Din grija pentru copilul tau

Marsul Oras pentru oameni!

Sambata, 19 iulie, incepand cu ora 11, are loc in Bucuresti marsul Oras pentru oameni dedicat drepturilor pietonilor din capitala.

Marsul va avea ca punct de plecare Piata Universitatii (zona statui) si se va incheia in Piata Victoriei, respectand urmatorul traseu: Piata Universitatii, Bulevardul Nicolae Balcescu, Strada C.A. Rosetti, Bulevardul Magheru, Piata Romana, Bulevardul Lascar Catargiu, Piata Victoriei. Organizatorii marsului sunt ActiveWatch, OPTAR si ONPHR.

Marsul Oras pentru oameni are ca scop evidentierea problemelor legate de infrastructura dedicata mersului pe jos, cu care se confrunta pietonii orasului, mai ales persoanele cu dizabilitati (locomotorii, auditive, vizuale) si cele cu mobilitate redusa (varstnicii, parintii cu copii in carucior, copiii). Consideram ca lipsa de accesibilizare a spatiului public aduce grave prejudicii calitatii vietii pentru toti locuitorii orasului, diminueaza posibilitatea de integrare socio-economica a persoanelor cu dizabilitati si este un impediment major in calea conceptului de imbatranire activa.

Principala problema identificata de organizatorii marsului este nerespectarea Legii 448/ 2006 (actualizata in ianuarie 2008) si a Normativului privind adaptarea cladirilor civile si spatiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap (Normativul NP 051-2012, publicat in 2013, in Monitorul Oficial din 5 martie 2013), ale caror texte cadru stipuleaza conditiile minime obligatorii cu privire la accesibilizarea spatiilor publice. In ciuda existentei acestor legi, autoritatile din Bucuresti nu au elaborat inca un plan de accesibilizare a orasului, iar numeroasele lucrari de reabilitare pe care le deruleaza nu respecta conditiile privind accesibilizarea.

Alte probleme identificate sunt: nu este respectata inaltimea de maxim 2 cm a bordurii in zona intersectiilor (pe Soseanua Pantelimon, unde tocmai se amenajeaza spatiul public, coborarea este de 11 cm), asfaltul este, in multe zone, plin de gropi, unele trotuare sunt prea stramte pentru a permite accesul unei persoane in scaun rulant, parcarea autoturismelor pe trotuar obtureaza circulatia pietonilor pe trotuar (una dintre aceste zone critice este chiar trotuarul din fata Primariei Generale), continuitatea trotuarului este afectata de chioscuri si mobilier stradal, semafoarele nu sunt accesibilizate pentru persoane cu dizabilitati vizuale, marcajele tactile, acolo unde exista, sunt un pericol pentru persoanele varstnice, fiind desprinse de trotuar. Organizatorii si sustinatorii marsului vor depune la primariile de sector, Primaria Generala si Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale scrisori deschise pentru a solicita masuri urgente pentru solutionarea acestor probleme.

Dupa cum arata un experiment (click aici pentru filmulet) realizat recent de catre organizatori in centrul capitalei, ce a avut ca obiect traversarea intersectiei de la Piata Universitatii de catre o persoana in scaun rulant, infrastructura urbana este dezvoltata preponderent pentru tranzitarea orasului cu autoturismul. Am constatat ca platformele pasajului nu sunt functionale in week-end, cheia aflandu-se in posesia personalului administrativ angajat de PMB, care nu era la post in ziua experimentului. Astfel, am fost nevoiti sa mergem mai mult de 1 km pentru a traversa intersectia.

Marsul de sambata, 19 iulie, ora 11, Piata Universitatii, este organizat de ActiveWatch, OPTAR si ONPHR. Multumim prietenilor si sustinatorilor: Asociatia pentru Tranzitie Urbana, Ecopolis, Nu Astepta Super Eroi, Estuar, Funky Citizens, Kommunitas, Militia Spirituala, Quantic, Mai Mult Verde, Arhiterra, Pro Patrimonio, Asociatia Peisagistilor din Romana - Filiala Bucuresti, Unu si Unu, Front, Vincero, Inima de copil, Assoc, Light into Europe, Asociatia Romania Connect 1990. Parteneri media: Kooperativa 2.0, Oops media, Al trei-lea Sector.

 

Alertă alimentară! Cinci oameni morți, după ce au mâncat sandvișuri și salate infestate cu listeria

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Calatoresti cu avionul? Milioane de oameni fac aceste GRESELI. Afla ce sa eviti!
  Calatoresti cu avionul? Milioane de oameni fac aceste GRESELI. Afla ce sa eviti!

  Urmeaza sa calatoresti cu avionul? Fii atent sa nu comiti si tu aceste greseli. Milioane de oameni care merg cu avionul le fac.

  10 tipuri de oameni de la care să nu accepți sfaturi de parenting
  10 tipuri de oameni de la care să nu accepți sfaturi de parenting

  În calitate de părinte este aproape inevitabil să nu primești, cel puțin o dată, sfaturi nesolicitate din partea unui alt adult, apropiat sau nu. Sfaturile de parenting...

  9 tipuri de oameni care au o influență proastă asupra copilului
  9 tipuri de oameni care au o influență proastă asupra copilului

  Oamenii care au o influență proastă asupra copilului nu se limitează la cercul restrâns cu care acesta intră în contact, respectiv familia, ci se răsfrânge și asupra...

  Motive incredibile care îi fac pe oameni să înşele
  Motive incredibile care îi fac pe oameni să înşele

  Cele mai multe femei care se află în postura de a fi înşelate au sentimente profunde de suferinţă, sunt şocate de faptul că partenerul le-a trădat şi chiar apare dorinţa...

  Un studiu dezvăluie că dietele greșite ucid mai mulți oameni decât fumatul
  Un studiu dezvăluie că dietele greșite ucid mai mulți oameni decât fumatul

  În vederea menținerii unei sănătăți fizice și psihice optime, o dietă echilibrată joacă un rol esențial.Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, obiceiul de a...

  Câștigă bani în timpul liber: 5 motive să conduci cu UBER
  Câștigă bani în timpul liber: 5 motive să conduci cu UBER

  Știai că poți câștiga venituri suplimentare în timpul liber, conducând mașina ta personală? Tot ce trebuie să faci este să devii șofer partener UBER!

  3 secrete pentru o casnicie fericita
  3 secrete pentru o casnicie fericita

  De multe ori oamenii isi complica singuri viata. In loc sa aplice solutii simple, ei alearga dupa himere care nu fac decat sa le complice existenta. Iar daca iti doresti o casnicie fericita...

  © 2019 Qbebe