Pe 6 ianuarie românii sărbătoresc Boboteaza! Rugăciunea care îți ocrotește familia

Pe 6 ianuarie românii sărbătoresc Boboteaza! Rugăciunea care îți ocrotește familia

Bianca Geica - Redactor Senior

Românii sărbătoresc astăzi, pe 6 ianuarie, Boboteaza sau Botezul Domnului. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. Se celebrează anual, înaintea sărbătorii Sfântului Ion. De obicei, în această perioadă este foarte frig în România, de aceea este des folosită expresia „gerul Bobotezei”.

Boboteaza este considerată o sărbătoare a purificării naturii, a apelor, de forțele răului și mai este cunoscută și sub numele de „Epifanie”, „Teofanie”, „Arătarea Domnului” sau „Descoperirea cuvântului Întrupat”.

lumanari aprinse in biserica

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

  • În această zi, preoții sfințesc toate apele. Credincioşii primesc agheazmă mare pentru a stropi gospodăriile și animalele. Apa sfințită este ulterior păstrată în sticle pentru leac, întrucât se spune că odată sfințită, are puteri deosebite, care vindecă, însănătoşeşte şi curăţă sufletul şi trupul.
  • Slujba de Bobotează are loc numai afară, lângă o apă curgătoare ori o fântână. De asemenea, în curţile bisericilor se ridică cruci din gheaţă, simbolurile sărbătorii.
  • În zonele traversate de râuri există obiceiul ca preotul, cu ocazia slujbei, să arunce o cruce de lemn în apă foarte rece, uneori chiar înghețată, după care sar câțiva flăcăi curajoși pentru a o aduce înapoi. Se spune că cei care vor reuși să facă asta, vor avea parte numai de bine și vor fi feriți de toate bolile.
  • Potrivit tradiţiei, în ajunul Bobotezei în casele românilor se pregăteşte o masă asemănătoare cu cea din Ajunul Crăciunului. În ziua de Bobotează se mănâncă piftie și grâu fiert și se bea vin roșu.
  • Peste obiceiurile creștine ortodoxe, s-au suprapus și multe practici păgâne, cum ar fi afumarea grajdurilor și a vitelor pentru alungarea duhurilor rele din acestea, aprinderea focurilor pe câmp sau colindele însoțite de tot felul de strigături și zgomote. Toate acestea au în general un rol de curățire și de îndepărtare a răului.

Citește și: Rugăciunea care se spune de Sfântul Ioan și care îți va proteja copiii

Ce nu e bine să faci în ziua de Bobotează

  • Probabil una dintre cel mai des întâlnite superstiții este cea care spune că, în ajun de Bobotează, tinerele care vor să își viseze ursitul își pun sub pernă înainte de culcare un fir de busuioc sfințit de preot.
  • Se mai spune că în noaptea de Bobotează se deschid cerurile iar dacă vezi asta, ți se vor îndeplini toate dorințele.
  • În ziua de Bobotează şi opt zile după, nu se spală rufe, pentru că apele sunt sfinţite. De asemenea, sunt interzise certurile în casă și nu se împrumută nimic.
  • Se mai spune că fetele care cad pe gheaţă de Bobotează sigur se vor mărita în acel an.

Rugăciunea de Bobotează care te ferește de rele

trei cruci

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

În Ajunul Bobotezei, dar și în ziua de Bobotează, se spune că este bine să citești o rugăciune specială. Această rugăciune puternică te ferește de rele și ocrotește familia, așa că aprinde o candelă și rostește următoarele cuvinte:

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, Unule născut din Tatăl mai înainte de toti vecii, Lumină din Lumină, care luminezi toate, care nestricat Te-ai întrupat din Preasfânta Fecioară Maria și ai venit în lumea aceasta pentru mântuirea noastră. Tu însă nu ai răbdat să vezi neamul omenesc muncit de diavolul şi pentru aceasta în luminată zi a Dumnezeieștii Tale Arătări ai venit la Iordan la păcătosi și la vameși ca să Te botezi de la Ioan, fără de păcat fiind, ca să împlineşti toată dreptatea şi să speli în apele Iordanului păcatele întregii lumi ca un Miel al lui Dumnezeu, să le iei asupra Ta şi să ne mântuieşti cu Cinstit Sângele Tău. Pentru aceasta Te-ai afundat în apele Iordanului, ai deschis cerul cel închis de Adam şi Duhul Sfânt a venit peste Tine ca un porumbel.

Tu ai luminat şi ai îndumnezeit firea noastră şi Dumnezeiescul Tău Părinte Ti-a vestit bunăvoirea Sa, pentru că ai implinit voia Lui şi ca un om ai primit păcatele şi prin junghiere Te-ai gătit, după cum Tu Însuţi ai grăit: “Pentru aceasta Mă iubeşte Tatăl, pentru că Eu Îmi pun sufletul, ca iarăsi să-L primesc” şi, astfel, în această prealuminată zi, Tu, Doamne, ai pus începutul mântuirii noastre.

