Impresii dintr-un spital pentru copii: „Cu resurse puține, personalul medical face minuni”

Impresii dintr-un spital pentru copii: „Cu resurse puține, personalul medical face minuni”

Bianca Geica - Redactor Senior

Impresii șocante de la un spital pentru copii din Republica Moldova! O mamă care este internată cu copilul ei la Secția Pneumologie a Institutului Mamei și Copilului, povestește într-o postare pe Facebook cum arată, în anul post-pandemic 2022, un spital destinat îngrijirii copiilor bolnavi.

Impresii șocante dintr-un spital pentru copii! Gândaci în saloane, toalete insalubre, fără hârtie igienică, săpun sau apă caldă

Gândaci în saloane, toalete (două la număr) aproape insalubre și insuficiente pentru toți cei aproape 40 de pacienți, apă caldă doar de două ori pe zi câte două ore, lipsa dușului, un singur frigider la 12 saloane și un meniu departe de a fi potrivit pentru niște copii mici sunt doar câteva probleme semnalate în postarea care a devenit deja virală pe Facebook. Femeia laudă, în schimb, atitudinea personalului medical și spune că a rămas impresionată de răbdarea și dedicarea de care dau dovadă în ciuda condițiilor în care sunt nevoiți să lucreze zi de zi.

„Sunt internată cu piciul în Secția Pneumologie a Institutului Mamei și Copilului deja a doua oară. În comparație cu anul trecut, observ schimbări pozitive: geamurile au fost dotate cu plase anti-țînțar. Numărul gîndacilor de bucătărie a scăzut considerabil. Anul trecut serile erau mai vesele. Dacă aprindeam lumina – veneau țînțarii, dacă o stîngeam – se activizau ”taracanii”. Capcanele instalate în toate saloanele arată că uneori acești oaspeți mai trec și acum pe aici.

Unele lucruri au rămas la fel. Saloanele – 12 la număr, nu sunt dotate cu prize! Ca să încarci telefonul tre să ocupi rînd, deoarece la cele  cîteva prize de pe coridor, pretind cca 40 de mame!

WC-ul – doar două cabine (pentru aceleași 40 de mame și odraslele lor). Cabinele sunt acoperite doar pe jumătate. Fie din economie de material, fie din alte considerente ”geniale”. Să mă ierte cititorii grețoși, dar mă voi opri mai mult la acest compartiment! Bineînțeles că hîrtie igienică și ștergare nu sunt(cred că tot din dorința de a face economie), dar lipsește și săpunul! Iaca vă închipuiți cum ne ducem noi la wc? Într-o mînă copilul, ștergarul în gît, șervețele umede subțioară, în cealaltă mînă săpunul și hîrtia igienică. Apoi toate acestea tre undeva să le pui pînă cînd copilul își face treburile, că doar e necesar să îl ții. Colacul nu este dotat cu ustensile adaptate pentru copii (și nu înțeleg de ce, doar pacienții acestei secții sunt copii, iar ei se ”înneacă” în colacul pentru maturi!).

În WC este un vas mare pentru gunoi. Aici sunt deșeurile aduse de prin saloane. Ca să arunci ceva, tre să pui mîna direct pe capac. Tot aici se varsă și conținutul urnei dintre cele două cabine (da, o urnă la două cabine, de cea cu găuri și descoperită (și iarăși pomenesc urît economia administrației)! În această urnă se vede tot ce este aruncat. Mi-am promis că vin cu o donație de două găleți de gunoi de cele acoperite, care se deschid de la apăsarea cu piciorul.

Dar, asta nu e tot. Ne-am trezit că în acest compartiment minunat, o cabină nu lucrează, iar în a doua nu este apă!! Apa tre să o luăm cu găleata din baie. Dar, baia deseori este închisă, deoarece cineva se scaldă, așa că ești nevoit să aștepți rîndul la apă, ca să ai ce duce la wc.

În baie apa caldă se dă de două ori pe zi, cîte două ore! Pacientele sunt rugate să nu se rețină mult în baie și să economisească apa. Dar cum să nu te reții?? Tre să te speli pe tine, să clătești copilul, hăinuțele și lengeria. Duș nu este, iar locul de spălat constă într-o cadă îngustă cu un robinet. Tre să faci acrobații ca să nimerești sub șuvoiul de apă (la temperatura celei de vară. Geamul aici nu este acoperit cu ceva, atfel ”nude”-ul tău poate fi văzut de toți trecătorii. Cred că, anume pentru a evita acest fapt, de cîteva seri în baie este deconectată lumina. Am făcut baie la lumina lanternei din telefon.

