Premiera in sistemul medical privat, la Spitalul Baneasa: gemeni nascuti la doar 24 de saptamani, supravietuiesc si au o evolutie favorabila

Premiera in sistemul medical privat, la Spitalul Baneasa: gemeni nascuti la doar 24 de saptamani, supravietuiesc si au o evolutie favorabila

QBebe

Reteaua de sanatate REGINA MARIA a inregistrat o noua premiera pentru sistemul medical privat din România. Echipa departamentului de neonatologie din cadrul Spitalului Baneasa a gestionat cu succes cazul a doi bebelusi gemeni, nascuti la doar 23 de saptamâni si 6 zile. In urma cu 3 luni, s-au nascut la 570 de grame, respectiv la 600 de grame. Micuti, firavi, delicati, cei doi au avut puterea de a lupta si de a creste. In prezent, la 3 luni si 3 saptamâni dupa nastere si o strategie complexa de tratament, cei doi bebelusi sunt bine si au o evolutie favorabila, atât datorita pregatirii medicilor neonatologi, cât si aparaturii de ultima generatie cu care este dotata sectia de neonatologie a Spitalului Baneasa.

Copiii nascuti prematur, in cazul de fata la 23 de saptamani si 6 zile, sunt copii foarte speciali, delica?i, cu func?ii fiziologice fragile. Starea lor se poate schimba de la un minut la altul, ora de ora. De aceea, este foarte important sa fie supravegheati si ingrijiti constant. Este un sentiment extraordinar pe care il ai atunci cand poti interveni si salva vietile a doi bebelusi cat palma. Multumirea mea este ca mamica si gemenii au avut la dispozi?ie in Spitalul Baneasa o echipa de medici si asistente cu pregatire speciala in Sectia de Terapie Intensiva Neonatala care le-au putut oferi tratamentul potrivit, dar si o aparatura medicala performanta si infrastructura necesara pentru a putea beneficia de cea mai buna ingrijire. Toate acestea, alaturi de puterea celor doi bebelusi, au facut ca ei sa traiasca astazi si sa fie acasa, in sanul familiei." - a declarat Dr. Madalina Dobrescu, medic specialist neonatolog.

Gestionarea unui astfel de caz este unica prin complexitatea si riscurile implicate

Ingrijirea copiilor nascuti prematur este una foarte complexa si care se poate desfasura pe o durata de saptamani sau luni. Si-au dorit foarte mult al doilea copil si parintii au aflat cu emotie ca vor avea gemeni. Trecusera doar 23 de saptamani si 6 zile cand mama a simtit ca apa s-a rupt. Atunci cand membranele se rup prematur, uneori se poate amana pentru un timp nasterea (cateva zile sau chiar cateva saptamani), dar de cele mai multe ori aceasta este inevitabila.
Sarcina a fost urmarita intr-o alta maternitate privata, dar, dupa ruperea prematura a membranelor la o varsta de sarcina atat de mica, practic la limita de viabilitate a fatului, a fost necesar transferul mamei intr-un spital cu Sectie de Terapie Intensiva Neonatala (sectie specializata in sustinerea functiilor vitale si ingrijirea prematurilor si a nou-nascutilor bolnavi, aflati in stare critica). Parintii au ales ca nasterea sa aiba loc in Spitalul Baneasa, dedicat mamei si copilului, avand incredere in sectia de terapie intensiva specializata in ingrijirea prematurilor atat de mici.

Dr. Madalina Dobrescu, medicul neonatolog care i-a ingrijit cu multa daruire si profesionalism pe cei doi frati, a fost prezenta inca din sala de nastere, deoarece bebelusii au necesitat stabilizare imediata si suport ventilator specializat.

"Unul dintre aspectele esentiale care ne preocupa este sa ne asiguram ca nou-nascutul respira adecvat", ne-a spus Dr. Dobrescu.

