Povestea de viață a Ilenei Stana Ionescu. Este admirată pentru cariera de succes din teatru, dar și pentru mariajul solid de peste șase decenii

Povestea de viață a Ilenei Stana Ionescu. Este admirată pentru cariera de succes din teatru, dar și pentru mariajul solid de peste șase decenii

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Cu o carieră artistică de peste o jumătate de secol, actrița Ileana Stana Ionescu a cucerit publicul nu numai prin rolurile sale din piese de teatru, ci și prin prestațiile din filme, din producții TV și din piese de teatru radiofonic. S-a retras din universul teatrului acum cinci ani, dar își amintește de fiecare dată cu drag de numeroase momente din cariera sa. De asemenea, este admirată pentru mariajul solid pe care a reușit să-l construiască alături de soțul ei, actorul Andrei Ionescu. Parcurge articolul de mai jos pentru a descoperi povestea de viață a uneia dintre cele mai îndrăgite actrițe de la noi!

Și-a început cariera artistică la 19 ani

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul” în anul 2014, Ileana Stana Ionescu nu s-a ferit să dezvăluie că nu a visat dintotdeauna să devină actriță. Astfel, în tinerețe, a vrut să îmbrățișeze o carieră de „ziarist”: „Eu voiam să fiu ziaristă. Am dat examen la facultate, dar acolo îţi trebuia un dosar foarte curat. Eu aveam rude în străinătate, tata fusese ofiţer în armata lui Antonescu, aşa că nu m-au primit...”.

De asemenea, în același interviu, a explicat cum a ajuns să cunoască îndeaproape universul teatrului: „Unchiul meu era un mare iubitor de teatru şi mergeam cu el des la spectacole. Eu n-am avut niciodată intenţia să mă aplec asupra acestei profesii, a fost un joc al întâmplării. De fapt, toată existenţa mea a fost un joc al întâmplării. Aşadar, în acest fel am cunoscut teatrul, tot prin unchiul meu am cunoscut câteva personalităţi ale teatrului din vremea aceea”. 

Ileana Stana Ionescu in timpul unui interviu pe care l-a acordat chiar in casa ei

A debutat la vârsta de 19 ani la „Teatrul de Stat din Reșița”, interpretând rolul lui Agnes, personaj din piesa „Școala femeilor” (de Molière). Ulterior, începând cu anul 1965, Ileana Stana Ionescu a ajuns pe scena Teatrului Național din București, unde a jucat până când s-a pensionat. Despre ce a simțit în perioada în care a debutat pe scena acestui teatru a vorbit într-o intervenție pentru „RADOR”: „Ce să caut eu la Teatrul Național între toate personalitățile alea? Eu nu făcusem școala de teatru, nu mă simțeam chiar bine armată pe toate direcțiile, dar uite că am câștigat concursul cu rolul din „Orfeu în infern”...Așa am intrat la Teatrul Național”. 

Teatrul a rămas marea pasiune a faimoasei actrițe care, într-o intervenție din cadrul unei cunoscute emisiuni de televiziune, a declarat că: „L-am iubit mult, l-am adorat și până în clipa asta am aceleași sentimente vizavi de teatru. Vreau să cred că o să am în continuare satisfacții și bucurii și că o să fiu așteptată cu aceeași plăcere și bucurie...”.

Are parte de un mariaj de peste 6 decenii

Ileana Stana Ionescu formează un cuplu alături de actorul Andrei Ionescu. Anul acesta, cu prilejul aniversării soției sale, Andrei Ionescu a mărturisit că nu s-a îndrăgostit la prima vedere. Pentru „PLAYTECH”, a dezvăluit că: „Să vă spun sincer, prima oară când am văzut-o, nu mi-a plăcut deloc de ea. Apoi, încet-încet, ne-am împrietenit și, după multă vreme, ne-am și îndrăgostit. Pot spune că dragostea durează toată viață, în ceea ce ne privește”.

Anul trecut, într-un interviu acordat „Ego.ro”, soțul îndrăgitei actrițe a adus în prim-plan ce i-a ajutat să-și construiască un mariaj care durează de peste 60 de ani: „Noi ne-am înțeles bine și pentru că suntem diferiți, în unele privințe.. Cât privește personalitatea, eu vă pot spune că sunt foarte calm și nu pun problemele la suflet, le iau în râs, iar Ileana este mai vulcanică, vorbește foarte repede. La sfârșit, după ce tot povestește, o întreb ce a vrut să spună. Între noi nu au fost accese de gelozie, când aveam alt partener de scenă. Am jucat și împreună, a fost chimie între noi și pe scenă...”

