Note greșite la Evaluarea Națională! Contestațiile au ridicat mediile și cu 6 puncte

Bianca Geica - Redactor Senior

Ministerul Educației a publicat joi, 30 iunie, notele finale la Evaluarea Națională 2022 după soluționarea contestațiilor. Anul acesta au fost înregistrate aproape 22.000 de contestații, cele mai multe din ultimii patru ani, dintre care aproape 90% au determinat modificarea notei. În unele cazuri, au fost diferențe chiar și de 5-6 puncte între notele inițiale și cele finale, rezultate în urma contestațiilor.

Ministrul Sorin Cîmpeanu spune că acei profesori care au greșit atât de mult în calcularea notelor vor fi identificați și se vor lua măsuri împotriva lor.

Contestații cu diferențe mari față de nota inițială, la Evaluarea Națională 2022

Potrivit comunicatului de presa emis de Ministerul Educației, anul acesta, la Evaluarea Națională, au fost înregistrate 21.854 de contestații (7,12% din numărul total de lucrări), dintre care:

 • 13.324 la Limba și literatura română;
 • 265 la Limba și literatura maternă;
 • 8.265 la Matematică.

copil care da examen

În cazul a 13.757 de lucrări, contestațiile au schimbat nota prin creștere, iar pentru 5.906 de lucrări notele au fost modificate prin scădere.

Citește și: Evaluarea Națională, o radiografie a diabetului figurilor de stil! Să râdem de subiecte, nu de copii

În urma reevaluării lucrărilor contestate, ponderea elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 (cinci) este de 82,4% (122.301 elevi, cu aproape 28.000 mai mulți decât în anul 2021), în creștere cu 0,10% (135 de elevi) față de rezultatele inițiale (82,3%). A crescut, de asemenea, și numărul elevilor cu media generală 10: 237 (+ 16). Procentual, la nivel național, 74% dintre notele contestate (16.262) au fost modificate cu diferențe mai mici de 0,5 puncte, 3.218 (15%) note au fost modificate cu diferențe între 0,5 și 1 punct, 166 de note cu diferențe între 1 și 2 puncte (sub 1%), iar 17 note au înregistrat diferențe mai mari de 2 puncte (16 la Limba și literatura română și 1 la Matematică).

Un elev din Bihor a primit nota 2,80 la limba română, iar la contestație a luat 8,70

Cea mai mare diferenţă de notă rezultată în urma contestaţiilor, la Evaluarea Naţională 2022, este de 5,9 puncte! Un elev din Bihor notat cu 2,80 la limba și literatura română, a primit nota 8,70, după contestații.

„Aceasta a fost cea mai mare diferenţă - de la 2,80 la 8,70. În momentul în care te pui în postura elevului care știe că a făcut de 8,70 și vede rezultatul 2,80, este dramatic, de aceea suntem datori să facem tot posibilul pentru a evita astfel de situații”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro.

Un elev din Prahova, notat cu 5,5 la limba română, a primit nota 9,25 după contestație

Un alt caz de modificare cu peste 2 puncte a existat și în județul Prahova, unde un elev care a primit inițial 5,5 la limba și literatura română, a fost notat cu 9,25 după contestații. Astfel, media finală a elevului a crescut de la 7,42 la 9,30.

Citește și: Cum se distruge viitorul copiilor: Lucrare de 10 la Matematică, notată cu 6 la prima corectare de la Evaluarea Națională

Un elev din Tulcea a primit nota 6,70 la matematică, iar după recorectare a fost notat cu 9,25

Situația se repetă și în județul Tulcea, unde un elev care primise nota 6,70 la matematică, a fost notat cu 9,45 după contestații. Sorin Cîmpeanu precizează că aceste erori nu s-ar fi petrecut la corectarea lucrării, ci la transcrierea notei din borderou, adică acolo unde profesorii evaluatori scriu fiecare punctajul calculat.

„Am avut, de asemenea și 17 lucrări care au avut note modificate cu diferență mai mare de două puncte. Este vorba de 16 lucrări la limba română și o lucrare la matematică. Județele în care s-au înregistrat aceste diferențe, flagrante îndrăznesc să spun, au fost următoarele: Constanța, Dâmbovița și Bacău – câte trei note schimbate, existând diferență mai mare de două puncte, Buzău – două note schimbate, mai apoi avem Clujul, Călărași, Covasna, Gorj, Suceava, Vâlcea cu câte o singură notă schimbată, existând o diferență mai mare de două puncte.

