Ce trebuie să știm despre infecțiile cu bacteria Escherichia Coli
Ca să putem să ne protejăm copiii de o eventuală îmbolnăvire din cauza acestei bacterii periculoase, este necesar să fim cât mai bine informați despre aceasta. Iată de ce ar trebui să ținem cont:Infecțiile cu E. coli se trasmit în mai multe feluri
Astfel, poate fi vorba despre infectarea pe cale digestivă, prin ingestia de alimente sau lichide contaminate cu fecale sau prin contactul cu persoane ce sunt infectate (mai ales când nu sunt respectate normele elementare de igienă, prin contact direct sau prin intermediul unor obiecte contaminate)
Suspiciunea că există o infecție cu această bacterie apare când sunt sesizabile oricare dintre următoarele simptome:
• Crampe și dureri abdominale intense (spontan și la palpare)
• Diaree severă, apoasă la început, ce poate deveni sangvinolentă (în funcţie de tulpina patogenă)
• Greață și vărsături
• Poată apărea și febra, dar nu este obligatoriu- În cazul în care febra este prezentă, ea nu va fi ridicată
De asemenea, trebuie să știm că pericolul este cu atât mai mare pentru ai noștri cu cât există persoane care, deși sunt purtătoare ale bacteriei E. coli, sunt asimptomatice.
Copiii dezvoltă mai frecvent infecţii cu serotipul E. coli O157:H7 (apartine E. coli enterohemoragic)
Medicii ne atrag atenția asupra următorului aspect: această tulpină este deosebit de periculoasă, întrucât are capacitatea de a stimula formarea unor toxine cu potenţial letal.
Starea unei persoane ce este infectată cu E. coli se poate agrava rapid
Fie că vorbim despre copii, fie că este vorba despre adulți, simptomele care trebuie să ne facă să solicităm urgent ajutor medical sunt:
• Febră mare
• Stări de epuizare
• Confuzie
• Apar hematoame ce pot fi dovada unor complicații renale sau hematologice
• Paloare generalizată, reducerea diurezei (se poate vorbi despre micţiuni rare, reduse cantiativ, cu urină concentrată, închisă la culoare, eventual hematurie (prezența urmelor de sânge în urină)
În plus, sprijinul unui specialist se impune și în oricare dintre situațiile de mai jos:
• Pacientul are diaree severă, cu sânge sau care durează peste 48 de ore, dureri abdominale intense (spontan şi la palpare), cu alterarea stării generale (astenie, ameţeli, iritabilitate, confuzie, micţiuni rare, reduse cantitativ, cu urină concentrată, închisă la culoare, eventual hematurie)
• În situația în care pacientul se încadrează într-o grupă de risc- De pildă, dacă este vorba despre copii mici sau persoane vârstnice, cu atât mai mult cu cât acestea sunt instituționalizate și pot transmite cu ușurință infecția cu E. coli. În plus, persoanele care au un sistem imunitar slăbit sau despre care știm sigur că au o igienă precară (de exemplu, locuiesc în zone cu apă nepotabilă) sunt și ele mai susceptibile de îmbolnăvire. Nu în ultimul rând, cei ce au avut contact recent cu alţi pacienţi care au avut diaree, sau care au consumat carne insuficient preparată termic sau suc nepasteurizat, de fructe sau legume nespălate, au nevoie neapărat de consultația unui medic, întrucât există o posibilitate foarte mare de a fi infectați cu această bacterie.
Care sunt măsurile de prevenție ce ne pot feri copiii de infecțiile cu E.coli
Cea mai importantă măsură de prevenție a infecțiilor cu E. coli este să fie cunoscute și respectate normele esențiale de igienă. Acestea trebuie aplicate în primul rând la nivel individual. De exemplu, spălatul pe mâini trebuie să se facă în mod corect (cu apă şi săpun, minim 30 de secunde, pe ambele feţe, insistând pe pliurile de flexie şi unghii, inclusiv atunci când schimbăm hainele sau scutecele copiilor, dar și când mergem la toaletă sau gătim).
De asemenea, pentru a evita cât mai mult infectarea cu această bacterie trebuie să respectăm normele de igienă privind depozitarea și manipularea alimentelor. Spre exemplu, este necesar să spălăm cu grijă ustensilele (cuţite, furculiţe, farfurii) şi recipientele din bucătărie înainte și după ce vin în contact cu alimente ce prezintă riscul de a ne contamina cu E. coli (cum ar fi carnea crudă, fructele, legumele crude). Totodată, nu este indicat să așezăm unele alimente (cum ar fi legumele) pe aceleași locuri pe care a stat carnea crudă.
O măsură care se impune pentru a evita infectarea cu E. coli a copiilor este să folosim prosoape individuale și să le curățăm hainele și încălțămintea pe care le-au purtat după ce au fost prin locuri în care se pot contamina mai ușor (de pildă, în gropile cu nisip, în parcuri etc.)
Grija pentru o igienă desăvârșită în locuință este și ea esențială pentru a preveni îmbolnăvirile din cauza bacteriei. De exemplu, ar trebui să dezinfectăm periodic gresia/faianța din bucătărie și din baie, dar și chiuvetele, cada și toaleta.
Nu în ultimul rând, de voi, adulții, va depinde ca ai voștri copii să nu consume alimente sau băuturi din locuri despre care nu știm că respectă normele de igienă. În special consumul de apă despre care nu știm sigur că e potabilă este un pericol major.
Surse:
www.facebook.com
Surse poze:
www.pexels.com, www.pixabay.com