Alimentarea aici e foarte stranie. Se aduce doar mincarea pentru copiii mai mari. Mamele sunt invitate să ia masa în alt bloc. Sigur că 80% din mame refuză să o facă. Care au copii mai mari se alimentează cu ei împreună, iar cele cu copii mici nici nu știu cum se descurcă. Eu, bunăoară, anul trecut, cînd am stat cu bebelușul de 2 luni, o săptămînă am consumat dor chefir și covrigi. Practic tot ce puteam cumpăra din magazin era interzis, iar la masă nu puteam merge. Pur și simplu nu am îndrăznit să las bebelușul pe minim 40 de minute singur, în grija unor oameni necunoscuți. Cine avea să fie responsabil dacă el pățea ceva în acest răstimp???

O istorie aparte este despre frigider! După cum v-am spus, mamele nu prea au posibilitatea de a se alimenta, de aceea procură cîte ceva de la magazin sau primesc de la vizitatori. Mai ales, pe timp de vară, aceste produse neapărat se țin în frigider! Poaet credeți că în fiecare salon există cîte unul? Cum de nu! Unul singur, cu 4 compartimente pentru toate cele 40 de mămici! Iar în pachetul cu alimente tre să pui o foiță cu data, numele, numărul salonului. Zilnic, data trebuie schimbată)).

În saloane e o căldură nemaipomenită. Geamurile mari, fără jaluzele sau măcar hîrtie, permit soarelui  să pătrundă nestingherit. Barele din metal de la paturile situate direct sub geam devin incandescente. Iar saltelele acestor minunate paturi sunt captușite cu peliculă. Vă închipuiți cum e posibil să dormim pe ele? Poți să scurgi cearșaful de transpirație. Ca să scapi de căldură poți ieși în coridor, dar nu te poți odihni, deoarece aici nu sunt scaune.

Însă, toate acestea se rabdă ușor. Știți de ce? Datorită personalului medical! Toți, începînd de la infirmieră, pînă la șefa de secție au un comportament binevoitor! Manifestă o răbdare fără margini față de copiii noștri plîngăcioși și față de părinții, uneori mai stresanți decît copiii lor.

Surorile medicale, asupra cărora se abat cea mai mare parte a capriciilor copiilor, deoarece ele administrează medicamentele celor mici, sunt mereu în dispoziție bună, pentru fiecare bebe au cuvinte de consolare, discuții întru distragerea atenției de la procedurile neplăcute și sunt mereu la dispoziția mamelor îngrijorate.

Cu resurse puține, personalul medical face minuni. Timp de cîteva zile, odraslele sunt sănătoase și pleacă mulțumite acasă.

Păcat că în celelalte instituții de stat nu este așa. Vedem clădiri impunătoare, dotate cu mobilă și tehnică modernă, dar oamenii de acolo sunt ignoranți, incompetenți și le este drept în cot de problemele tale! Ieșind de la ei, te simți bolnav și obosit!”, scrie Anna Țurcan. 

 

Stimați prieteni și neprieteni, haideți să vă spun o istorie de groază cu final fericit (de citit pînă la urmă). Sunt...

Posted by Anna Ţurcan on Sunday, August 28, 2022

Comentariile părinților care au trecut pragul spitalului respectiv, și nu numai, nu au întârziat să apară, mulți semnalând probleme asemănătoare cu cele enumarate de mamă:

