Milioane de copii din Europa Centrala si de Est, precum si din Asia Centrala nu beneficiaza de educatie

Alexandra Ion

Astazi, la ceremonia de deschidere a Conferintei Ministeriale Regionale pentru Educatie ce are loc in intervalul 10 - 13 decembrie 2013 la Istanbul, UNICEF si Guvernul Turciei au lansat un apel comun pentru a aduce milioane de copii care nu merg la scoala intr-un sistem de educatie de calitate.

Conferinta „Educatie de calitate pentru toti copiii" reuneste ministri, ministri delegati, oficiali de rang inalt de la ministerele educatiei, afacerilor civile si sociale, finantelor, protectiei sociale, experti in domeniu, parlamentari, reprezentanti ai societatii civile si ai tinerilor.

Delegatia romana este condusa de dl.Remus Pricopie, Ministrul Educatiei Nationale. Alaturi de dna.Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania, din delegatie fac parte dl. Angel Tilvar, Presedintele Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a Camerei Deputatilor, dl.Codrin Scutaru, Secretar de Stat, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, dna.Liliana Preoteasa, Director General, Ministerul Educatiei Nationale, dna.Anca Nedelcu, Specialist Educatie, Fundatia Soros, Luminita Costache, Specialist Educatie UNICEF Romania, si Ana Maria Duminica, Reprezentant Tineri.

Indemnul la actiune „Educatie de calitate pentru toti copiii acum!", initiat de UNICEF si de Guvernul Turciei, face apel la 20 de guverne din Europa Centrala si de Est, precum si din Asia Centrala sa adopte urgent masuri de reforma a educatiei astfel incat toti copiii, mai ales cei mai vulnerabili si exclusi, sa beneficieze de sprijin.

Pentru a diminua numarul copiilor exclusi din sistemul de invatamant, reprezentantii statelor participante la conferinta vor adopta un plan de masuri care se centreaza pe patru principii concrete: „Fiecare copil in scoala", „Fiecare copil invata", „Fiecare copil invata de timpuriu si este incadrat la timp in sistem", „Fiecare copil este sprijinit prin politici guvenamentale eficiente si reale".

"Ministerul Educatiei Nationale a identificat principalele categorii de copii aflati in cel mai mare risc de a parasi sistemul de educatie prin intermediul unui studiu realizat impreuna cu UNICEF. Aceste categorii sunt reprezentate de: copiii care provin din familii sarace, copiii din zone rurale, copiii romi si copiii cu nevoi speciale. Pentru a preveni abandonul scolar, strategia noastra este de a integra o serie de interventii de prevenire si masuri de compensare adresate in special la nivelul scolii si a elevului", a declarat Remus Pricopie, Ministrul Educatiei Nationale.

UNICEF estimeaza ca aproximativ 2.5 milioane de copii nu beneficiaza de educatie de baza in Europa Centrala si de Est, precum si in regiunea Asia Centrala. Dintre acestia, 1.6 milioane sunt copii de varsta anteprescolara care nu beneficiaza de educatie timpurie din cauza lipsei acute de servicii si facilitati.

"Initiativa UNICEF "Hai la Scoala!" a aratat ca este posibil ca toti copiii sa mearga la scoala. Lucram impreuna cu multi parteneri, inclusiv Ministerul Educatiei Nationale, Parlamentul Romaniei si societatea civila pentru a ne asigura ca toti copiii merg la scoala si ca acumuleaza cunotintele necesare pentru a se intregra activ in comunitate", a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