În anul 2018, invitați în platoul unei emisiuni de televiziune, cei doi actori și-au spus povestea vieții pe care o au împreună și au adus din nou în atenția publicului modul în care s-au cunoscut. Andrei Ionescu a relatat următoarele: „Eu eram deja la treatru. Era un spectacol de la care lipsea personajul principal feminin, „Școala femeilor”. Actorul principal, matur: „Hai să încercăm cu fătuca asta, că arată bine”. Ea, cu inconștiența ei, a intrat cu o dezinvoltură extraordinară, a fost foarte bună”. 

La rândul ei, Ileana Stana Ionescu a ținut să menționeze că: „Noi nu realizăm că a trecut atâta timp. A fost o viață frumoasă, echilibrată, care ne-a oferit numeroase lucruri...El a fost întotdeauna în viața mea un echilibru teribil și îi mulțumesc din toată inima pentru tot ce mi-a dăruit. Orice gest făcea avea o explicație de nota 10...

Este mamă și bunică

Cei doi actori sunt părinți și bunici. Fiul lor este medic, are un băiat adolescent și este stabilit de mulți ani în SUA. Într-un interviu pentru „PLAYTECH”, Andrei Ionescu a dezvăluit că fiul său a sunat-o pe mama lui ca să o felicite cu ocazia împlinirii vârstei de 87 de ani și a menționat că acesta va veni în țară către sfârșitul anului: „Ne-a sunat ca să-i ureze mamei lui „La mulți ani!”. A topit-o. Îl așteptăm în vizită la sfârșitul anului, ne-a promis că atunci poate. Vine singur, fără nepoțel, care are deja 13 ani. Puștiul a fost pe la noi înainte de pandemie.
Fiul nostru este medic internist, ne mai și tratează, de la distanță, îi cerem sfaturi medicale, este pentru noi ca un medic de familie”.
Mai demult, într-un dialog cu „Adevărul”, Ileana Stana Ionescu a venit cu detalii legate de hotărârea unicului ei fiu de a pleca să lucreze în străinătate: „Pur şi simplu, a dat un concurs la Budapesta, organizat de Facultatea de Medicină din Philadelphia. Au plecat la New York, la cel mai mare spital, să-şi facă rezidenţiatul... Toate au mers şnur. În afară de distanţa care este între noi, toate lucrurile sunt minunate: are o familie foarte frumoasă, îşi exercită profesia fără vreo neplăcere”.

S-a retras de pe scenă acum 5 ani

La 82 de ani, marea doamnă a teatrului românesc a hotărât să se retragă din lumea artistică și să se bucure de timpul petrecut alături de partenerul ei de viață. Stând de vorbă cu „RADOR”, și-a motivat decizia de a se retrage în felul următor: „Am vrut să renunţ acum, ca să fiu în amintirea oamenilor aşa cum sunt astăzi. Am zis să întrerup teatrul, să trag cortina, cum se spune acum. Nu se poate şti ce-ţi oferă viaţa. Nu aş vrea să-mi pun colegii într-o situaţie neplăcută. Vreau să-şi aducă aminte de mine fermă, în putere, aşa cum am terminat de fapt teatrul, cum am ieşit din el. Soţul meu m-a ajutat foarte mult, m-a încurajat… Acum voi fi în familie, la căsuţa mea de care ne vom bucura”.
Pe parcusul acestui an, într-un interviu pentru „CANCAN”, a insistat iar asupra motivelor care au stat la baza retragerii sale: „..La 87 de ani nu prea mai ai ce să dovedești celor din jur sau ție însăți! Nici nu prea mai ai ce sa arăți. Nu mai sunt cum eram, nu mai arăt cum arătam. Îmi doresc ca publicul să mă țină minte așa cum eram înainte, de aceea am dispărut”.

