Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția: infecțiile cu Escherichia coli fac ravagii printre copii și pot fi letale

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția: infecțiile cu Escherichia coli fac ravagii printre copii și pot fi letale

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Specialiștii sunt din ce în ce mai îngrijorați de creșterea numărului de infecții cu bacteria Escherichia coli, mai ales în rândul copiilor. Printre acești experți se află și Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul de Urgență din Iași, care oferă sfaturi privitoare la cauzele, simptomele unei infecții cu această bacterie, precum și despre cum copiii pot fi protejați împotriva îmbolnăvirilor generate de E.coli.

Ce trebuie să știm despre infecțiile cu bacteria Escherichia Coli

Ca să putem să ne protejăm copiii de o eventuală îmbolnăvire din cauza acestei bacterii periculoase, este necesar să fim cât mai bine informați despre aceasta. Iată de ce ar trebui să ținem cont:
Infecțiile cu E. coli se trasmit în mai multe feluri
Astfel, poate fi vorba despre infectarea pe cale digestivă, prin ingestia de alimente sau lichide contaminate cu fecale sau prin contactul cu persoane ce sunt infectate (mai ales când nu sunt respectate normele elementare de igienă, prin contact direct sau prin intermediul unor obiecte contaminate)

Fetita pe care o doare burtaSuspiciunea că există o infecție cu această bacterie apare când sunt sesizabile oricare dintre următoarele simptome:
• Crampe și dureri abdominale intense (spontan și la palpare)
• Diaree severă, apoasă la început, ce poate deveni sangvinolentă (în funcţie de tulpina patogenă)
• Greață și vărsături
• Poată apărea și febra, dar nu este obligatoriu- În cazul în care febra este prezentă, ea nu va fi ridicată
De asemenea, trebuie să știm că pericolul este cu atât mai mare pentru ai noștri cu cât există persoane care, deși sunt purtătoare ale bacteriei E. coli, sunt asimptomatice.

Copiii dezvoltă mai frecvent infecţii cu serotipul E. coli O157:H7 (apartine E. coli enterohemoragic)
Medicii ne atrag atenția asupra următorului aspect: această tulpină este deosebit de periculoasă, întrucât are capacitatea de a stimula formarea unor toxine cu potenţial letal.

Starea unei persoane ce este infectată cu E. coli se poate agrava rapid
Fie că vorbim despre copii, fie că este vorba despre adulți, simptomele care trebuie să ne facă să solicităm urgent ajutor medical sunt:
• Febră mare
• Stări de epuizare
• Confuzie
• Apar hematoame ce pot fi dovada unor complicații renale sau hematologice
• Paloare generalizată, reducerea diurezei (se poate vorbi despre micţiuni rare, reduse cantiativ, cu urină concentrată, închisă la culoare, eventual hematurie (prezența urmelor de sânge în urină)
În plus, sprijinul unui specialist se impune și în oricare dintre situațiile de mai jos:
• Pacientul are diaree severă, cu sânge sau care durează peste 48 de ore, dureri abdominale intense (spontan şi la palpare), cu alterarea stării generale (astenie, ameţeli, iritabilitate, confuzie, micţiuni rare, reduse cantitativ, cu urină concentrată, închisă la culoare, eventual hematurie)
• În situația în care pacientul se încadrează într-o grupă de risc- De pildă, dacă este vorba despre copii mici sau persoane vârstnice, cu atât mai mult cu cât acestea sunt instituționalizate și pot transmite cu ușurință infecția cu E. coli. În plus, persoanele care au un sistem imunitar slăbit sau despre care știm sigur că au o igienă precară (de exemplu, locuiesc în zone cu apă nepotabilă) sunt și ele mai susceptibile de îmbolnăvire. Nu în ultimul rând, cei ce au avut contact recent cu alţi pacienţi care au avut diaree, sau care au consumat carne insuficient preparată termic sau suc nepasteurizat, de fructe sau legume nespălate, au nevoie neapărat de consultația unui medic, întrucât există o posibilitate foarte mare de a fi infectați cu această bacterie.

Care sunt măsurile de prevenție ce ne pot feri copiii de infecțiile cu E.coli

Cea mai importantă măsură de prevenție a infecțiilor cu E. coli este să fie cunoscute și respectate normele esențiale de igienă. Acestea trebuie aplicate în primul rând la nivel individual. De exemplu, spălatul pe mâini trebuie să se facă în mod corect (cu apă şi săpun, minim 30 de secunde, pe ambele feţe, insistând pe pliurile de flexie şi unghii, inclusiv atunci când schimbăm hainele sau scutecele copiilor, dar și când mergem la toaletă sau gătim).

