Libris.ro: Ce cărți au citit românii în 2021

Libris.ro: Ce cărți au citit românii în 2021

Qbebe.ro

Românii citesc mai variat, mai multă psihologie și din ce în ce mai multe cărți în limba engleză și eBooks, arată datele Libris.ro. Astfel, prima parte a anului 2021 a fost marcată de o creștere considerabilă pe segmentul de carte de dezvoltare personală (20%), inclusiv în limba engleză, iar în topul vânzărilor continuă să se afle si autori români contemporani. Mai mult, media comenzii a crescut cu 10% la nivelul primului semestru.

Peste 1,2 milioane de cărți au ajuns în prima jumătate a anului la cititori din toată țara, în urma comenzilor plasate pe Libris.ro. Cele mai multe comenzi s-au făcut din București, Cluj, Timiș, Brașov și Iași, iar la polul opus se află județele Mehedinți, Giurgiu și Tulcea.

Cea mai bine vândută carte a fost în această primă jumătate de an Vindecarea copilului interior - Stefanie Stahl. De asemenea, noile apariții editoriale au intrat rapid în topul best-seller-urilor, subliniind interesul crescut al românilor pentru titluri recunoscute internațional.

Astfel, în top cele mai căutate noi apariții se numără Auschwitz, ultima stație - Eddy de Wind, O chestiune de viață și de moarte - Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom, Răspunsuri scurte la marile întrebări - Stephen Hawking, Copilul tău. Părinții tăi. Tu - Ioana Chicet-Macoveiciuc și Fiica Reichului - Louise Fein.

carti citite Libris

"Remarcăm o efervescență crescută în rândul cititorilor, care revin constant pentru a se bucura de noile apariții editoriale, care investesc mai mult în lectură. Se conturează tot mai evident un comportament al cititorului rafinat, care caută comori ascunse printre rafturile librăriei online, recomandările din partea echipei noastre fiind de multe ori un argument pentru a face achiziția. Cititorii petrec mai mult timp pe site, explorând colecții și titluri noi", a explicat Laura Țeposu, fondator și CEO Libris.ro.

Comanda medie a depășit pragul de 100 de lei, în creștere cu 10% față de perioada similară din 2020 și cu 25% față de 2019, când aceasta era de 82 de lei. Cele mai mari creșteri față de anul 2019 s-au înregistrat pe segmentul de dezvoltare personală (48%), biografii (33%) și cărți pentru copii (19%). În raport cu 2020, Biografiile și Dezvoltare personală au avut creșteri de 25%, respectiv 20%.

Ilfov, județul cu cele mai mari creșteri
La nivel de județ, dinamica pozitivă este mai evidentă în Timiș și Cluj, unde creșterile înregistrate în valoarea comenzilor depășesc 25% față de perioada similară din anul etalon 2019. În București creșterea valorică față de 2019 a fost de 15%.

"Analizând cifrele de vânzări la nivelul întregii țări, am remarcat un fenomen interesant. Anul trecut, când întreaga Românie s-a confruntat cu criza generată de pandemie, toate județele țării înregistrau o dinamică pozitivă în consumul de carte. Era o reflexie a nevoii de înțelegere a situației și de evadare din cotidianul știrilor negative. Anul acesta însă, probabil pe fondul scăderii puterii de cumpărare, cumulat cu revenirea masivă la birou și pe dorința de a petrece mai mult timp în afara casei, făcând lucruri care anul trecut erau restricționate, deci a reducerii timpului alocat lecturii, frecvența comenzilor online de carte s-a redus în majoritatea zonelor tări", remarcă Laura Țeposu.

Județele care au păstrat anul acesta o dinamică pozitivă accentuată față de boom-ul din 2020 sunt Ilfov, cu 230% creștere, Buzău, cu 33% și Constanța, cu 23%.