Sunt și situații de genul celor ale elevului din Bihor, cu diferență de 5,9 puncte. Aceasta a fost cea mai mare diferență, de la 2,80 la 8,70. Greșeala a fost făcută la nivelul la transcrierea notelor în borderou și este încă un motiv pentru evaluarea digitalizată, când profesorii completează direct în fișierul informatic notele acordate. Am avut și o diferență de 3,75 puncte în județul Prahova, tot la limba și literatura română, lucrarea fiind în Buzău.

Aceste lucruri au putut să fie corectate, dar, pentru a nu mai apărea astfel de situații este nevoie de generalizarea evaluării digitalizate. Factorul uman generează erori, tocmai de asta este necesară digitalizarea. Nu de evaluare, ci de transcriere. Eroare materială”, explică ministrul Educației.

Citește și: 9,82 la gimnaziu și 4,7 la Evaluarea Națională. Admiterea la liceu, schimbările dorite de Ministrul Educației

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: edu.ro, edupedu.ro, digi24.ro, observatorulph.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  9,82 la gimnaziu și 4,7 la Evaluarea Națională. Admiterea la liceu, schimbările dorite de Ministrul Educației
  9,82 la gimnaziu și 4,7 la Evaluarea Națională. Admiterea la liceu, schimbările dorite de Ministrul Educației

  Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a se apropie cu pași repezi, iar Ministrul Educației vorbește despre viitoare schimbări care țin de admiterea la liceu. Care este...

  5 puncte pe care sa le apesi ca sa slabesti
  5 puncte pe care sa le apesi ca sa slabesti

  Presopunctura face parte din medicina traditionala chineze si se bazeaza pe conceptul energiei vietii care circula prin corpul uman. Exista anumite puncte aflate pe trup care sunt conectate...

  Mamele care au grețuri în timpul sarcinii fac copii cu IQ ridicat
  Mamele care au grețuri în timpul sarcinii fac copii cu IQ ridicat

  Un nou studiu a descoperit faptul că grețurile matinale din sarcină arată ceva extrem de important - nivelul de inteligență al copilului tău!

  Azi am ridicat ghiozdanul copilului meu și am făcut hernie de disc
  Azi am ridicat ghiozdanul copilului meu și am făcut hernie de disc

  Subiectul acesta este dezbătut la intensitate maximă peste tot, atât în presă cât și la fiecare ședință cu părinții din toate școlile țării noastre. În...

  EKA online: în 7 puncte, e-learning bine pus la punct
  EKA online: în 7 puncte, e-learning bine pus la punct

  Nu a fost o schimbare lină, graduală. Nu a fost precedată de calcule atente, de analiza riscurilor, de planificare minuţioasă care să atenueze impactul. Ne-am trezit cu toţii...

  Ministerul Educației: elevii vor face evaluarea profesorilor la finalul fiecărui semestru
  Ministerul Educației: elevii vor face evaluarea profesorilor la finalul fiecărui semestru

  Ministerul Educației era acum câteva săptămâni în proces de elaborare a unei metodologii prin care elevii să poată face evaluarea profesorilor la finalul fiecărui...

  Sunt adolescentă. Și sunt însărcinată. Iată ce sfaturi nesolicitate și greșite am primit până acum
  Sunt adolescentă. Și sunt însărcinată. Iată ce sfaturi nesolicitate și greșite am primit până acum

  O adolescentă însărcinată a împărtășit, pe Reddit, câteva sfaturi nesolicitate pe care le-a primit de când a anunțat că va deveni mamă. Ea povestește că...

  Vedeta riscă să piardă sarcina! "M-am ridicat din pat 5 minute şi am sângerat peste tot"
  Vedeta riscă să piardă sarcina! "M-am ridicat din pat 5 minute şi am sângerat peste tot"

  Chrissy Teigen, soţia cântăreţului şi textierului american John Legend, a dezvăluit problemele cu care se confruntă în sarcină. Descoperă ce a povestit aceasta!

  © 2022 Qbebe