Avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru: „10 comprimate de paracetamol pot fi mortale”

Bianca Geica - Redactor Senior

Spitalele și cabinetele medicale sunt pline de pacienți cu simptome de gripă sau viroză. Săptămâna trecută, ministrul Sănătății Alexandru Rafila declara că România este în stare de alertă epidemică din cauza numărului crescut de cazuri de gripă.

Odată cu începrea școlii, medicii trag un semnal de alarmă și îi sfătuiește pe părinți să nu își trimită copiii în colectivitate dacă aceștia sunt bolnavi. De asemenea, medicul Tudor Ciuhodaru le recomandă părinților ai căror copii sunt răciți sau au simptome de gripă să respecte întocmai doza și durata tratamentului precris și să nu exagereze cu paracetamolul, unul dintre cele mai des utilizate medicamente în cazul răcelilor. Acesta spune că respectarea dozei maxime zilnice este esențială pentru a nu apărea efecte toxice!

fetita racita care isi sufla nasul
Foto: Freepik

Cum îi putem feri pe copii de gripă? Ce spune medicul

Cum prevenția este, la urmă urmei, cel mai bun „medicament”, medicul Tudor Ciuhodaru a oferit câteva sfaturi despre cum putem să ne protejăm atât pe noi, dar mai ales pe copii, de răceli, gripă sau viroze respiratorii. Acesta îi sfătuiește pe părinți să nu își ducă copiii la grădiniță sau la școală dacă au febră, frisoane, strănută sau tușesc:

„Spălatul corect pe mâini, iar pe de altă parte, a nu duce mâna la ochi, la gură, la nas, după ce am tușit, strănutat sau după ce am atins suprafețele contaminate din autobuz, din tramvai, din zonele în care există riscul să fim contaminați cu astfel de patologii”, a explicat medicul, potrivit substantial.ro.

Tudor Ciuhodaru a oferit și câteva sfaturi despre ce avem de făcut dacă ne îmbolnăvim. În cazul micuților sub 5 ani, tratamentul trebuie început cât mai rapid, fiindcă este cu adevărat eficient în primele două zile. Părinții trebuie să fie extrem de atenți și să respecte dozele în care trebuie administrată o anumită medicație, explică acesta.

Atenție la doza de paracetamol oferită unui copil!

Paracetamolul este unul dintre cel mai des utilizate medicamente împotriva răcelilor, inclusiv în rândul copiilor. Părinții sunt deseori tentați să le ofere celor mici acest medicament și în scop preventiv, însă medicul ne sfătuiește să nu depășim doza maximă zilnică recomandată de paracetamol, pentru a nu apărea reacții adverse!

mama care ii ofera copilului bolnav pastile
Foto: Freepik

„Atenție părinți și bunici. 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale.  În cazul răcelilor la copii nu trebuie niciodată depăşită doza de paracetamol! Respectarea strictă a intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice.

Educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor ar trebui predate în toate școlile din România. Așa cum prevăd cele 2 proiecte de lege pe care le-am depus în parlament.

Până când acestea vor fi adoptate trebuie să știți:

 1. Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.
 2. Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă.
 3. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:
  a) febrei și al
  b) durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.
 4. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:
 5. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.
 6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.
 7. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.
 8. Copilul nu este un adult în miniatură. (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor).
 9. De aceea recomandăm ca la cei cu vârsta sub 6 ani să fie administrate formele farmaceutice adecvate vârstei (10 - 15 mg/kg/la o administrare).
 10. Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult.

!!! Atenție la supradozaj (terapeutic sau intoxicaţie accidentală):

 • Se impune tratament medical imediat (urgent la spital), chiar dacă nu sunt prezente manifestări clinice.
 • Pacienţii trebuie spitalizaţi!
 • Se recomandă efectuarea imediată a lavajului gastric.
 • Simptomele supradozajului constau în paloare, greaţă, vărsături, anorexie şi dureri abdominale. Dozele mari de peste 10g, într-o singură priză sau doze de peste 150mg paracetamol/kg la copil determină leziuni hepatice grave. Afectarea hepatică poate deveni aparentă după 12-48 de ore de la ingestie şi este manifestă după 2-4 zile.
 • Antidotul pentru intoxicația cu paracetamol este N-acetilcisteina. Aceasta trebuie administrată cât de repede posibil, în paralel cu diferite măsuri de tratament simptomatic, și cu monitorizarea funcțiilor vitale”, explică medicul într-o postare pe Facebook

Cum se administrează CORECT paracetamolul copiilor

Medicul Tudor Ciuhodaru a oferit si cateva informatii despre cum se administreaza corect paracetamolul copiilor:

„Doze și mod de administrare uzuale:

 • Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani:

Doza recomandată este de 500-1000 mg paracetamol (1-2 comprimate Paracetamol 500 mg) la intervale de 4 ore, administrată la nevoie.

