Nu mai pune copilul la colț când face o prostie. Știința spune cât de mult greșești

Irina Olteanu - Redactor Senior

Majoritatea părinților au ajuns să își trimită la colț copilul când face o prostie, cel puțin o dată. Deși pare o metodă de disciplinare non-violentă, iată că în realitate se poate dovedi extrem de nocivă pentru cei mici și, mai mult decât atât, și lipsită de eficiență. Află în continuare la ce concluzie a ajuns specialistul și ce îți recomandă să faci în schimb.

Greșești când îți pui copilul la colț. Opinia specialistului

Începând de la emisiuni de tipul Super Nanny și terminând cu modul în care propria mamă sau bunică proceda când făceam năzbâtii, mulți dintre noi au ajuns la un moment dat la colț drept pedeapsă. Comportamentul nepotrivit, fie că implica o palmă față de soră/frate, scuipat în timpul mesei sau folosirea unor cuvinte urâte trebuie pedepsit într-un fel. Sau cel puțin așa gândim majoritatea pentru că altfel nu am putea arăta copiilor că au greșit.

Alan Kazdin, director al Centrului de Parenting Yale, are însă o părere diferită “pedeapsa te poate ajuta să te simți pe tine ca adult mai bine, dar nu va modifica comportamentul copilului.” Acesta recomandă în schimb o tehnică radicală prin care părinții reîntăresc comportamentul  pe care și-l doresc de la copil până când comportamentul negativ ajunge să dispară de la sine. Așadar, presupune ignorarea comportamentului negativ, lipsirea sa de atenție și concentrarea pe comportamentul pozitiv.

nu pune copilul la colt

Specialistul, cu o experiență în domeniu de peste 30 de ani, consideră că are loc următorul fenomen: creierul uman este conectat în așa fel încât preia lucrurile negative din mediul înconjurător “este proiectat să fie extrem de adaptabil dintr-un punct de vedere evoluționist. Atunci când ai un partener sau un copil, dacă face 10 lucruri frumoase, tocmai acel al 11-lea lucru care nu ți-a plăcut îl vei reține.”

Părinții pot încerca să găsească o cale de compromis când vine vorba despre disciplinarea copiilor, însă sunt șanse mari ca situația să degenereze și să ajungă să ridice vocea, chiar dacă sunt bine intenționați. Iar această reacție, din punctul de vedere al lui Alan Kazdin, nu va modifica nimic în ceea ce privește schimbarea sau îmbunătățirea comportamentului copilului. Însă este de părere că trebuie să ne concentrăm pe ceea ce vine înainte de comportamentul negativ “există o mulțime de lucruri care au avut loc înainte de comportamentul negativ și dacă te folosești de ele strategic, îți poți face copilul să coopereze”.

Secretul este să oferi copilului instrucțiuni și posibilitatea de a alege. “Când vine vorba despre oameni, posibilitatea de a alege crește șansele de cooperare. Iar alegerea în sine nu este importantă, ci aparența existenței unei alegeri. Nu trebuie să existe o alegere reală, oamenii nu sunt foarte interesați de asta, dar când simți că poți să alegi se schimbă cu totul perspectiva.” Iar atunci când îi oferi copilului tău o alegere aparentă, oferă-i și încurajări “Laudă comportamentul pozitiv, indicând exact lucrurile care te mulțumesc”.

Specialistul, care lucrează cu copii de la vârste mici și până la adolescenți, este implicat în gestionarea unor probleme comportamentale extrem de grave și chiar violență și are o opinie fermă în acest sens “nu schimbăm noi copiii. Schimbăm părinții, pentru ca ei să poată schimba copiii.”

Sursa: www.herfamily.ie

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  De ce femeile plang mai mult decat barbatii: Ce spune stiinta
  De ce femeile plang mai mult decat barbatii: Ce spune stiinta

  Stim cu totii tendinta femeilor de a fi mai emotionale si de a-si exprima mai des trairile si sentimentele, spre deosebire de barbati, care incearca mai mult sa-si reprime anumite emotii....

  Pune tusea la colț cu Imunotus!
  Pune tusea la colț cu Imunotus!

  Dacă ar fi să facem un sondaj, tusea ar fi cu siguranță cel mai enervant simptom al răcelii. Deși este un mecanism de apărare al organismului, ce are scopul de a elibera căile...

  Lavinia Pîrva pune copilul pe primul loc:”Am înţeles acum toată grija pe care părinţii mei mi-au purtat-o de când m-am născut”
  Lavinia Pîrva pune copilul pe primul loc:”Am înţeles acum toată grija pe care părinţii mei mi-au purtat-o de când m-am născut”

  Lavinia Pîrva (35 de ani) formează un cuplu cu Ștefan Bănică Junior (52 de ani) și este una dintre cele mai îndrăgite figuri din showbiz-ul românesc. Aceasta a...

  Fiica lui Răzvan Simion are 16 ani. Uite cât de mult seamănă cu tatăl ei!
  Fiica lui Răzvan Simion are 16 ani. Uite cât de mult seamănă cu tatăl ei!

  Fiica lui Răzvan Simion a împlinit 16 ani, iar omul de televiziune i-a transmis acesteia un mesaj emoționant.

  Cu cât se prelungește vacanța de Paști a copiilor. Ce spune Ministrul Educației
  Cu cât se prelungește vacanța de Paști a copiilor. Ce spune Ministrul Educației

  Din ce în ce mai multe știri false împăienjenesc internetul, iar Ministrul Educației lansează comunicatul oficial: nici vorbă de înghețarea anului la copii!

  Soțul meu mă pune să mă ascund în dormitor când alăptez
  Soțul meu mă pune să mă ascund în dormitor când alăptez

  Alăptarea este hrană, deci este ceva cât se poate de natural și normal. Societatea a început să accepte și sa normalizeze gestul de a hrăni un bebeluș de la sân, dar...

  Femeile care nasc la o varsta mai inaintata pot trai mai mult
  Femeile care nasc la o varsta mai inaintata pot trai mai mult

  Pentru femei, posibilitatea de a avea copii la o varsta mai inaintata poate reprezenta un semn ca ele vor trai mai mult. Asta arata un studiu realizat recent. Legatura dintre posibilitatea...

  © 2023 Qbebe