Prematuritate. Încotro

Irina Olteanu - Redactor Senior

An de an se înregistrează un număr considerabil de copii care se nasc prematur. Bucureștiul înregistrează cel mai mare număr de nașteri premature, fiind înregistrați aproximativ 2.000 de copii în fiecare an. Acest lucru se întâmplă în timp ce în 2018 ne-am confruntat cu cea mai mică rată de natalitate din ultimii 50 de ani și anume puțin peste 173.000 copii în primele 11 luni ale anului 2018 (sursa INS). Chiar dacă numărul nașterilor scade, numărul copiilor născuți prematur rămâne constant.

Datele statistice spun că 1 din 10 copii se nasc în România prematur, iar șansele lor de supraviețuire sunt strâns legate de profesionalismul cadrelor medicale cât și de dotările secțiilor de neonatologie unde copiii vin pe lume. Astfel, salutăm în România programele ONG-urilor care reușesc să doteze secții de neonatologie sau chiar să renoveze de la “0” secții de terapie intensivă neonatală.

prematuritate

Programe Complexe de Stimulare a Copiilor Prematuri

Din punct de vedere medical sunt considerați “prematuri” copiii care s-au născut înainte de 37 săptămâni.
Evoluția bebelușului născut prematur depinde de mai mulți factori: vârsta gestațională (a sarcinii – numărul de săptămâni la care s-a născut copilul), de greutatea pe care a avut-o la naștere, dar și de îngrijirea de care a beneficiat ulterior.
Organismul bebelușilor născuți prematur nu este complet dezvoltat și, prin urmare, nu este pregătit pentru viața extrauterină. Majoritatea au dificultăți în a respira independent și de aceea beneficiază din primele momente ale vieții de oxigenoterapie.
Din momentul în care reușesc să respire independent trebuie să fim atenți la alte aspecte ale sănătății lor pentru a avea un parcurs normal în dezvoltare.
Încă din maternitate, în perioada în care recuperează în greutate, prematurii trebuie să beneficieze de kinetoterapie, care constă în schimbarea poziției, posturarea corectă a segmentelor corpului, mobilizări etc.
În momentul în care bebelușii sunt externați este necesar ca părinții să acorde o foarte mare atenție recuperării motrice a acestora.
Părinții nu trebuie să fie fericiți și mulțumiți că au un copil liniștit și prin urmare să îl lase în pătuț deoarece aceasta înseamnă lipsă de stimulare și are drept rezultat întârzierea dezvoltării motorii.
Părinții trebuie să știe că bebelușul lor are nevoie de îngrijiri speciale ce includ: kinetoterapie, masaj, control neurologic periodic și mai târziu, poate, un logoped.
Programul de kinetoterapie are drept efecte: stimularea circulației sangvine, tonifierea /relaxarea musculaturii, combaterea rahitismului, evitarea tulburărilor de posturare, îl ajută să doarmă mai bine etc.
Un copil născut prematur ar trebui ca până la vârsta de doi ani să recupereze toate achizițiile necesare și să fie la același nivel de dezvoltare psihomotorie cu cel al unui copil născut la termen.

Rolul kinetoterapiei pentru bebelușul născut prematur
Din punct de vedere medical sunt considerați “prematuri” copiii care s-au născut înainte de 37 săptămâni.
Factori care influențează evoluția bebelușului prematur:
• vârsta gestațională 
• greutatea pe care a avut-o la naștere
• patologii asociate prematurității
• îngrijirea de care a beneficiat ulterior.
Bebelușul născut prematur are nevoie de îngrijiri speciale care includ: control pediatric periodic, consult ortopedic, consult neurologic, program de kinetoterapie și, mai târziu, consult logopedic.
Kinetoterapia ajută bebelușul născut prematur să parcurgă toate etapele achizițiilor motrice, punându-l în linie cu un bebeluș născut la termen.
Programul de kinetoterapie are drept efecte:
• tonifierea /relaxarea musculaturii,
• prevenirea sau corectarea asimetriilor
• prevenirea sau corectarea posturilor incorecte are corpului
• îmbunătățirea funcției respiratorii,
• îmbunătățirea deglutiției
• stimularea circulației sangvine,
• stimularea motricității și a achizițiilor psiho-motorii
De aceea este foarte importantă introducerea kinetoterapiei în primii 2 ani de viață ai prematurului, acești 2 ani fiind considerați suficienți pentru ca acesta să ajungă la același nivel de dezvoltare psihomotorie cu cel al unui copil născut la termen.
Centrul de Recuperare Pediatrică KINETOBEBE

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cel de-al doilea nou-nascut prematur tratat cu succes cu celule stem in Spitalul Baneasa REGINA MARIA implineste un an de viata
  Cel de-al doilea nou-nascut prematur tratat cu succes cu celule stem in Spitalul Baneasa REGINA MARIA implineste un an de viata

  Dupa ce la nastere i s-a acordat doar nota 3, acum sarbatorim primul an de viata al micutului David, cel de-al doilea nou-nascut prematur tratat cu succes cu celule stem in Spitalul Baneasa...

  Asociația KinetoBebe demarează un proiect caritabil pentru a asigura 40 de burse de terapie lunar
  Asociația KinetoBebe demarează un proiect caritabil pentru a asigura 40 de burse de terapie lunar

  Asociația KinetoBebe relansează proiectul caritabil #10cuIubire, prin care își dorește să strângă lunar fondurile necesare pentru asigurarea a 40 de burse de terapie pentru...

  18 celebritati care au copii din flori
  18 celebritati care au copii din flori

  Sa fii vedeta nu poate fi deloc usor. Presa isi baga nasul in viata ta, uneori mai mult decat ar trebui. Insa cu ajutorul jurnalistilor aflam, de cele mai multe ori ca si vedetele calca...

  © 2023 Qbebe