Doza maximă recomandată pentru adulţi este de 4 g paracetamol (8 comprimate Paracetamol 500 mg) pe zi.

 • Copii cu vârsta cuprinsă între 6-12 ani:

Doza este de 60 mg/kg şi zi, repartizată în prize egale, de exemplu 15 mg/kg şi priză la 6 ore sau 10 mg/kg şi priză la 4 ore.

Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.

Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.

Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile, este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului”, a scris acesta pe Facebook.

 

Atenție părinți și bunici. 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. În cazul răcelilor la copii nu trebuie...

Posted by Tudor Ciuhodaru on Friday, January 6, 2023

Surse foto: Freepik

Surse articol: Facebook, Substantial

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Medicul Tudor Ciuhodaru a întocmit GHIDUL COVID-19. Iată tot ce trebuie să faci și să nu faci, ca să te protejezi
  Medicul Tudor Ciuhodaru a întocmit GHIDUL COVID-19. Iată tot ce trebuie să faci și să nu faci, ca să te protejezi

  De câteva săptămâni, România, precum și restul lumii, se află într-o alertă maximă. Noul virus COVID-19 se răspândește din ce în ce mai repede și...

  Un copil a murit din cauza unei pastile de Paracetamol. Mama lui este acuzată de omor. Ce spun autoritățile din Brazilia
  Un copil a murit din cauza unei pastile de Paracetamol. Mama lui este acuzată de omor. Ce spun autoritățile din Brazilia

  Un băiețel în vârstă de 4 ani, rezident în Residencial Cachoeirinha I, din Botucatu, Brazilia, a murit sâmbătă seara după ce mama lui i-a administrat o pastilă...

  Un copil de 3 ani care suferea de cancer a murit după ce a fost tratat cu paracetamol
  Un copil de 3 ani care suferea de cancer a murit după ce a fost tratat cu paracetamol

  Un băiețel de doar trei ani a murit după ce i-a fost prescris un tratament cu paracetamol. Copilul a ajuns la spital după ce începuse să se simtă foarte rău și să facă...

  Ce medicamente pentru copii și adulți se găsesc acum în farmaciile din România - lista completă
  Ce medicamente pentru copii și adulți se găsesc acum în farmaciile din România - lista completă

  Valul de gripe și răceli din România a dus, inevitabil, la o criză a medicamentelor în farmacii. Ministerul Sănătății a publicat o listă a medicamentelor pentru copii și...

  Reacția lui Tudor Chirilă când copiii lui i-au cerut telefoane mobile: „Dacă vreți telefon, Nokia 1611, alea vechi de ani de zile...”
  Reacția lui Tudor Chirilă când copiii lui i-au cerut telefoane mobile: „Dacă vreți telefon, Nokia 1611, alea vechi de ani de zile...”

  Tudor Chirilă este unul dintre cei mai apreciați artiști din România, bucurându-se de o carieră de succes în muzică și pe scenă teatrelor. Artistul este, de...

  Olimpic și admis la Politehnica din Paris, Tudor nu are bani să urmeze studiile. Tatăl lui a vândut animalele și tractorul din gospodărie
  Olimpic și admis la Politehnica din Paris, Tudor nu are bani să urmeze studiile. Tatăl lui a vândut animalele și tractorul din gospodărie

  Un tânăr din Gorj are nevoie de sprijin pentru a studia la Paris! Tudor Păișanu, fost olimpic la matematică, a aflat de curând că a fost admis la o prestigioasă facultate...

  O fetiță de 1 an și-a găsit sfârșitul călcată de tatăl ei cu mașina. Avertismentul mamei ei pentru toți părinții
  O fetiță de 1 an și-a găsit sfârșitul călcată de tatăl ei cu mașina. Avertismentul mamei ei pentru toți părinții

  Cât ne poate costa o clipă de neatenție la volan! O fetiță de doar 1 an a murit după ce a tatăl ei a călcat-o din greșeală cu mașina. Bărbatul nu a văzut-o în oglinda...

  © 2023 Qbebe