O profesoară a redeschis singură o școală și a devenit mentor al copiilor abandonați

O profesoară a redeschis singură o școală și a devenit mentor al copiilor abandonați

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Anumiți dascăli impresionează nu doar prin faptul că sunt foarte dedicați profesiei lor, ci și pentru că se străduiesc să se implice adesea și în viața comunităților din care fac parte pentru a veni cu schimbări în bine. Printre asemenea dascăli se regăsește și Maria Cleopatra Stoicescu, profesor de limba română în localitatea Starchiojd (județul Prahova). Parcurgând articolul de mai jos poți descoperi câteva dintre realizările acestui cadru didactic, care se dedică nu numai elevilor de la școala la care predă, ci și unor acțiuni de voluntariat pentru copiii aflați în situații dificile. 

Face parte dintre câștigătorii Galei „Profesorul Anului din mediul rural 2023”

Maria Cleopatra Stoicescu este mamă și lucrează în învățământ de 30 de ani. Dintre aceștia, 11 ani a fost învățătoare, iar de 19 ani predă limba și literatura română. A absolvit liceul pedagogic, apoi a urmat cursurile Facultății de Teologie, secția „Litere și Limba Română”. 

profesoara de limba romana Maria Cleopatra Stoicescu in timpul unui interviu

În luna februarie a acestui an, s-a regăsit printre cei 15 dascăli premiați în cadrul Galei „Profesorul Anului din mediul rural 2023”, organizată pe scena Ateneului din Iași. Scopul acestei gale este să dezvăluie eforturile și implicarea cadrelor didactice din mediul rural din țara noastră. Maria Cleopatra Stoicescu a obținut premiul al III-lea la categoria „Implicare în comunitate”. 

Despre provocările pe care le are de înfruntat ca profesor în mediul rural, în comuna Starchiojd, a vorbit într-o intervenție pentru „Observatorul Prahovean”. De exemplu, a adus în discuție abandonul școlar și faptul că un copil de la țară trebuie să muncească adesea și în gospodărie: „...Sunt obișnuiți de mici cu munca fizică. Vin la școală, apoi, unii, intră „la schimbul doi”: munca din gospodărie. Eu încerc să mi-i apropii. Să le insuflu valori și principii. Mă duc eu spre ei, atunci când am de-a face cu familii cu probleme. Abandonul școlar este un fenomen la țară, iar eu asta încerc să fac, să explic părinților, dar și copiilor, că școala este șansa lor de reușită în viață”.

De asemenea, profesoara de limba română nu s-a ferit să dezvăluie cum se străduiește să scoată tot ce este mai bun de la fiecare elev al ei: „Pentru mine, important e să scot din copilul acela om, chiar dacă poate nu excelează la materia mea. Îl încurajez mereu și vorba mea pentru fiecare e: „Hai că poți! Știu că poți!”.

A reușit să redeschidă o școală

Mai demult, în perioada în care preda în județul Giurgiu, Maria Cleopatra Stoicescu a redeschis o școală din satul Petru Rareș, comuna Izvoarele. Școala respectivă fusese închisă 15 ani și, pentru a reuși să o redeschidă, cadrul didactic a apelat la două mame cu câte doi copii din județul Prahova, pe care le-a convins să se mute în satul menționat. Acestea, la rândul lor, au convins și alți părinți să-și lase copiii la școala de acolo. 

Despre cum s-au desfășurat lucrurile în acea perioadă, profesoara a vorbit într-un interviu acordat pentru „Adevărul”: „Școala fusese închisă în urmă cu 15 ani. Am deschis practic o clasă simultană pentru că elevii aveau vârste diferite. Primarul de atunci a fost deschis la minte și a mers cu mine la Consiliul Județean. Un consilier de acolo a mers la mine acasă și a văzut că aveam un perete plin de cărți, s-a convins că sunt foarte serioasă și așa i-am convins să redeschidem școala”.

