țara noastră, dovezile de iubire și bunătate sunt cele care ne mențin speranța. Gestul unor copii de la o școala dintr-un sat mic din Botoșani este o mărturie a bunătății și nădejdea că viitorul este mai luminos decât credem. 

Liliana Humphreys este învățătoare la Școala Havârna din Botoșani și voluntar la Asociația Umanitară Neemia Dorohoi. Fiind implicată în acțiuni de voluntariat pentru ea era un lucru natural implicarea întrajutorarea refugiaților din Ucraina. Liliana a decis să doneze primăriei din Havârna mese, jucării, cărți, pentru a se pregăti pentru familiile de ucraineni cu copii care vor sosi în comună. Aceasta povestește cum au reacționat elevii ei când au vazut-o că strânge jucării.

Vreau să împărtășesc cu dumneavoastră ceea ce am trăit astăzi alături de piticii mei, la prima oră mi-am propus să donez pentru Primăria Havârna, pentru a veni în sprijinul copiilor familiilor ucrainiene care poposesc la noi în comuna: mese, jucării, cărți de colorat, etc pe care noi le aveam din donație de la Asociația Umanitară Neemia Dorohoi. Fără a le spune copiilor ce doresc să fac, am început să pregătesc totul, timp în care ei se jucau.
La un moment dat, un băiețel mă întreabă :
“Ce faci cu ele, doamna?”
Fără să stau pe gânduri, i-am explicat că le vom dona copiilor care nu mai au căsuțe, care au plecat din țara lor din cauza războiului și stau la noi la primărie. Deja știau foarte multe lucruri legate de evenimentele din Ucraina, probabil au auzit în familie discutându-se.
De aici începe surpriza… i-am întrebat dacă sunt de acord să le dam jucării de la noi, cărți, culori, puzzle-uri? N-o să credeți…s-au adunat toți în jurul meu, mă așteptam să mă refuze, dar ei …mititeii au început să-mi aducă jucăriile lor preferate și să le pună-n pungi. Nu conteneau, dăm și asta doamna? Dăm și asta…?
M-au impresionat până la lacrimi, am zis în sinea mea că avem multe de învățat de la copii! Sunt mândră de ei!” povestește învățătoarea pe contul ei de Facebook

La Primăria Havârna erau cazate în seara zilei de 3 martie 7 femei din Ucraina si peste 15 copii. Organizația Națiunilor Unite a anunţat că peste un milion de refugiați au fugit din Ucraina în ţările vecine, de la începutul invaziei ruse. Aproximativ 100.000 au intrat în România numai prin Vama Siret. Majoritatea sunt mame cu copii, care și-au lăsat soții să lupte pe front și care au plecat cuu un bagaj cu câteva haine, lăsând în urmă o viață întreagă și plecând spre necunoscut. 

Ce trebuie să știi dacă vrei să ajuți refugiații din Ucraina?

Dacă sunteți o organizație, un grup de inițiativă sau o persoană fizică ce intermediază sprijin pentru ucrainenii care s-au refugiat în România, mai jos sunt 10 sfaturi practice de care să țineți cont:

 • ❗️1. Asigurați-vă că refugiații își cunosc drepturile și că au îndeplinit procedura legală de cerere pentru azil pe teritoriul României:
  a) https://dopomoha.ro/ro - aici găsiți informații în limbile română, ucraineană, engleză și rusă.
  b) LOGS - Grup de Inițiative Sociale are un ???????????????? - ???????????????????????? (pe WhatsApp) pentru informații despre azil (limba engleză, rusă și ucraineană) +????.????????????????.????????????.????????????.
 • ✔️2. Asigurați-vă că locațiile unde vor fi cazați refugiații sunt verificate și că există condiții de trai decente. Aveți în vedere faptul că situația din Ucraina este pe perioadă nedeterminată și nevoia de cazare poate fi una pe termen lung. Comunicați constant cu autoritățile și înscrieți-vă în registrul național la https://bit.ly/3K1mb3s
 • ???? 3. Luați în considerare nevoia de comunicare în limba ucraineană - mulți dintre cei care vin spre țara noastră sunt persoane care nu vorbesc o altă limbă și de asemenea asigurați-vă că primiți acordul lor pentru orice tip de sprijin pe care îl oferiți/sugerați. Folosiți limbaj accesibil și o limbă pe care o înțeleg bine.
 • ℹ️ 4. Recunoașteți semnele exploatării și încurajați pe cei cu care intrați în contact să se informeze și ei. Mai multe detalii în limbile română, ucraineană, engleză și rusă aici - https://dopomoha.ro/ro/fii-in-siguranta.
 • ✨5. Stabiliți o relație de încredere prin prezentarea voastră/a organizației pe care o reprezentați, descrierea rolului și a tipului de suport oferit. Setați împreună cu persoanele pe care le sprijiniți o parolă de siguranță un cuvânt/ frază simplă ce o pot strecura ușor într-un mesaj sau apel.
 • ☎️6. Semnalați orice suspiciune de trafic de persoane la HelpLine ANITP 0800.800.678 (în România) sau la Crisis Textline-ul eLiberare 0757.749.845
 • ????7. Fiți sensibili la diferențele culturale. Ucrainienii vor avea nevoie de ajutor pentru a se adapta noului context în care se află și pentru a naviga situațiile cu care se vor întâlni în România.
 • ????????‍????8. În comunicările publice și postările pe rețelele de socializare țineți cont de importanța păstrării demnității persoanelor pe care le ajutați (acesta se poate face prin a edita pozele astfel încât fețele, în special ale copiilor, să fie blurate, nu le folosiți numele în postări publice etc.).
 • ????9. Păstrați o comunicare constantă cu autoritățile și căutați modalități de coordonare cu alte grupuri de inițiativă din orașul/zona dumneavoastră pentru a nu dubla eforturile - împreună putem mai mult! În comentarii regăsiți un ghid despre răspunsurile umanitare.
 • ????10. Țineți cont de faptul că ucrainenii care au trecut granița spre România au experimentat evenimente traumatice majore, iar efectele acestor traume pot apărea ulterior. Dacă aveți nevoie de sprijin în a gestiona anumite situații, ASproAS - Asociația Asistenților Sociali din România are un Call Center pentru consiliere socială și psihologică pentru ucraineni care s-au refugiat deja în România - 0745.139.747

