Patriarhul Daniel ofensat de Ministrul Educației: ”Lipsa evaluării elevilor la ora de Religie constituie un afront”

Bianca Geica - Redactor Senior

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române îi cere Ministrului Educației, Monica Anisie, că evaluarea elevilor la religie să se facă pe baza de note, nu prin calificative. Ba mai mult, acesta este de părere că lipsa evaluării elevilor la ora de Religie reprezintă un afront adus la adresa acestei discipline.

Ce spune scrisoarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, către Ministrul Educației, Monica Anisie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a trimis Ministrului Educaţiei, Monica Anisie, o scrisoare deschisă în care subliniază importanţa orei de Religie în planurile-cadru pentru ciclurile primar, gimnazial şi liceal. Acesta mai spune că lipsa evaluării elevilor la ora de Religie sau găsirea unor soluţii alternative la notă constituie un afront adus statutului acesteia că disciplină şcolară. 

”În conformitate cu prevederile constituționale, cu Legea educației naționale nr. 1/2011 și cu voința majorității părinților elevilor, vă rugăm să asigurați prezența disciplinei școlare Religie în trunchiul comun, în noile Planuri-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, precum și evaluarea elevilor la această disciplină, pe bază de note, nu prin calificative.”

Ce spune scrisoarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române către Ministrul Educației

Preafericitul Daniel cere evaluarea elevilor și la ora de Religie

Preafericitul Daniel susține că evaluarea face parte din specificul oricărei materii școlare, fiind necesară și la ora de Religie. Acesta mai este de părere că nota funcționează că un stimulent al învățării atât în sens pozitiv, în sensul reprezintă un barometru al strădaniei elevilor, cât și negativ, atunci când elevii spun că dacă nu li se pun note, nu mai are rost să învețe.

”Evaluarea face parte din specificul oricărei materii şcolare; aşadar, este necesară şi la ora de Religie. Lipsa evaluării elevilor la ora de Religie sau găsirea unor soluţii alternative la notă constituie un afront adus statutului acesteia ca disciplină şcolară. Nota funcţionează că un stimulent al învăţării atât în sens pozitiv („învăţ că să iau o notă mare”), cât şi negativ („dacă nu mi se pun note, de ce să mai învăţ?”). Corelat cu acest rol de motivare, nota este apreciată de elevi şi profesori că un barometru al strădaniei elevilor. Efortul depus de elevi în acumularea de cunoştinţe şi în formarea de atitudini şi conduite moral-religioase se cere răsplătit şi valorizat.”

Patriarhul i-a mai cerut Ministrului Educației că orice demers major în domeniul educației să se înscrie în linia tradiției pedagogice românești după o consultare cu organizațiile de părinți și cultele religioase recunoscute oficial în România.

”Vă solicităm că orice demers major în domeniul educației să se înscrie pe linia tradiţiei pedagogice româneşti, după o largă consultare cu organizaţiile de părinţi și cultele religioase, oficial recunoscute în România (...) Cultele doresc o cooperare mai strânsă cu Statul în promovarea unei educațîi integrale, care uneşte viaţa spirituală profundă cu informarea ştiinţifică bogată, deoarece deficitul de spiritualitate sau de sens existenţial al societățîi tehniciste de astăzi are consecinţe negative pentru orientarea tinerilor în societate.”

Preafericitul Daniel spune că Religia constituie parte integrantă și definitorie a culturii europene

Preafericitul Daniel este de părere că prezența Religiei în noile planuri-cadru pentru învățământ este necesară, întrucât constituie parte integrantă și definitorie a culturii europene. Acesta mai adaugă că predarea Religiei în școli are valențe educaționale profunde, pentru că îi formează pe copii, lucru demonstrat și de studiile educaționale și sociologice în domeniu.

”Religia constituie parte integrantă şi definitorie a culturii europene. Fără cunoştinţele referitoare la această nu putem înţelege istoria şi cultura acestui continent. De aceea, în aproape toate ţările europene, Religia se predă în cadrul sistemului de învăţământ public. Valorile oferite de educaţia religioasă sunt reper spiritual esenţial şi liant existenţial între toate cunoştinţele dobândite prin studiul celorlalte discipline școlare.

93% dintre părinți vor ca elevii să participe la orele de Religie

Totodată, Patriarhul subliniază că Religia este singura disciplină școală care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților, care în proporție de 93% și-au exprimat dorința că elevii să participe la orele de Religie.

”Religia este singură disciplină școlară care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților (peste 93% dintre părinți și-au exprimat deja dorința ca elevii să participe la orele de Religie, conform solicitărilor scrise și înregistrate în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România).”

Poți citi aici scrisoarea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, către Ministrul Educației, Monica Anisie.

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Ultima Oră! Ministrul Educației:”Educația continuă în orice condiții. Anul următor se va recupera materia, mediile vor fi încheiate cu două calificative”
  Ultima Oră! Ministrul Educației:”Educația continuă în orice condiții. Anul următor se va recupera materia, mediile vor fi încheiate cu două calificative”

  În contextul deciziei președintelui Klaus Iohannis care susține închiderea școlilor până în septembrie, Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a...

  ULTIMA ORĂ! Ministrul Educației despre începerea cursurilor, datele evaluărilor naționale și încheierea mediilor
  ULTIMA ORĂ! Ministrul Educației despre începerea cursurilor, datele evaluărilor naționale și încheierea mediilor

  Monica Anisie, ministrul Educației, a anunțat la conferința de presă din 7 aprilie 2020 de la ora 14.00 că data de reluare a cursurilor depinde de evoluția pandemiei de coronavirus...

  Ultima ORĂ! Ministrul Educației: ”Vacanță de primăvară prelungită, începând cu data de 2 aprilie, până pe 4 mai”
  Ultima ORĂ! Ministrul Educației: ”Vacanță de primăvară prelungită, începând cu data de 2 aprilie, până pe 4 mai”

  În cadrul unei conferințe de presă din această seară, ministrul Educației, Sorin Cîmpenau a anunțat că elevii vor avea o vacanță de primăvară de o lună, din 2 aprilie...

  Sancțiune pentru un profesor care a pozat trei eleve de clasa II-a în vestiare. Ce spune ministrul Educației
  Sancțiune pentru un profesor care a pozat trei eleve de clasa II-a în vestiare. Ce spune ministrul Educației

  Un profesor de la Școala nr.164 din București și-a fotografiat, în ipostaze indecente, elevele de clasa a II-a în vestiarele școlii. Părinții copilelor au reclamat...

  Ministrul Educației vrea să instaleze containere sau corturi pentru orele de școală
  Ministrul Educației vrea să instaleze containere sau corturi pentru orele de școală

  Situația pandemiei este în continuare incertă, iar viața pare că nu va mai reveni niciodată la normal. Pe această cale, Monia Anisie declară că analizează opțiunea de a...

  Se închid şcolile! Ce anunţ a făcut Ministrul Educaţiei
  Se închid şcolile! Ce anunţ a făcut Ministrul Educaţiei

  Recent, atât Ministrul Educaţiei, cât şi Premierul României, au anunţat că unităţile de învăţământ se vor închide în vederea pregătirii...

  Cu cât se prelungește vacanța de Paști a copiilor. Ce spune Ministrul Educației
  Cu cât se prelungește vacanța de Paști a copiilor. Ce spune Ministrul Educației

  Din ce în ce mai multe știri false împăienjenesc internetul, iar Ministrul Educației lansează comunicatul oficial: nici vorbă de înghețarea anului la copii!

  © 2023 Qbebe