Predă limba și literatura română și se implică în activități de voluntariat

În prezent, Maria Cleopatra Stoicescu este profesor de limba și literatură română la Școala Profesională Starchiojd. Pentru a-i motiva pe elevii ei să fie interesați de istoria comunei în care locuiesc, veche de peste șase secole, a susținut ca în școala în care predă să se organizeze un simpozion național. În intervenția pentru sursa citată anterior, a ținut să precizeze cum se implică în acest simpozion: „Scriu articole și prezint materiale despre istoria bogată a comunei noastre în fiecare an. Anul acesta, directorul nostru a pus un film în care eu prezentam istoria localității Starchiojd acum 30 de ani, exact în anul când intrasem în învățământ la doar 19 ani”.

De altfel, ori de câte ori ocazia, se străduiește să promoveze localitatea natală în rândul elevilor săi și a vizitatorilor, vorbind cu mândrie despre originile acesteia: „Star înseamnă „vechi” în limba rusă, iar „chiojd” vine din limba maghiară și înseamnă „vatră”. La acea vreme, Starchiojd era un punct de legătură între cele trei provincii românești: Muntenia, Ardealul și Moldova”. Printre obiectivele care pot fi vizitate în comuna Starchiojd se regăsesc, de exemplu, ruinele Casei Cheșca-Pantazi (secolul al XVIII-lea) și Biserica de lemn „Sfânta Cuvioasă Parascheva Gârbească” (1780).

Pentru a-i atrage pe elevii săi să fie dornici să participe la orele de limba română, nu ezită să utilizeze și metode mai puțin formale, așa cum a menționat și în interviul pentru „Adevărul”: „Am ținut de mai multe ori ora de Română pe deal. Ei învață ceea ce le predau, dar într-o formă inedită. Descriu, de pildă, anotimpul în care suntem și culorile pe care le văd în jurul lor. Le dezvolt comunicarea orală și formularea unei opinii provocându-i la tot felul de discuții”. 

În același timp, profesoara obișnuiește să-și deschidă sufletul pentru a le povesti elevilor diverse experiențe personale și, pentru a-i responsabiliza, îi solicită să ocupe diferite funcții, cum ar fi cea de șef al clasei de exemplu. În plus, a povestit cum îi motivează pentru a progresa: „Cu elevii mei am o relație puțin altfel decât restul profesorilor. Le explic că nu le pot da note fără să le merite, dar îi fac să conștientizeze că dacă muncesc și progresează măcar puțin, eu nu muncesc degeaba”.

imagine dintr-o sala de clasa cu elevi in timpul orei

Totodată, nu neglijează nici activitățile de voluntariat, astfel că, săptămânal, merge să facă teme cu copiii abandonați de părinți și aflați în grija asociației „Provita”.  Le este și mentor și încearcă mereu să îi învețe lucruri care să le fie permanent utile în viață. În interviul pentru aceeași sursă, Maria Cleopatra Stoicescu a venit și cu aceste precizări: „Important este să îi arăți copilului că este valoros... Îi învăț pe elevii mei să fie în primul rând oameni, să fie empatici și respectuoși, iar dacă au această bază, este imposibil să nu reușească în viață”.

Nu în ultimul rând, obișnuiește să se implice și în diverse activități extracurriculare. Spre exemplu, merge la antrenamente de arte marțiale alături de anumiți elevi ai ei sau cântă alături de aceștia. Potrivit sursei amintite, la un moment dat a compus, împreună cu elevii, imnul clasei a VIII-a: „Am boxă, vin cu chitara, fac tot ce pot să iasă bine”.

Scrisoarea emoționantă a unui elev din Timișoara pentru profesoara de Istorie. „Vă mulțumesc că faceți școala o sursă de inspirație pentru noi”

Este și autor de carte

Profesoara Maria Cleopatra Stoicescu este autor a patru cărți. Trei dintre acestea sunt cu poezii. 

A mărturisit că pasiunea pentru activitatea didactică o moștenește de la mama sa care, la rândul ei, a fost și ea învățătoare. 

În primii ani de învățământ, Maria Cleopatra Stoicescu a trecut prin clipe grele întrucât nu i-a fost ușor să se despartă de elevii din satul natal. Pentru „Adevărul”, a declarat că: „Îmi era milă de copiii pe care îi aveam la școala din Starchiojd. Ei plângeau că pleacă „Domnișoara”, eu plângeam de mila lor”.