De multe ori, chiar daca copiii merg la scoala, multi dintre ei nu invata si nu dobandesc aptitudinile de care au nevoie pentru a se integra activ in comunitatile lor sau pe piata fortei de munca. Aproximativ jumatate dintre elevii de 15 ani din regiune nu ating stadardele de performanta in ceea ce priveste cititul, stiintele si matematica. Milioane de alti adolescenti renunta la scoala inainte de a-si finaliza studiile liceale. Printre cei mai exclusi sunt copiii cu dizabilitati, copiii din minoritati entice si lingvistice, cei care provin din cele mai sarace familii, din zonele rurale, din familii migrante si copiii care muncesc. Pornind de la statisticile ingrijoratoare referitoare la copiii care parasesc scoala, UNICEF a demarat in 2010 o campanie de prevenire si reducere a fenomenelor de absenteism si abandon scolar. In cadrul campaniei "Hai la Scoala!", UNICEF are interventii la nivelul scolii, al familiei si al comunitatii. Interventiile la nivelul scolii au ca scop transformarea scolii intr-un mediu primitor pentru copii, formarea mediatorilor scolari, a directorilor si a cadrelor didactice pentru a-si adapta stilul de lucru nevoilor fiecarui elev. La nivelul familiei se urmareste intarirea legaturii parintilor cu scoala, implicarea lor in viata scolara a copiilor lor si acordarea de sprijin parintilor prin consiliere si discutii individuale. Interventiile la nivelul comunitatii urmaresc influentarea si mobilizarea membrilor comunitatii pentru a se implica si a sprijini familiile ai caror copii sunt in risc de abandon scolar.
Mai multe informatii despre Conferinta Ministeriala Regionala pentru Educatie de la Istanbul sunt disponibile pe website-ul www.education-equity.org.

 

Despre UNICEF Romania
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la ingrijire de calitate si educatie, pentru protejarea acestora impotriva violentei si cresterea lor intr-un mediul familial si monitorizarea drepturilor copilului, pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor. UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si a guvernelor.

 

 

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Elevii din România, pe ultimul loc în Europa la matematică! 1 din 5 copii este analfabet la ştiinţe exacte
  Elevii din România, pe ultimul loc în Europa la matematică! 1 din 5 copii este analfabet la ştiinţe exacte

  În urmă cu două zile, au fost făcute publice rezultatele obţinute de elevii români în cadrul testării TIMSS 2019. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a...

  România are aproape un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană. Sub 2% din acestea beneficiază de servicii publice de asistență socială (Cercetare Salvați Copiii)
  România are aproape un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană. Sub 2% din acestea beneficiază de servicii publice de asistență socială (Cercetare Salvați Copiii)

  Aproape un sfert (23%) dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană trăiesc în România, țară care ocupă primul loc la acest capitol, în rândul statelor membre:...

  Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România
  Cifre alarmante: jumătate din mamele minore, sub 15 ani, din Europa sunt din România

  Aproape jumătate din numărul mamelor minore, cu vârsta mai mică de 15 ani din Europa, provin din România.

  Cea mai bună aplicație IT din Europa, creată de cinci eleve din București. O soluție genială pentru siguranța femeilor
  Cea mai bună aplicație IT din Europa, creată de cinci eleve din București. O soluție genială pentru siguranța femeilor

  Aproape că nu există femeie care să nu fi fost vreodată fluierată, claxonată sau chiar pipăită pe stradă, ziua în amiază mare, sub privirile impasibile ale celor din jur....

  Școala începe cu jumătate din angajații din educație vaccinați
  Școala începe cu jumătate din angajații din educație vaccinați

  Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat recent că elevii se vor întoarce la școală pe 5 mai, după o lună de vacanță. În tot acest timp, numărul...

  UNICEF: Peste 13 milioane de copii nu au fost vaccinați deloc nici înainte ca pandemia de COVID-19 să întrerupă acțiunile de imunizare la nivel global
  UNICEF: Peste 13 milioane de copii nu au fost vaccinați deloc nici înainte ca pandemia de COVID-19 să întrerupă acțiunile de imunizare la nivel global

  În timp ce lumea așteaptă cu disperare un vaccin, pandemia de COVID-19 continuă să se extindă pe întreg mapamondul. Milioane de copii riscă să nu beneficieze de...

  Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună
  Prima țară din Europa care oferă femeilor trei zile de „concediu menstrual” în fiecare lună

  Spania ar putea deveni prima țară din Europa care oferă femeilor între trei și până la cinci zile de „concediu menstrual”, în fiecare lună! Proiectul de...

  © 2023 Qbebe