Surse: Facebook, Botosani News, eLiberare

Citește și:

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum a reușit o școală din Olt să reducă neatenția elevilor din online. Părinții primesc mesaje pe telefon
  Cum a reușit o școală din Olt să reducă neatenția elevilor din online. Părinții primesc mesaje pe telefon

  Școala online este o adevărată provocare pentru toată lumea: elevi, profesori și părinți. Aceasta mai ales pentru că cei mici nu mai pot fi supravegheați de profesori și pot să...

  Copiii din mediul rural ajung tot mai greu la școală. „Au fost situații când nu am venit la școală fiindcă nu am avut bani să vin cu autobuzul”
  Copiii din mediul rural ajung tot mai greu la școală. „Au fost situații când nu am venit la școală fiindcă nu am avut bani să vin cu autobuzul”

  În momentul de față există un Proiect de Ordonanță de Urgență privitor la decontarea cheltuielilor de transport pentru naveta elevilor, dar normele sale nu se pot aplica...

  O mamă din Botoșani s-a aruncat în flăcări pentru a-și salva băiețelul de 4 ani
  O mamă din Botoșani s-a aruncat în flăcări pentru a-și salva băiețelul de 4 ani

  Disperată să își salveze copilul de 4 ani din casa cuprinsă de flăcări, o mamă din Flămânzi, județul Botoșani, s-a aruncat în focul care îi mistuia casa....

  Povestea cuplului cu 6 copii care a adoptat încă 7 frați orfani din Ucraina
  Povestea cuplului cu 6 copii care a adoptat încă 7 frați orfani din Ucraina

  Dragostea față de copii și generozitatea sunt uimitoare în unele familii. Un exemplu în acest sens este și o familie din SUA care, deși avea deja șase copii, nu a stat pe...

  Ne-am adormit copiii în pandemie și dimineață i-am trimis la școală în război
  Ne-am adormit copiii în pandemie și dimineață i-am trimis la școală în război

  Aseară, în liniștea de acasă, mă gândeam că azi va fi Dragobetele și chiar am scris un mic articol despre această sărbătoare drăgălașă, ca un soi de terapie. Aveam o...

  Atenție, părinți! Doi copii din Botoșani s-au intoxicat cu parcetamol sirop
  Atenție, părinți! Doi copii din Botoșani s-au intoxicat cu parcetamol sirop

  O fetiță de cinci ani și frățiorul ei de doi ani au fost transferați din Botoșani cu un avion SMURD la un spital din București după ce s-au intoxicat cu paracetamol sirop.

  Adda, mesaj emoţionant la ziua de naştere a copilului ei: "Fac greşeli din prea multă iubire"
  Adda, mesaj emoţionant la ziua de naştere a copilului ei: "Fac greşeli din prea multă iubire"

  Una dintre cântăreţele tot mai cunoscute în ultimul timp a ţinut să-i transmită fiului ei un mesaj cu ocazia împlinirii vârstei de 4 ani. Iată ce i-a scris Adda...

  Dana Rogoz, cel mai emoționant mesaj pentru băiatul ei, la început de școală. Toți părinții trebuie să îl citească
  Dana Rogoz, cel mai emoționant mesaj pentru băiatul ei, la început de școală. Toți părinții trebuie să îl citească

  Vlad Luca, cel mai mare dintre copiii Danei Rogoz, va începe de luni şcoala, fiind în clasa pregătitoare. Descoperă ce i-a urat vedeta fiului ei cu această ocazie!

  © 2022 Qbebe