În plin concediu, Ministerul Educației schimbă regulile vacanței de vară

Andrada Popa

În plină vacanță de vară, Ministerul Educației schimbă regulile: concediul de odihnă al cadrelor didactice va fi acordat doar cu o cerere făcută cu 30 de zile înainte.

Cadrele didactice sunt revoltate din cauza unei modificări la legea concediilor care îi vizează. Ministerul Eudcației a anuțat că indemnizația de concediu se va acorda numai înainte de plecarea în vacanță, doar cu o cerere făcută cu 30 de zile înainte. Vacanța propriu-zisă pentru profesori este în lunile iulie-august. Însă potrivit Ordinului 4.050 din 29 iunie 2021, publicat, la două săptămâni de la aprobare, în Monitorul Oficial, indemnizația de concediu nu se mai plătește automat, conform Edupedu.ro.

Astfel, profesorii primesc indemnizația doar ca efect al depunerii unei cereri de concediu care trebuie depusă cu 30 de zile înainte de plecarea în vacanță. Ordinul Ministerului Educației a intrat în vigoare pe 13 iulie și schimbă metodologia de acordare a concediilor care era stabilită în 2011. Ministrul Educației a făcut apeluri repetate pentru a lăsa perioadă de odihnă a cadrelor didactice pentru toată luna august.

Indemnizația de concediu se poate acorda salariatului înainte de plecarea în concediul de odihnă, la solicitarea scrisă a acestuia, înregistrată la secretariatul unității de învățământ, cu cel puțin 30 de zile înainte de data plecării în concediu”, prevede ordinul.

familie in vacanta asezata pe o masina cu peisajul unei mari in fata

Profesorii declară că ordinul vine ca urmare a incapacității ”de plată a drepturilor legale de concediu, potrivit Codului Muncii. În primul rând, formularea cu “se poate” lasă loc de interpretare! În al doilea rând profesorii au intrat deja în concediu, în afara celor de la liceele tehnologice, școlile profesionale sau postliceale, care vor intra, majoritatea, la sfârșitul acestei săptămâni! Deci dau un ordin prin care acoperă de fapt incapacitatea de plată a drepturilor legale de concediu, potrivit Codului Muncii! Concluzie: Regulile jocului nu se schimbă în timpul jocului! Legea prevalează și nu se aplica retroactiv (cu excepția legii penale mai favorabile)…” 

Citește și:

Iată cele mai importante schimbări:

 • Indemnizația de concediu se poate acorda salariatului înainte de plecarea în concediul de odihnă, la solicitarea scrisă a acestuia, înregistrată la secretariatul unității de învățământ, cu cel puțin 30 de zile înainte de data plecării în concediu.
 • Perioadele de concedii de odihnă sunt stabilite de consiliul de administrație al unității de învățământ, astfel încât concediul de odihnă să fie efectuat integral în anul școlar respectiv, cu asigurarea personalului didactic de predare necesar pentru organizarea și desfășurarea examenelor naționale.
 • Perioadele de efectuare a concediului de odihnă pentru fiecare cadru didactic din învățământul preuniversitar se înregistrează obligatoriu în programul EduSal.
 • Personalul didactic de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar și din casele corpului didactic, precum și personalul didactic de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare beneficiază de 25 de zile lucrătoare de concediu de odihnă anual. (față de vechea metodologie, unde se preciza că are o durată minimă de 20 de zile lucrătoare)
 • Durata concediului de odihnă aferent anului școlar 2020—2021, pentru personalul didactic prevăzut la alin. (1), se stabilește raportat la prevederile art. 2 alin. (1) pentru perioada de la 1 septembrie 2020 până la data intrării în vigoare a Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2021, respectiv la prevederile art. 2 alin. (5) pentru perioada de la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2021 până la 31 august 2021.
 • Zilele de concediu programate în perioada septembrie—decembrie 2021 pentru personalul didactic de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare și casele corpului didactic se eșalonează, în perioada vacanțelor școlare, pe parcursul anului școlar 2021—2022.

Surse: Digi24, Realitatea, Edupedu

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ministerul Educației: Informația privind eventuala înghețare a anului școlar este una eronată!
  Ministerul Educației: Informația privind eventuala înghețare a anului școlar este una eronată!

  În ultimele 24 de ore au circulat în mass-media zvonuri prin care se vehicula înghețarea anului școlar 2019-2020, în urma decretului care a instaurat starea de...

  Ministerul Educației: începe programul de instruire online a cadrelor didactice pentru a susține continuitatea educației copiilor
  Ministerul Educației: începe programul de instruire online a cadrelor didactice pentru a susține continuitatea educației copiilor

  De astăzi încep instruirile online pentru profesorii din învățământul preuniversitar astfel încât aceștia să-și dezvolte competențele digitale.

  Școlile trec la catalogul electronic. Care sunt indicațiile de la Ministerul Educației
  Școlile trec la catalogul electronic. Care sunt indicațiile de la Ministerul Educației

  În curând școlile nu vor mai folosi cataloage clasice pentru notarea și absențele elevilor, ci doar catalog electronic. Astfel, consilierul Ministerului Educației, Radu...

  Ultima oră! Anunțul făcut de Ministerul Educatiei despre înghețarea anului școlar
  Ultima oră! Anunțul făcut de Ministerul Educatiei despre înghețarea anului școlar

  Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat într-o intervenție live pentru Digi24 că nu se gândește să înghețe anul școlar: "Înghețarea anului școlar nu...

  Ministerul Educației introduce două declarații pe propria răspundere pentru școala online
  Ministerul Educației introduce două declarații pe propria răspundere pentru școala online

  Ministerul Educației introduce două declarații pe propria răspundere, atât pentru profesori, cât și pentru elevi și părinți, prin care aceștia se obligă să nu...

  S-a decis! Ministerul Educației nu va mai organiza olimpiade școlare în acest an
  S-a decis! Ministerul Educației nu va mai organiza olimpiade școlare în acest an

  Ministerul Educației suspendă olimpiadele școlare, în acest an! Anunțul a fost făcut de către Luminița Barcari, secretarul de stat responsabil de învățământul...

  An școlar cu 5 module. Cum se calculează mediile elevilor? Explicații detaliate de la Ministerul Educației
  An școlar cu 5 module. Cum se calculează mediile elevilor? Explicații detaliate de la Ministerul Educației

  Sorin Ion, secretarul de stat din Ministerul Educației, a explicat în detaliu și cu exemple cum se va calcula media elevilor în noua structură a anului școlar 2022-2023,...

  © 2023 Qbebe