„Cel mai mare dar pe care l-am fi putut cere vreodată”
Grace a primit uterul în dar de la sora ei, Amy Purdie. Operația realizată în 2023 a durat opt ore, iar Grace Davidson în vârstă de 36 de ani a putut concepe și aduce pe lume un copil. Încă din adolescență fusese diagnosticată cu o afecțiune rară dar acum, atât ea cât și soțul ei Angus, în vârstă de 37 de ani susțin că au primit „cel mai mare dar pe care l-am fi putut cere vreodată”, conform declarațiilor făcute pentru The Guardian.
Amy Isabel a venit pe lume pe 27 februarie prin operație de cezariană și poartă numele surorii femeii care i-a donat uterul, precum și a chirurgului care a contribuit la perfecționarea tehnicii de transplant de uter, Isabel Quiroga.
Ce este transplantul de uter? Cine poate fi donator și care sunt riscurile?
Povestea lui Grace oferă speranță pentru femeile fără uter
Operația care s-a dovedit a fi o reușită și nașterea fetiței oferă o nouă speranță femeilor care s-au născut fără uter sau care cu un uter ce nu funcționează. În Marea Britanie deja au fost realizate alte trei transplanturi de uter cu donatori decedați, însă cadrele medicale speră că și beneficiarele acestor transplanturi să poată avea copii.
Numai în Marea Britanie, aproape 10 femei se află în procesul de aprobare pentru un transplant de uter care costă nici mai mult, nici mai puțin decât 25.000 de lire sterline. Alte sute de femei își așteaptă rândul într-un program finanțat de o organizație caritabilă, Womb Transplant UK.
Amy Isabel vine pe lume după 25 de ani de cercetări conduse de profesorul Richard Smith, liderul clinic al organizației anterior menționate, care s-a aflat în sala de operații când a fost adusă pe lume fetița care s-a născut cu greutate de 2,04 kg. Profesorul Richard Smith a declarat: „Simt o bucurie imensă – de necrezut, după 25 de ani de cercetări, avem în sfârșit un copil. E uimitor, pur și simplu uimitor. Au curs multe lacrimi din partea tuturor celor implicați. A fost, fără îndoială, o experiență foarte emoționantă.”.
Primul bebeluș născut în urma unui transplant de uter
„Granițele dintre știință și iubirea pentru familia noastră au dispărut. Totul a fost pur și simplu copleșitor”
Sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser este o afecțiune rară care afectează aproximativ una din 5000 de femei din întreaga lume și care este caracterizează prin absența uterului sau uter sub dezvoltat. Partea bună este că ovarele rămân intacte și funcționale, permițând conceperea prin tratamente de fertilitate.
Înainte ca Grace Davidson să rămână însărcinată, atât ea, cât și soțul ei au urmat un tratament de fertilitate, congelând șapte embrioni pentru fertilizare în vitro. Uterul a fost donat de către sora ei în vârstă de 42 de ani, mamă a două fete în vârstă de 10 și 6 ani.
„După ce am așteptat atât de mult, e greu să conștientizezi că acesta e momentul în care îți vei cunoaște fiica. În cameră erau oameni care ne-au fost alături în toată această călătorie – emoțiile acumulate în zece ani s-au eliberat brusc… cu plâns urât, să spunem așa. Era o cameră plină de iubire și bucurie, de oameni care aveau un interes uriaș în povestea medicală și științifică a lui Amy – dar granițele dintre știință și iubirea pentru familia noastră au dispărut. Totul a fost pur și simplu copleșitor”, a declarat Angus Davidson în momentul nașterii fiicei sale.
Cum decurge, de fapt, procesul fertilizării in vitro
Până în acest moment, la nivel mondial au avut loc peste 100 de transplanturi de uter și cel puțin 50 de bebeluși s-au născut ca urmare a acestor intervenții, prima operațiune de succes având loc în Suedia în 2014, când a venit pe lume un băiețel pe nume Vincent.
Surse foto: facebook.com, facebook.com
Surse articol: adevarul.ro, goodmorningamerica.com, bbc.co.uk