Soțul ei se confruntă cu o afecțiune oculară gravă

Acordând un interviu anul trecut pentru „Ego.ro”, soțul Ilenei Stana Ionescu nu a ezitat să vorbească despre problema de sănătate cu care se confruntă și care l-ar putea face să-și piardă vederea: „... de-abia mai văd siluetele, nu prea descifrez bine amănuntele, iar fețele nu le recunosc, nu le văd bine. Le ghicesc doar după siluete și după voce. Încă mă mai descurc. Această afecțiune degenerativă, din cauza căreia se poate orbi total, o au și oamenii mai tineri. Iau un tratament care probabil încetinește evoluția, dar nu prea cred. Nu mai ies nici din curte, pe stradă, de frică”.
actrita Ileana Stana Ionescu acordand un interviu alaturi de sotul ei, actorul Andrei Ionescu

Surse foto: captură facebook.com/PremiileGopo/videos, facebook.com/TeatrulRomanescPage, captură youtube.com (emisiunea „Oameni de succes), youtube.com

Surse articol: adevarul.ro, cancan.ro, click.ro, digi24.ro, ego.ro, fanatik.ro, libertatea.ro, playtech.ro, rador.ro, viva.ro

Articolul urmator
Este printre cei mai buni matematicieni din Europa. Povestea lui Radu, elevul de clasa a VIII-a, care face cinste țării noastre peste hotare
Este printre cei mai buni matematicieni din Europa. Povestea lui Radu, elevul de clasa a VIII-a, care face cinste țării noastre peste hotare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „Familia mea este din suflete rupte. Dar tot familie este”. Povestea mamei singure care a adoptat 6 copii
    „Familia mea este din suflete rupte. Dar tot familie este”. Povestea mamei singure care a adoptat 6 copii

    Visul de a deveni mamă poate fi atât de mare, încât adopția este o variantă luată în calcul chiar și de o mamă singură. Așa s-a întâmplat și...

    „Am șase copii sub șase ani și consider că familia mea nu este întregită. O să mă opresc din făcut copii când voi simți”
    „Am șase copii sub șase ani și consider că familia mea nu este întregită. O să mă opresc din făcut copii când voi simți”

    În ciuda provocărilor pe care le au de înfruntat zi de zi, anumite femei susțin că se simt cu adevărat împlinite abia când ajung să aibă mulți copii. Printre...

    A crezut că este însărcinată cu gemeni, dar a avut parte de o surpriză de proporții. A adus pe lume șase copii
    A crezut că este însărcinată cu gemeni, dar a avut parte de o surpriză de proporții. A adus pe lume șase copii

    După ani de zile de încercări de a avea un copil, un cuplu din Houston era pe punctul de a renunța la visul lor de a deveni părinți. Se gândeau inclusiv la varianta...

    Povestea lui Robert. Un copil care în 4 ani de viață, a suferit 7 intervenții chirurgicale, peste 20 de anestezii
    Povestea lui Robert. Un copil care în 4 ani de viață, a suferit 7 intervenții chirurgicale, peste 20 de anestezii

    Robert-Mihai, un copil aparent normal și perfect sănătos la naștere. 3 luni mai târziu, o veste devastatoare: complet nevăzător. Urmează o serie de diagnostice greșite, de...

    Viața dureroasă a unei fetițe de șase ani cu fibroză chistică. Fiecare zi este o nouă luptă
    Viața dureroasă a unei fetițe de șase ani cu fibroză chistică. Fiecare zi este o nouă luptă

    La doar 4 ore de la venirea ei pe lume, Emma a început să se simtă rău. Mama sa a dus-o de urgență la spital, iar după 3 zile, micuța a fost diagnosticată cu fibroză...

    O familie împlinită! Ce mari au crescut copiii Cristinei Șișcanu și lui Mădălin Ionescu
    O familie împlinită! Ce mari au crescut copiii Cristinei Șișcanu și lui Mădălin Ionescu

    Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu formează un cuplu de mai bine de 10 ani, cunoscându-se în redacția unuia dintre cele mai apreciate posturi de televiziune de la noi....

    „Mi-am pierdut fiica, dar i-am adoptat băiețelul”. Povestea unei bunici care și-a salvat nepotul de abuzuri și i-a oferit șansa la o viață mai bună
    „Mi-am pierdut fiica, dar i-am adoptat băiețelul”. Povestea unei bunici care și-a salvat nepotul de abuzuri și i-a oferit șansa la o viață mai bună

    Nu cu mult timp în urmă, aflam despre un studiu care spunea că micuții care cresc cu bunicii prin preajma sunt mult mai fericiți și au parte de o dezvoltare emoțională mai...

    O fetiță de 11 ani cântărește peste 120 de kg, dar nu se poate opri din mâncat. De ce afecțiune suferă, de fapt
    O fetiță de 11 ani cântărește peste 120 de kg, dar nu se poate opri din mâncat. De ce afecțiune suferă, de fapt

    Angel are 11 ani, dar cântărește deja 124 de kg, însă motivul greutății ei nu este cel la care vă gândiți. Fata s-a născut cu o boală genetică rară, din cauza...

    © 2024 Qbebe