"Cea mai spectaculoasă creștere o are județul Ilfov, unde înregistrăm vânzări peste dublu față de anul trecut. Este un semn că rezidenții din Ilfov, care lucrează în București, solicitau livrarea la birou, fiind asimilați zonei București, însă pe fondul continuării muncii la distanță, livrarea se face acum acasă", completează Laura Țeposu.

Top 10 cele mai vândute cărți ianuarie – iunie 2021

 1. Vindecarea copilului interior - Stefanie Stahl
 2. 500 de adevăruri uimitoare și amuzante
 3. Arta manipulării - Kevin Dutton
 4. Auschwitz, ultima stație - Eddy de Wind
 5. Gânduri către sine însuși - Marcus Aurelius
 6. 500 de adevăruri incredibile și trăsnite
 7. O chestiune de viață și de moarte - Irvin D. Yalom, Marilyn Yalom
 8. Jurnalul unui burlac. Conversații cu mama - Mihai Bendeac, Emilia Bendeac
 9. Curajul de a nu fi pe placul celorlalți - Ichiro Kishimi, Fumitake Koga
 10. Dumbrava minunată - Mihail Sadoveanu

Top 10 recomandări făcute de echipa Libris.ro

 1. Cum am învățat să înțeleg lumea - Hans Rosling. Fanny Hargestam
 2. Toate la locul lor - Oliver Sacks
 3. Jurnalul unei iubiri pierdute - Eric-Emmanuel Schmitt
 4. Cum să ne păstram copiii aproape - Gordon Neufeld, Gabor Mate
 5. Circe - Madeline Miller
 6. Regatul umbrelor. Seria Grisha. Vol.1 - Leigh Bardugo
 7. Pisica și orasul - Nick Bradley
 8. StresAnti - Mithu Storoni
 9. Povestea fără sfârșit - Michael Ende
 10. Modele mentale - Peter Hollins

Top 10 cei mai vânduți autori în 2021

 1. Irvin D. Yalom
 2. Ioana Chicet-Macoveiciuc
 3. Jill Tomlinson
 4. Dumitru Constantin Dulcan
 5. Eric-Emmanuel Schmitt
 6. Lise Bourbeau
 7. Stefanie Stahl
 8. Kristin Hannah
 9. Sven Nordqvist
 10. Roald Dahl

Misiunea pe care ne-o asumăm în prezent este să păstrăm un contact direct între cititori și autori, iar digitalizarea accelerată din ultimul an ne-a ajutat în acest sens. Acest lucru s-a întâmplat, de exemplu, la LibFest, când lansările și dialogurile culturale au fost accesate de zeci de mii de români din toate colțurile lumii. Și același lucru se întâmplă în continuare, prin lansările de carte cu autograf și prin dialogul la care îi invităm constant pe cititori pe canalele proprii. Astfel, suntem într-o conexiune permanentă cu cititorii, știm ce citesc, știm ce titluri să le oferim pentru a le sprijini pasiunea pentru lectură, a mai precizat Laura Țeposu.

Despre LIBRIS.RO
Fondat în 2009, Libris.ro este o afacere 100% românească și cea mai mare librărie online din România. În 12 ani de la înființare, librăria online Libris.ro a expediat 14 milioane de cărți către 2 milioane de români din întreaga lume. Peste 300.000 de titluri în română și engleză stau la dispoziția cititorilor pe Libris.ro, alături de jocuri pentru copii, board games, muzica, filme și cadouri.

Din decembrie 2014, Libris.ro s-a alăturat Organizației Salvați Copiii în proiectul de reducere a mortalității infantile din România. Astfel, prin intermediul cititorilor care au donat pe site-ul Libris.ro, s-au strâns peste 500.000 euro, sumă folosită pentru dotarea cu echipamente a 14 unități medicale din România, precum și pentru dotarea bibliotecilor școlare din România, prin proiectul CarteTeca.