Citește și: Rugăciunea pentru sporul casei: ce rugă să spui ca să îți meargă bine și să ai noroc în cămin

Pentru aceasta toate puterile cereşti se bucură si toată făptura se veseleşte, asteptând slobozire din stricăciune zicând: “A venit luminarea, s-a aratat harul si izbăvirea, lumea se luminează si oamenii se umplu de bucurie. Să se veselească acum cerul si pământul si toată lumea să se bucure, râurile să salte, izvoarele, lacurile, adâncurile si mările să dăntuiască, că prin Dumnezeiescul Botez astăzi s-a sfinţit firea lor. Să se bucure astăzi şi adunarea oamenilor, că firea lor capătă astăzi starea cea dintâi si toti să cânte cu bucurie: Este timpul Arătării lui Dumnezeu. Veniti cu mintea la Iordan să vedem privelişte mare: Hristos vine spre Botez, Hristos vine la Iordan, Hristos îngroapă în apă păcatele noastre, Hristos merge să caute oaia cea rătăcită şi o găseşte şi o duce în rai”.

Această taină Dumnezeiască păzind, iubitorule de oameni, Doamne, învredniceste-ne pe noi, cei ce însetăm după glasul Tău, să venim la Tine, Izvorul cel pururea dătător de viaţă, să scoatem apa harului Tău şi iertarea păcatelor şi să trăim în veacul de acum în curătie si feciorie, în dreptate si cucernicie, aşteptând nădejdea cea fericită si arătarea slavei Tale, a Marelui Dumnezeu şi Mântuitorului nostru, pentru că nu ne mântuieşti numai după faptele noastre, ci cu marea Ta milostivire si cu înnoirea Sfântului Tău Duh, în baia nasterii din nou, ca îndreptaţi cu harul Tău să fim moştenitori ai vieţii veşnice în împărătia Ta, unde ne învredniceste să slăvim, împreună cu toţi sfinţii, Preasfântul Tău Nume cu Părintele Tău fără de Început şi cu Preasfântul şi Bunul si de Viată Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

  • Surse: doxologia.ro, crestinortodox.ro, wikipedia, antena3.ro, newscaffe.ro
  • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
Românii care locuiesc în Spania vor avea dublă cetățenie. Limba română ar putea fi studiată în școli
Românii care locuiesc în Spania vor avea dublă cetățenie. Limba română ar putea fi studiată în școli

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Stimulent lunar de 900 de lei pentru românii care vor să devină părinți. Iată care sunt condițiile
    Stimulent lunar de 900 de lei pentru românii care vor să devină părinți. Iată care sunt condițiile

    Vești bune pentru românii care își doresc să devină părinți! Cei care vor să adopte copii primesc un stimulent care poate ajunge la 900 de lei pe lună. Această măsură...

    Pe 17 septembrie prăznuim pe Sfânta Sofia! Spune rugăciunea care ajută mamele și fiicele aflate în necaz
    Pe 17 septembrie prăznuim pe Sfânta Sofia! Spune rugăciunea care ajută mamele și fiicele aflate în necaz

    Sărbătoare cu cruce neagră pentru creștinii ortodocși! În fiecare an, pe 17 septembrie, sunt prăznuite, de către Biserica Ortodoxă, Sfânta Muceniță Sofia alături de...

    Rugăciunea începutului de an școlar
    Rugăciunea începutului de an școlar

    Începutul anului școlar vine cu emoții, gânduri bune, speranțe de viitor. O rugăciune simplă, rostită de un suflețel mic va marca acest moment așa cum se cuvine.

    Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute
    Cum îți protejezi familia de cheltuielile neprevăzute

    Cheltuielile neprevăzute sunt inevitabile. Fie că este vorba de o urgență medicală, de o defecțiune la mașină sau de o țeavă spartă, uneori suntem nevoiți să scoatem din buzunar...

    Campylobacter: ce este și cum îți poate pune în pericol familia
    Campylobacter: ce este și cum îți poate pune în pericol familia

    Infecțiile digestive fac parte dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, putând apărea la orice vârstă. Printre acestea se numără și cele provocate de bacterii,...

    Înger, îngerașul meu, rugăciunea ce deschide calea copiilor spre spiritualitate
    Înger, îngerașul meu, rugăciunea ce deschide calea copiilor spre spiritualitate

    Cea mai îndrăgită rugăciune a copiilor născuți în familiile creștine este Înger, îngerașul meu. Cu siguranță și tu ca părinte, ai rostit în timpul...

    Copiii cu dizabilități primesc o indemnizație compensatorie între 64 și 316 de lei, în ianuarie 2023
    Copiii cu dizabilități primesc o indemnizație compensatorie între 64 și 316 de lei, în ianuarie 2023

    Persoanele cu dizabilități, inclusiv copiii, vor primi o indemnizație compensatorie în ianuarie 2023. Suma va fi acordată o singură dată, la începutul anului, iar față de...

    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău
    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău

    Odată ce te căsătorești, cel mai mult îți dorești să ai parte de dragostea și de atenția soțului tău. Cu toate acestea, nu este exclus ca, la un moment dat, să sesizezi că...

    © 2024 Qbebe