Copiii mei refuză să citească, oricât de mult aș insista. Ce să fac?

Copiii mei refuză să citească, oricât de mult aș insista. Ce să fac?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre provocările cu care te poți întâlni odată ce micuțul tău ajunge la școală este și aceasta: să te „lovești” veșnic de refuzul său de a citi. De aceea, ajungi să te întrebi ce ai putea să faci pentru a-l motiva să realizeze un asemenea demers, cu atât mai mult cu cât știi că lectura îi dezvoltă vocabularul, îi îmbunătățește capacitatea de concentrare, îi îmbogățește cunoștințele și îl stimulează să găsească soluții pentru a rezolva o problemă. Parcurgând articolul de mai jos, poți descoperi nu numai experiența unei mame, care a dezvăluit la ce soluție a recurs întrucât copilul ei a refuzat să citească o carte, ci și cum ar fi indicat să procedezi pentru a-l ajuta pe copilul tău să-și dezvolte gustul pentru lectură. 

O mamă a dezvăluit cum a procedat când s-a lovit de refuzul copiilor ei de a citi

Samm Davidson este mama a patru copii și, într-o confesiune pentru „Scary Mommy”, a explicat la ce soluție a ajuns pentru a-și ajuta unul dintre băieți să ducă la școală un proiect pentru a dovedi că a citit o carte. De asemenea, această mamă nu ezită să-și exprime speranța că, la un moment dat, copiii ei se vor apropia mai mult de universul cărților:

„Desfăceam ghiozdanul fiului meu de clasa a doua când am observat ceva: o foaie de hârtie îndoită care anunța săptămâna de lectură de la școală. Știam că va veni și acea zi. Eram deja în cea de-a treia săptămână din anul școlar, însă speram că, până la urmă, se va renunța la o astfel de tradiție. Pe foaia de hârtie din ghiozdanul fiului meu erau desenate grafice cu diferite cărți. În colțul de sus al acelei foi de hârtie am sesizat că scria cu majuscule :„URMEAZĂ ZIUA LECTURII! NU O RATAȚI! Aveți grijă ca în fiecare vineri să veniți la școală cu ceva citit”. 

Am simțit că mă prăbușesc. În vreme ce alte mame știau că urma să vină o nouă încercare stresantă de a-și convinge copiii să citească, eu știam că mă pregăteam pentru una dintre bătăliile vieții mele. Se întâmplă așa pentru că ai mei copii nu fac parte dintre cei care spun ocazional că nu vor să citească- ei refuză permanent să facă asta. Astfel, având vârsta de 8, respectiv 10 ani, de la copiii mei se așteaptă să citească acasă. Ca să-i conving, am încercat de toate: să-i implor, să-i „mituiesc”, să mă cert cu ei sau să-i ignor. Nimic nu a dat rezultate. În același timp, am apelat și la cărți audio, încercând să citesc în fața lor cu voce tare. Însă din pricina îmbinării dintre ADHD și încăpățânarea lor, pot spune că nu au reușit să înțeleagă ceea ce am citit.

Vara aceasta, pentru că fiul meu se pregătea să înceapă ciclul gimnazial, trebuia să citească o carte dintr-o listă dată la școală. După aceea trebuia să realizeze un proiect, fie scris, fie bazat pe ilustrare, pe creativitate, prin care să demonstreze că a înțeles ceea ce a citit. Ei bine, am fost nevoită să îl rog de 52 de ori să-și aleagă o carte. Până la urmă, am ales eu pentru el. Era vorba despre „Finally Something Mysterious” (de Doug Cornett), în care se povestea cum un bărbat s-a trezit într-o dimineață și a găsit, pe gazonul din fața casei sate, sute de rățuște de cauciuc. Suna foarte interesat pentru un copil de 10 ani, nu-i așa? Cine nu ar fi vrut să afle cum au ajuns acolo rățuștele?

M-am rugat toată luna august de fiul meu să citească acea carte. I-am descărcat chiar și versiunea audio ca să-l conving să o asculte la căști în timp ce se ocupa de altceva. Cu toate acestea, nu a reușit să citească nimic până la începutul anului școlar. Avea de făcut însă și un proiect, vă amintiți? Ca să vin cu o soluție, am făcut rost de mai multe rățuște de cauciuc, iar le-a lipit într-o cutie care întruchipa un gazon. Eram sigură că el spera doar ca profesoara să nu cumva să-l întrebe cum omul din poveste a rezolva misterul prezenței rățuștelor. 

Știu că gestul meu creează impresia că nu mi-am lăsat copilul să se exprime, să-și dezvăluie potențialul. Însă mă aflam într-o situație disperată. Poate că, în final, va ajunge să suporte consecințele faptului că nu își îndeplinește sarcinile pentru școală. Nu sunt însă convinsă că așa ceva o să aibă prea mult impact asupra lui...

