Pe 6 ianuarie românii sărbătoresc Boboteaza! Rugăciunea care îți ocrotește familia

Bianca Geica - Redactor Senior

Românii sărbătoresc astăzi, pe 6 ianuarie, Boboteaza sau Botezul Domnului. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. Se celebrează anual, înaintea sărbătorii Sfântului Ion. De obicei, în această perioadă este foarte frig în România, de aceea este des folosită expresia „gerul Bobotezei”.

Boboteaza este considerată o sărbătoare a purificării naturii, a apelor, de forțele răului și mai este cunoscută și sub numele de „Epifanie”, „Teofanie”, „Arătarea Domnului” sau „Descoperirea cuvântului Întrupat”.

lumanari aprinse in biserica

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

 • În această zi, preoții sfințesc toate apele. Credincioşii primesc agheazmă mare pentru a stropi gospodăriile și animalele. Apa sfințită este ulterior păstrată în sticle pentru leac, întrucât se spune că odată sfințită, are puteri deosebite, care vindecă, însănătoşeşte şi curăţă sufletul şi trupul.
 • Slujba de Bobotează are loc numai afară, lângă o apă curgătoare ori o fântână. De asemenea, în curţile bisericilor se ridică cruci din gheaţă, simbolurile sărbătorii.
 • În zonele traversate de râuri există obiceiul ca preotul, cu ocazia slujbei, să arunce o cruce de lemn în apă foarte rece, uneori chiar înghețată, după care sar câțiva flăcăi curajoși pentru a o aduce înapoi. Se spune că cei care vor reuși să facă asta, vor avea parte numai de bine și vor fi feriți de toate bolile.
 • Potrivit tradiţiei, în ajunul Bobotezei în casele românilor se pregăteşte o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. În ziua de Bobotează se mănâncă piftie și grâu fiert și se bea vin roșu.
 • Peste obiceiurile creștine ortodoxe, s-au suprapus și multe practici păgâne, cum ar fi afumarea grajdurilor și a vitelor pentru alungarea duhurilor rele din acestea, aprinderea focurilor pe câmp sau colindele însoțite de tot felul de strigături și zgomote. Toate acestea au în general un rol de curățire și de îndepărtare a răului.

Citește și: Rugăciunea care se spune de Sfântul Ioan și care îți va proteja copiii

Ce nu e bine să faci în ziua de Bobotează

 • Probabil una dintre cel mai des întâlnite superstiții este cea care spune că, în ajun de Bobotează, tinerele care vor să își viseze ursitul își pun sub pernă înainte de culcare un fir de busuioc sfințit de preot.
 • Se mai spune că în noaptea de Bobotează se deschid cerurile iar dacă vezi asta, ți se vor îndeplini toate dorințele.
 • În ziua de Bobotează şi opt zile după, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite. De asemenea, sunt interzise certurile în casă și nu se împrumută nimic.
 • Se mai spune că fetele care cad pe gheaţă de Bobotează sigur se vor mărita în acel an.

Rugăciunea de Bobotează care te ferește de rele

trei cruci

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

În Ajunul Bobotezei, dar și în ziua de Bobotează, se spune că este bine să citești o rugăciune specială. Această rugăciune puternică te ferește de rele și ocrotește familia, așa că aprinde o candelă și rostește următoarele cuvinte:

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule născut din Tatăl mai înainte de toti vecii, Lumină din Lumină, care luminezi toate, care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră. Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul şi pentru aceasta în luminată zi a Dumnezeieștii Tale Arătări ai venit la Iordan la păcătosi și la vameși ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind, ca să împlineşti toată dreptatea şi să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi ca un Miel al lui Dumnezeu, să le iei asupra Ta şi să ne mântuieşti cu Cinstit Sângele Tău. Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam şi Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel.

Tu ai luminat şi ai îndumnezeit firea noastră şi Dumnezeiescul Tău Părinte Ti-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai implinit voia Lui şi ca un om ai primit păcatele şi prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuţi ai grăit: “Pentru aceasta Mă iubeşte Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăsi să-L primesc” şi, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre.