Din martie 2018, Libris.ro a demarat campania #RespectYourself - Oferă-ți timp pentru lectură, proiect prin care își propune să prezinte lectura din perspectiva unei activități care înseamnă respect față de sine, preocupare pentru autocunoaștere și dezvoltare. Un pas firesc a fost acela de a continua promovarea lecturii și în rândul celor mici, astfel că în 2019 Libris a lansat, împreună cu Salvați Copiii România proiectul CarteTeca – O singură carte, șanse infinite, cu scopul de a aduce în bibliotecile școlare titluri noi, atractive și atât de necesare dezvoltării armonioase a noilor generații.

Articolul urmator
Studiu 2021: cele mai iubite cărți pentru copii din fiecare țară a lumii. În România nu a fost deloc o surpriză!
Studiu 2021: cele mai iubite cărți pentru copii din fiecare țară a lumii. În România nu a fost deloc o surpriză!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O femeie a citit mesajele logodnicului ei infidel chiar la nunta lor, în timpul ceremoniei religioase
  O femeie a citit mesajele logodnicului ei infidel chiar la nunta lor, în timpul ceremoniei religioase

  O femeie de peste hotare i-a dezvăluit logodnicului ei că a aflat că acesta o înșeală într-un moment neașteptat: la altar. În timp ce ar fi trebuit să-și citească...

  Cărți de Crăciun pentru copii – dă startul unei ierni de poveste
  Cărți de Crăciun pentru copii – dă startul unei ierni de poveste

  Nu limita spiritul sărbătorilor de iarnă doar la decorațiuni și preparate culinare, ci adaugă un strop de magie cu ajutorul cărților de Crăciun pentru copii. Această perioadă de...

  După 8 ani de citit și inventat povești, acum copilul meu culege roadele la școală
  După 8 ani de citit și inventat povești, acum copilul meu culege roadele la școală

  Sunt mamă, așa că trebuie să mă laud cu puiul meu. V-am păcălit. De data asta nu mă laud numai cu puiul, mă laud și cu mama. Adică eu, mama. Pentru că sunt uimită și...

  5 cărți și activități pentru copiii care încep clasa pregătitoare
  5 cărți și activități pentru copiii care încep clasa pregătitoare

  Ce mai citim? Cum ne mai jucăm? Cum facem trecerea cât mai lină de la grădinița la școală? Întrebările de final de vară și început de septembrie, mai ales ale...

  Am fost mama adolescentă și nu regret nimic. DA, ai citit bine! Acum am 44 de ani, doi copii mari și mi-am recăpătat viața
  Am fost mama adolescentă și nu regret nimic. DA, ai citit bine! Acum am 44 de ani, doi copii mari și mi-am recăpătat viața

  Statutul de mamă adolescentă nu aduce numai critici și dezavantaje, ci și beneficii și bucurii. O mamă în vârstă de 44 de ani, autoare de romane thriller și polițiste de...

  Stimulent lunar de 900 de lei pentru românii care vor să devină părinți. Iată care sunt condițiile
  Stimulent lunar de 900 de lei pentru românii care vor să devină părinți. Iată care sunt condițiile

  Vești bune pentru românii care își doresc să devină părinți! Cei care vor să adopte copii primesc un stimulent care poate ajunge la 900 de lei pe lună. Această măsură...

  Această mamă a pus toată familia la un regim atipic: fără ecrane, doar cu cărți
  Această mamă a pus toată familia la un regim atipic: fără ecrane, doar cu cărți

  Am mai auzit de diete alimentare, însă de diete legate de timpul petrecut în fața ecranelor, mai puțin. Această mamă de peste hotare a decis să își încurajeze...

  Horoscop TAROT lunar octombrie 2021. Mesajul cartilor de tarot pentru toate zodiile
  Horoscop TAROT lunar octombrie 2021. Mesajul cartilor de tarot pentru toate zodiile

  Horoscop TAROT lunar. Cartile de tarot au fost folosite din vremuri indepartate pentru a te conecta cu mesajul pe care ti-l transmite divinitatea. Sunt doua tipuri de carti de tarot. 22 de...

  © 2024 Qbebe