Eu ador cărțile. Sunt atât de multe cărți scrise excelent, numai bune pentru a-i atrage pe micii cititori, stimulându-le creativitatea. Să nu mai vorbim de beneficiul pe care cititul îl are asupra dezvoltării creierului și a limbajului. De fapt, cititul reprezintă o activitate cu beneficii nu numai pe termen lung, ci și pe termen scurt, în condițiile în care poate fi distractiv.  

Până la urmă, sper că, în final, băieții mei vor depăși refuzul total al lecturii și vor ajunge să aibă o relație mai echilibrată cu cărțile. Mai mult, sper că vor ajunge să-și pună în valoare încăpățânarea și determinarea pentru a-și susține cauzele în care cred cu adevărat”. 

parinti veseli stand pe afara cu cei trei copii ai lor

Ce să faci pentru a-ți convinge copilul să citească

Chiar dacă ai un copil care nu este deloc dornic să citească, poți crește șansele ca lectura să facă parte din rutinele copilului și să o asocieze cu o experiență pozitivă dacă te străduiești să iei și măsuri precum:

Asigură-i accesul la o gamă variată de cărți

Practic, un copil trebuie să înțeleagă faptul că o carte nu este numai o parte din rutina de dinainte de culcare. Astfel, este indicat ca eforturile tale să se îndrepte în următoarea direcție: să-i arăți că lectura îi oferă posibilitatea de a face cunoștință cu lucruri fascinante, cu povești care îl vor uimi sau care îl vor face să râdă și, totodată, reprezintă o modalitate de a-l ajuta să-și descopere noi pasiuni și interese. 

Spre exemplu, pentru a-l motiva pe copilul tău să ia o carte în mână, încearcă să-i pui la îndemână diferite cărți, pe care să le așezi în locuri accesibile. Copiii care fac primii pași pe drumul lecturii pot fi cuceriți dacă au acces la cărți așezate într-o bibliotecă la nivelul lor. Procedând așa, pot răsfoi oricând o carte ca să se convingă că merită să o citească.

fetita care sta pe podea si vrea sa isi aleaga o carte din biblioteca

Pentru copiii mai mari, o soluție pentru a-i atrage spre lectură este să li se asigure accesul la cărți bazate pe filme, cu eroi pe care îi cunosc, de exemplu, de la jocurile video. 

Permite-i să-și aleagă și singur ceea ce vrea să citească

Înainte de a te apuca să cumperi o carte, este cel mai bine să stai de vorbă cu copilul și să vezi ce îl interesează mai mult în perioada respectivă. Spre exemplu, dacă este interesat de istorie sau de știință, în mod cert nu va fi încântat să citească o carte biografică sau care îi va pune imaginația la treabă. 

Pornind de la pasiunile copilului, oferă-i oportunitatea de a-și alege dintre mai multe variante de cărți. Cu cât subiectele vor fi mai relevante pentru el, cu atât va fi mai tentat să ducă la capăt o carte și va avea parte de o experiență pe care își va dori să o repete.

Lasă-l să vadă conexiunea dintre viața reală și ceea ce se întâmplă în cărți

De pildă, în cazul în care copilul are de citit o carte în care apar informații despre un anumit sport, ca să-l încurajezi să o citească dă-i mai multe detalii despre sportul respectiv vizionând împreună videoclipuri pe YouTube sau ducându-l la o competiție sportivă.

Totodată, arată-i că numeroase aspecte din cărți au legătură cu viața de zi cu zi. De exemplu, dacă în cartea pe care o citește este vorba despre personaje care confecționează un zmeu, nu greșești dacă încercați să confecționați și voi unul. 

Creează ritualuri agreabile care includ și lectura

Pe de o parte, ca să-i deschizi copilului apetitului pentru lectură, găsește o modalitate de a avea acasă un colț de lectură care să fie, de exemplu, într-un cort gata confecționat, într-unul pe care îl construiți voi, într-un loc preferat din camera sa etc. Știind că are parte de un asemenea loc, treptat copilul devine mai dispus să ia în mână o carte și să nu se limiteze doar la răsfoirea ei, ci și să înceapă să o citească.

fetita care tine lanterna in mâna ca sa citeasca in cort acasa

Pe de altă parte, nu ezita să mergi cu copilul în librării sau la târguri de carte în care se organizează inclusiv seri de lectură. Familiarizându-se cu astfel de evenimente, are mai multe șanse ca, în timp, să devină mai interesat de cărți.

Pune-i la dispoziție serii de cărți

Este un alt truc util pentru a-ți convinge copilul să citească, în condițiile în care va fi mai tentat să-și reîntâlnească personaje îndrăgite și va fi curios să vadă ce se va întâmpla cu acestea. În plus, faptul că este familiarizat cu stilul în care este scrisă o carte îl poate determina să fie mai puțin reticent să se apuce de citit. Cu alte cuvinte, riscul de a se confrunta cu stres suplimentar pentru că trebuie să înceapă o nouă carte se diminuează.