Citește și: Rugăciunea pentru sporul casei: ce rugă să spui ca să îți meargă bine și să ai noroc în cămin

Pentru aceasta toate puterile cereşti se bucură si toată făptura se veseleşte, asteptând slobozire din stricăciune zicând: “A venit luminarea, s-a aratat harul si izbăvirea, lumea se luminează si oamenii se umplu de bucurie. Să se veselească acum cerul si pământul si toată lumea să se bucure, râurile să salte, izvoarele, lacurile, adâncurile si mările să dăntuiască, că prin Dumnezeiescul Botez astăzi s-a sfinţit firea lor. Să se bucure astăzi şi adunarea oamenilor, că firea lor capătă astăzi starea cea dintâi si toti să cânte cu bucurie: Este timpul Arătării lui Dumnezeu. Veniti cu mintea la Iordan să vedem privelişte mare: Hristos vine spre Botez, Hristos vine la Iordan, Hristos îngroapă în apă păcatele noastre, Hristos merge să caute oaia cea rătăcită şi o găseşte şi o duce în rai”.

Această taină Dumnezeiască păzind, iubitorule de oameni, Doamne, învredniceste-ne pe noi, cei ce însetăm după glasul Tău, să venim la Tine, Izvorul cel pururea dătător de viaţă, să scoatem apa harului Tău şi iertarea păcatelor şi să trăim în veacul de acum în curătie si feciorie, în dreptate si cucernicie, aşteptând nădejdea cea fericită si arătarea slavei Tale, a Marelui Dumnezeu şi Mântuitorului nostru, pentru că nu ne mântuieşti numai după faptele noastre, ci cu marea Ta milostivire si cu înnoirea Sfântului Tău Duh, în baia nasterii din nou, ca îndreptaţi cu harul Tău să fim moştenitori ai vieţii veşnice în împărătia Ta, unde ne învredniceste să slăvim, împreună cu toţi sfinţii, Preasfântul Tău Nume cu Părintele Tău fără de Început şi cu Preasfântul şi Bunul si de Viată Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

 • Surse: doxologia.ro, crestinortodox.ro, wikipedia, antena3.ro, newscaffe.ro
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Astăzi este Sfântul Isidor, protectorul familiei. Spune rugăciunea care îți ajută familia
  Astăzi este Sfântul Isidor, protectorul familiei. Spune rugăciunea care îți ajută familia

  Biserica Ortodoxă Română îl serbează astăzi pe Sfântul Isidor, protectorul familiei. Astăzi și numai astăzi vom rosti această rugăciune, care ne va menține...

  Pe 17 decembrie este sărbătorit Sfântul Daniel ! Rugăciunea care protejează casa, familia și pe cei plecați în străinătate
  Pe 17 decembrie este sărbătorit Sfântul Daniel ! Rugăciunea care protejează casa, familia și pe cei plecați în străinătate

  Sâmbătă, pe 17 decembrie, își pot sărbători onomastica toți cei care poartă numele Daniel, Daniela, Dan sau Dana. Această zi este cea în care este sărbătorit...

  Rugăciunea pe care trebuie să o spui în Joia Mare, ca să îți fie bine și să fii sănătos
  Rugăciunea pe care trebuie să o spui în Joia Mare, ca să îți fie bine și să fii sănătos

  Ne aflăm în Săptămâna Luminată, iar acest lucru înseamnă că rugăciunile au o putere mai mare. Conform tradiției, se pare că atunci când rostim rugăciuni...

  Rugăciunea de Sfinții Constantin și Elena: îți protejează căsnicia
  Rugăciunea de Sfinții Constantin și Elena: îți protejează căsnicia

  Astăzi, pe data de 21 mai sărbătorim Sfinții Constantin și Elena. Tot astăzi, ni-i amintim printr-o rugăciune specială și îi rugăm să ne ajute, să ne protejeze și să ne...

  Copiii români de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naționala a României
  Copiii români de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naționala a României

  Ziua Națională a României va fi sărbătorită de copiii români de pretutindeni alături de supereroii Itsy Bitsy și Profesorul de Joacă Leon Magdan în cadrul cadrul...

  Azi îl sărbătorim pe Sfântul Toma. Spune rugăciunea care te ferește de necazuri!
  Azi îl sărbătorim pe Sfântul Toma. Spune rugăciunea care te ferește de necazuri!

  Astăzi, ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Toma, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, originar din Galileea. Sfântul Apostol Toma este cinstit de...

  El este Îngerul Copiilor! Hrănește, îmbracă și ocrotește peste 10.000 de copii
  El este Îngerul Copiilor! Hrănește, îmbracă și ocrotește peste 10.000 de copii

  Este supranumit „Îngerul copiilor sărmani”! Preotul Dan Damaschin hrănește aproape 10.000 de copii, îi educă, le oferă haine, încălțăminte, medicamente,...

  © 2023 Qbebe