Spalat pe maini


De asemenea, pentru a evita cât mai mult infectarea cu această bacterie trebuie să respectăm normele de igienă privind depozitarea și manipularea alimentelor. Spre exemplu, este necesar să spălăm cu grijă ustensilele (cuţite, furculiţe, farfurii) şi recipientele din bucătărie înainte și după ce vin în contact cu alimente ce prezintă riscul de a ne contamina cu E. coli (cum ar fi carnea crudă, fructele, legumele crude). Totodată, nu este indicat să așezăm unele alimente (cum ar fi legumele) pe aceleași locuri pe care a stat carnea crudă.
O măsură care se impune pentru a evita infectarea cu E. coli a copiilor este să folosim prosoape individuale și să le curățăm hainele și încălțămintea pe care le-au purtat după ce au fost prin locuri în care se pot contamina mai ușor (de pildă, în gropile cu nisip, în parcuri etc.)
Grija pentru o igienă desăvârșită în locuință este și ea esențială pentru a preveni îmbolnăvirile din cauza bacteriei. De exemplu, ar trebui să dezinfectăm periodic gresia/faianța din bucătărie și din baie, dar și chiuvetele, cada și toaleta.
Nu în ultimul rând, de voi, adulții, va depinde ca ai voștri copii să nu consume alimente sau băuturi din locuri despre care nu știm că respectă normele de igienă. În special consumul de apă despre care nu știm sigur că e potabilă este un pericol major.

Surse:
www.facebook.com

Surse poze:
www.pexels.com, www.pixabay.com

Articolul urmator
„Copiii trebuie supravegheați!” Experții au descoperit o concentrație mare de E.coli în apa mării de pe litoralul românesc
„Copiii trebuie supravegheați!” Experții au descoperit o concentrație mare de E.coli în apa mării de pe litoralul românesc

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum arată accidentul vascular cerebral la bebeluși. O mamă atrage atenția în online
    Cum arată accidentul vascular cerebral la bebeluși. O mamă atrage atenția în online

    Cum pot recunoaște părinții primele semne ale unui accident vascular cerebral al copilului lor? O mamă care a trecut prin această experiență își spune povestea ei.

    Mi-am pierdut fiica de 2 ani după ce a luat E.Coli în vacanța de 5 stele din Turcia
    Mi-am pierdut fiica de 2 ani după ce a luat E.Coli în vacanța de 5 stele din Turcia

    De 3 ani, Katie Dawson este o mamă îndurerată care așteaptă un răspuns, după ce fetița ei, Allie, a murit la numai doi ani, după ce s-au întors dintr-o vacanță din...

    Iubitul mă sufocă cu atenția lui și începe să plângă dacă nu pot să petrec timp cu el
    Iubitul mă sufocă cu atenția lui și începe să plângă dacă nu pot să petrec timp cu el

    O femeie de peste hotare se află într-o relație cu un bărbat care îi cere mai multă atenție decât îi poate oferi aceasta. A ajuns într-un punct în...

    Medicul a țipat la mine să fac liniște în timp ce nășteam
    Medicul a țipat la mine să fac liniște în timp ce nășteam

    Orice femeie aflată în travaliu își dorește să aibă parte de susținerea tuturor celor din jur, cu atât mai mult a cadrelor medicale. Cum să reacționezi când...

    Am două joburi, fac un master și îmi cresc cei doi copii singură. Eu pot, tu de ce nu ai putea?
    Am două joburi, fac un master și îmi cresc cei doi copii singură. Eu pot, tu de ce nu ai putea?

    Salutare! Am să fiu foarte scurtă. Citesc de câteva zile tot felul de confesiuni ale unor mame care spun că le ocupă copiii tot timpul și le consumă toată energia. Și sunt aici...

    Zodiile care nu vor să facă niciodată copii. Te numeri printre ele?
    Zodiile care nu vor să facă niciodată copii. Te numeri printre ele?

    Viața fără copii începe să le surâdă tot mai multor persoane, din varii motive pe care, din păcate, foarte mulți au tendința să le judece sau să le conteste: „Cum...

    De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?
    De ce se descuamează pielea bebelușului meu și ce pot să fac în acest sens?

    Pielea bebelușului în primele zile și săptămâni de viață trece prin mari transformări, de la viața intrauterină și mediul umed la viața extrauterină și mediul uscat....

    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală
    Ce pot face cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturală

    Unul din patru cupluri nu pot avea copii. Acestea sunt statisticile sumbre ale Organizației Mondiale a Sănătății. Infertilitatea este o problemă medicală, care poate avea și cauze...

    © 2024 Qbebe