  • „Secția urologie et 5. Aceeași situație, plus în frigider nu sunt rafturi, este tot pus "claie peste grămadă" Prize în camere nu-s! Vreo cameră pt joacă pt copii NU este! Nici pe coridor nu există niciun loc ceva improvizat pt joacă! Surorile medicale niște scorpii!”, a scris o mămică.
  • „Am avut și eu o experiență “de vis” într-un spital de stat cu bebelușul și am înțeles un lucru: reformele mari încep de la o simplă hârtie de WC pusă cu regularitate și într-un suport special amenajat (nu pe “baciok” sau pe fereastra care stă la 2 m distanță de WC). O să îndrăznesc să vin cu o sugestie: știind că nu prea sunt resurse umane și e complicat de găsit manageri buni ai acestor insituții, luați-ii pe aceștia care sunt și puneți-ii în calitate de pacienți măcar pe 3 zile (cu toate că și 1 zi va fi suficient să înțeleagă prin ce coșmar trec mămicile/ copilașii anume din cauza lipsei unor lucruri atât elementare, omenești…, nemaivorbind de stresul cauzat de problema de sănătate)”, scrie altcineva.
  • „Am fost internați în luna iunie. Mă semnez sub fiecare cuvânt! Iar personalul medical este într-adevăr minunat și suferă în rând cu micii pacienți și părinții lor”, a mai adăugat o mamă.
  • „Îți mulțumesc pentru curajul de a des/scrie situația actuală cu care se confruntă micii pacienți cu mamele lor nu numai în secția în care ați fost internată, dat practic e aceeași în toate secțiile a acestui spital. Am fost internată cu copilul de câteva ori în secțiile ,, Neurologie frageda " și ,, Reabilitarea afecțiunilor SNC". CONFIRM că sunt la fel acele probleme cu ,, oaspeții de bucătărie ", condițiile la WC, rândul la baie, frigiderul și alimentația mamelor, dar de dragul copiilor răbdăm.”, a mai scris o mămică.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: facebook.com/anna.turcan.56

Articolul urmator
Trei copii din Iași au ajuns la spital cu convulsii din cauza unei sobe defecte!
Trei copii din Iași au ajuns la spital cu convulsii din cauza unei sobe defecte!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am avut o naștere traumatizantă! Am făcut cezariană la al treilea copil și am fost complet neglijată de personalul medical
    Am avut o naștere traumatizantă! Am făcut cezariană la al treilea copil și am fost complet neglijată de personalul medical

    Mama a trei fetițe povestește îndurerată cum, cea de-a treia naștere a fost puțin spus traumatică. În timpul sarcinii nu a primit tratament corespunzător pentru afecțiune...

    Cele șapte minuni ale lumii și poveștile din spatele lor
    Cele șapte minuni ale lumii și poveștile din spatele lor

    Avem multe lucruri de descoperit în lumea asta mare și frumoasă în care trăim. Printre acestea, se află și cele șapte minuni ale lumii. Sigur le știi denumirile, dar le...

    Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”
    Cum se descurcă Raluca de la trupa „Angels” cu cinci copii. „Mi s-a spus că fac parte dintr-o sectă având așa mulți copii”

    În anii '2000, Raluca Blejușcă forma, alături de Monica, una dintre cele mai îndrăgite formații românești din acea perioadă: „Angels”. În prezent,...

    Când copilul tău este bolnav ai dreptul să îți iei concediu medical. Iată care sunt condițiile
    Când copilul tău este bolnav ai dreptul să îți iei concediu medical. Iată care sunt condițiile

    Atunci când copilașul tău este bolnav, ultimul lucru la care te gândești este să mergi la serviciu. Cum să îți îndeplinești cu succes sarcinile când...

    O vizită la un spital care tratează copii cu arsuri mi-a vindecat depresia postnatală
    O vizită la un spital care tratează copii cu arsuri mi-a vindecat depresia postnatală

    Una dintre cele mai mari provocări prin care poate trece o mamă în primul an de viață al copilului este depresia postnatală. Aceasta conduce nu doar la stări de anxietate, la...

    Profesorul Mircea Miclea: „Copilul are mai multe de învățat dacă studiază mai puține materii la școală, dar mai în profunzime”
    Profesorul Mircea Miclea: „Copilul are mai multe de învățat dacă studiază mai puține materii la școală, dar mai în profunzime”

    Invitat la conferința anuală dedicată profesorilor, intitulată „O altfel de educație pentru o altfel de generație”, psihologul, profesorul universitar și fostul Ministru...

    Cât costă o zi de internare în spital ca însoțitor al unui copil mai mare de 3 ani
    Cât costă o zi de internare în spital ca însoțitor al unui copil mai mare de 3 ani

    Dacă pentru copiii ce au vârsta sub 3 ani părintele care îi însoțește în spital nu trebuie să plătească nimic, pentru cei care trec de această vârstă...

    Soțul meu nu își împarte banii cu mine. Așa că am refuzat să îl ajut cu plata tratamentului medical
    Soțul meu nu își împarte banii cu mine. Așa că am refuzat să îl ajut cu plata tratamentului medical

    Fiecare cuplu stabilește încă de la început reguli cu privire la viața în doi. Printre aceste reguli se află și cele care țin de gestionarea banilor. Dacă în...

    © 2024 Qbebe