Surse foto: captură youtube.com, capturi tiktok.com/@asociatia.goahead/video/, youtube.com, facebook.com/groups/

Surse articol: adevarul.ro, observatorulph.ro, teachforromania.org

Articolul urmator
Un tată bolnav își crește copiii într-o gară părăsită. Micuții abandonați de mamă merg kilometri întregi pentru a ajunge la școală
Un tată bolnav își crește copiii într-o gară părăsită. Micuții abandonați de mamă merg kilometri întregi pentru a ajunge la școală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    A fost abandonat de propriul tată dar a devenit tată „virtual” pentru alți copii abandonați. Îi învață noțiuni elementare despre viață
    A fost abandonat de propriul tată dar a devenit tată „virtual” pentru alți copii abandonați. Îi învață noțiuni elementare despre viață

    Un bărbat care nu a avut niciodată parte de iubirea și sprijinul tatălui său a lansat un canal de Youtube prin care dă sfaturi băieților mai mari sau mai mici, îi ajută cu...

    Suferința copiilor cu părinți plecați în străinătate. „Am o singură poză cu mama”
    Suferința copiilor cu părinți plecați în străinătate. „Am o singură poză cu mama”

    Nu sunt deloc puțini părinții români care sunt nevoiți să își caute de muncă în străinătate, lăsându-și copiii în urmă, în grija bunicilor sau...

    5 lucruri pe care le-am învățat după ce am devenit văduvă și mamă singură la 40 de ani
    5 lucruri pe care le-am învățat după ce am devenit văduvă și mamă singură la 40 de ani

    Ce învață o femeie după ce devine văduvă și mamă singură la 40 de ani? Cel puțin 5 lucruri care merită împărtășite.

    „Nu mai așteptați un bărbat pentru a vă îndeplini dorințele!". O femeie a devenit mamă singură pentru doi băieți gemeni
    „Nu mai așteptați un bărbat pentru a vă îndeplini dorințele!". O femeie a devenit mamă singură pentru doi băieți gemeni

    O femeie singură a devenit la 26 de ani mamă pentru doi băieței gemeni, abandonați. Patru ani mai târziu, a făcut cunoștință cu dragostea vieții sale și cea care avea să...

    Patru copii au fost abandonați de mamă, dar tatăl lor nu se desparte de ei nicio clipă. „Ei nu trebuie să sufere”
    Patru copii au fost abandonați de mamă, dar tatăl lor nu se desparte de ei nicio clipă. „Ei nu trebuie să sufere”

    Să fii mamă singură sau tată singur, mai ales când ai mai mulți copii, reprezintă o adevărată provocare. Cu atât mai mult cu cât intervine și situația materială...

    Nu îmi las fiica de 11 ani să meargă singură la școală, deși are de traversat doar 2 străzi. De ce? Pentru că am fost agresată când eram de vârsta ei
    Nu îmi las fiica de 11 ani să meargă singură la școală, deși are de traversat doar 2 străzi. De ce? Pentru că am fost agresată când eram de vârsta ei

    ”Ai de gând să duci fata de mână până la facultate?” este doar una din replicile pe care le aud de la părinții care își lasă copiii singuri la...

    Soția mea e nervoasă pe mine că am luat-o pe profesoara copilului meu la rost, legat de o temă corectată greșit...
    Soția mea e nervoasă pe mine că am luat-o pe profesoara copilului meu la rost, legat de o temă corectată greșit...

    Se pare că nu doar copiii au probleme cu temele, dar și adulții. Un tătic a luat-o pe profesoara fiului său la rost, după ce aceasta a corectat o temă greșit. Acum soția sa este...

    La început de școală, priviți în ochii copiilor voștri și asigurați-vă că acolo vedeți copilăria, nu pandemia
    La început de școală, priviți în ochii copiilor voștri și asigurați-vă că acolo vedeți copilăria, nu pandemia

    Mă uit la ea și văd acolo un an și jumătate de școală online, un an și jumătate de pandemie în care toate rânduielile tuturor și implicit ale noastre au fost date peste...

    © 2024 Qbebe