Ia în calcul și cărțile audio

Acestea sunt binevenite în special pentru copiii care nu au răbdare să se concentreze pentru a citi, de exemplu, descrieri lungi ale personajelor și ale scenelor. În schimb, parcurgerea cărților audio le stimulează imaginația, întrucât ajung să-și imagineze ceea ce citesc. Odată ce realizează acest demers, pot deveni mai curioși să continue cărțile respective ca să afle ce urmează și chiar să citească și alte cărți scrise de autorul respectiv, în contextul în care se familiarizează cu un anumit stil de a scrie. Mai mult decât atât, cărțile audio sunt o alegere potrivită întrucât antrenează capacitatea de concentrare.

baietel care îi arata ceva unei fetite cu castile pe urechi care se uita pe tableta 

Încercând adesea să pui în aplicare sfaturile de mai sus, de fapt îți susții copilul pe drumul care îl poate apropia tot mai mult de dorința de a citi din plăcere pentru ca, pe măsură ce înaintează în vârstă, să-și dezvolte abilități care să-i fie utile și în viața de adult. 

Dacă îi citești povești cu voce tare copilului îi faci un bine incredibil

Surse foto: istockphoto.com, instagram.com/sammbdavidson/, Image by Freepik

Surse articol: Prima parte a acestui articol reprezintă traducerea și adaptarea materialului scris de Samm Davidson pentru Scary Mommy; Alte surse: literacyproj.org, roomtogrow.co.uk, scholastic.com, understood.org

Articolul urmator
Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor
Mi-am retras copiii de la școală și natura i-a învățat mai mult decât orice alt profesor

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Copiii mei se bat non-stop. Nu știu ce să mai fac
    Copiii mei se bat non-stop. Nu știu ce să mai fac

    Știm deja că frații au de împărțit și bune și rele. Uneori se mai ceartă, iar asta e complet normal, până la un punct. Uneori, frații se ceartă mult prea rău și mult...

    Părinții au tendința să citească mai mult pentru a le oferi copiilor lor un exemplu. Ce spun studiile recente
    Părinții au tendința să citească mai mult pentru a le oferi copiilor lor un exemplu. Ce spun studiile recente

    Aproape opt din zece (78%) părinți le citesc copiilor lor aceleași cărți care le-au fost citite și lor în copilărie, sugerează un nou studiu. Un sondaj recent efectuat...

    Am renunțat la jobul meu foarte bine plătit pentru a sta acasă cu copiii mei și simt că acum am evoluat mai mult ca niciodată
    Am renunțat la jobul meu foarte bine plătit pentru a sta acasă cu copiii mei și simt că acum am evoluat mai mult ca niciodată

    Când le-am spus prietenilor și familiei că mă gândesc să renunț la locul meu de muncă pentru a mă putea ocupa full-time de fiul meu, au rămas vizibil îngrijorați...

    Nu reușesc să-mi fac timp să stau mai mult cu copilul. Ce să fac?
    Nu reușesc să-mi fac timp să stau mai mult cu copilul. Ce să fac?

    Printre marile provocări cu care se confruntă mamele se regăsește și aceasta: să poată petrece în mod constant timp de calitate cu copiii. În condițiile în care,...

    Sunt o mamă extenuată, iar soțul și copiii mei mă fac din ce în ce mai nefericită. Vreau doar să fiu lăsată în pace!
    Sunt o mamă extenuată, iar soțul și copiii mei mă fac din ce în ce mai nefericită. Vreau doar să fiu lăsată în pace!

    Extenuarea fizică și psihică și presiunea care se pune asupra mamelor care au un job full time, copii de crescut și gospodărie de întreținut se resimt foarte puternic, mai ales...

    Copilul meu refuză să arunce orice. Ce să fac?
    Copilul meu refuză să arunce orice. Ce să fac?

    Câteodată ne atașăm puțin cam prea mult de lucrurile materiale, iar acest lucru ne împiedică să facem loc lucrurilor noi și totodată, să ne debarasăm de lucrurile de...

    Părinții mei „s-au plâns” că trebuie să stea cu copiii mei, așa că le-am interzis să-i mai vadă
    Părinții mei „s-au plâns” că trebuie să stea cu copiii mei, așa că le-am interzis să-i mai vadă

    Un bărbat de peste hotare se întreabă dacă nu cumva a luat o decizie prea radicală atunci când a hotărât să nu-și mai lase copiii să-și vadă bunicii, pentru că...

    Cum se descurcă Andreea Ibacka cu Namiko și Tiago. „Îmi fac autocritică fiindcă mi-aș dori să fiu mai înțeleaptă, mai organizată pentru copiii mei, sunt și momente în care mă felicit"
    Cum se descurcă Andreea Ibacka cu Namiko și Tiago. „Îmi fac autocritică fiindcă mi-aș dori să fiu mai înțeleaptă, mai organizată pentru copiii mei, sunt și momente în care mă felicit"

    Fosta prezentatoare a emisiunii „Happy Cafe” formează un cuplu alături de Cabral de mai bine de 12 ani și au împreună doi copii: Namiko (5 ani) și Tiago (2 ani)....

    © 2024 Qbebe