Daljinder Kaur a devenit mamă la vârsta la care ar fi trebuit să fie bunică. Ea şi soţul ei, Mohinder Singh Gill au apelat la inseminarea artificială pentru a putea avea în sfârşit un urmaş. Băieţelul nu i-a adus mamei doar bucurie şi fericire, ci şi titlul de "Cea mai bătrână mamă din lume", deţinut până de curând de Maria del Carmen Bousada Lara (66 de ani),care şi-a născut gemenii în Barcelona.
"De-a lungul timpului , toţi ne-au spus să adoptăm un copil dar nu am vrut şi acum iată că îl avem pe al nostru. O să îl creştem şi o să-i dăm o educaţie corespunzătoare. Am avut încredere în divinitate că o să ne dea un copil şi într-un final ne-a ascultat rugăciunile", a declarat tatăl de 79 de ani.
Daljinder şi Mohinder din Amritsar sunt căsătoriţi de 46 de ani, timp în care toate încercările de a avea un copil au eşuat. Au încercat fertilizarea in vitro după ce au văzut un anunţ în ziarul local despre o clinică din Haryana. Mama a trecut prin trei etape de tratamente de ferilizare folosind ovulele unei donatoare anonime.
Mult aşteptatul bebeluş al familie s-a născut prin operaţie de cezariană. Deşi nu există o limită de vârstă pentru astfel de proceduri medicale, Consiliul Indian de Cercetare Medicală nu încurajează implantarea de embrioni femeilor de peste 50 de ani.
Venirea pe lume a acestui copil a stârnit multe controverse. Mulţi sunt de părere că orice poate deveni părinte, însă există şi aceia care cred că statul trebuie să ia măsuri pentru ca astfel de cazuri să nu mai existe.
"La o asemenea vârstă, organismul nu poate face faţă unei sarcini şi chiar dacă o face, care va fi calitatea vieţii mamei? Va fi capabilă să se trezească în miez de noapte pentru a schimba scutece? Medicii nu ar trebui să facă fertilizarea în detrimentul copiilor. Aceştia dau speranţe false şi celorlalte cupluri asemănătoare care îşi vor cheltui toate resursele pentru această procedură costisitoare", a declarat Kamini Rao, medic ginecolog.
"Copilul va deveni orfan în câţiva ani. De asemenea, există foarte multe riscuri pentru mamă, care poate muri în timpul operaţiei. Doar pentru simplul fapt că avem posibilitatea să facem ceva, nu înseamnă că şi trebuie făcut", a completat doctorul Narendra Malhotra, coordonatorul Societăţii indiene de reproducere asistată.
Surse: theguardian.com, telegraph.co.uk, news.com.au.