Ambii frati s-au nascut cu un sindrom sever de detresa respiratorie, o conditie in care plamanii sunt imaturi si nu produc suficient surfactant. Surfactantul este o substanta care mentine plamanii destinsi, deci capabili sa realizeze functia de respiratie. Unul dintre frati a necesitat reanimare la nastere, iar celalalt a fost intubat curand dupa nastere. Le-am administrat intratraheal surfactant si au fost sustinuti respirator cu ventilatie mecanica, initial. Desi necesara in astfel de cazuri, ventilatia mecanica in sine poate produce complicatii, mai ales in cazul prematurilor si de aceea este esential sa respectam fiziologia respiratiei. Dupa 6 zile de ventilatie mecanica, a fost posibila schimbarea suportului respirator cu un sistem mai „bland" de mentinere a alveolelor pulmonare deschise - „bubble CPAP", un sistem prin care se administreaza pe mascuta nazala un amestec de aer si oxigen in flux continuu, cu acelasi scop de a facilita schimburile de oxigen si dioxid de carbon. Acesta a fost necesar aproximativ 3 saptamani, ulterior s-a administrat un supliment minim de oxigen pe canule nazale timp de aproape 2 luni." a completat Dr. Dobrescu.

Sustinerea respiratiei e doar un aspect al ingrijirii complexe de care are nevoie un copil nascut prematur. Pentru evolutia favorabila a gemenilor au fost, de asemenea, foarte importante: monitorizarea permanenta si corectia tulburarilor si dezechilibrelor care pot sa apara, transfuzii repetate cu produse de sange pentru corectarea tulburarilor de coagulare si a anemiei, tratamentul infectiilor, asigurarea accesului vascular - linii venoase periferice si centrale prin montarea de catetere ombilicale si percutane pentru administrarea tratamentelor si a solutiilor nutritive.

In contextul fragilitatii generale a unui prematur de 600g, un subiect cu totul special il constituie initierea precoce a alimentatiei cu lapte matern, pentru intretinerea functiilor tubului digestiv si pentru protectia impotriva infectiilor. In cazul prematurilor, toleranta digestiva este imprevizibila si perioada in care se ajunge la o alimentatie orala suficienta pentru cresterea si devoltarea normala a copilului este de obicei de cateva saptamani", a mentionat Dr. Dobrescu.

Dupa 3 luni de ingrijiri speciale, dupa ce au facut progrese de la o zi la alta, cei doi frati au putut pleca acasa. Au implinit 13 saptamani de viata (si au ajuns astfel la varsta de 37 de saptamani, daca sarcina ar fi decurs normal), cantaresc aproape 2500 de grame, sug la san si au un tonus si o reactivitate normale pentru varsta corectata.

Rata de prematuritate in Spitalul Baneasa - mai mare decat media medicala din Romania

Analiza cazurilor din ultimul an din Spitalul Baneasa releva o rata a prematuritatii de 15%, mai mare cu 5 puncte procentuale decat media medicala la nivel national. Procentul este rezultatul adresabilitatii crescute privind sarcinile cu risc de nastere prematura. „Echipa de profesionisti, aparatura de ultima generatie, conditiile excelente de acomodare, dar si rezultatele extraordinare obtinute constant in Sectia de Neonatologie si cea de Terapie Intensiva Neonatala sunt elemente care fac din Spitalul Baneasa o alegere fireasca pentru mamele care au sarcini complicate sau cu risc crescut" - a declarat Dr. Mihaela Scheiner, Sef Sectie Neonatologie, Spitalul Baneasa.

In ceea ce priveste preferintele medicilor ginecologi pentru maternitatile private, un studiu recent realizat de Millward Brown a relevat faptul ca Spitalul Baneasa este prima optiune a acestora din sistemul privat atunci cand au de asistat o sarcina cu grad inalt de risc. Printre principalele motive invocate de medici se numara profesionalismul echipei medicale, urmat de calitatea departamentului de neonatologie (aparatura ultra-performanta si facilitati de ultima generatie).

Ceea ce face ca Spitalul Baneasa sa fie unul special si apreciat de comunitatea medicilor ginecologi din Romania este performanta constanta, departamentul de neonatologie care ofera sansa la viata unor bebelusi de doar 600 de grame, dar si Programul de Medicina Materno-Fetala care ofera o expertiza avansata pentru mamele cu sarcini complicate sau cu risc crescut. Medici si asistente cu suflet si experienta impresionanta ingrijesc, zi de zi, zeci de bebelusi care au nevoie de toata atentia. Si ei le-o ofera, stiind ca fiecare detaliu conteaza pentru succesul unei interventii sau al unei strategii de tratament. Cei doi bebelusi nascuti la 24 de saptamani sunt doar un exemplu al tipurilor de cazuri medicale complexe pe care le gestionam cu succes in spitalul nostru" - a concluzionat Dr. Hadi Rahimian, Directorul Medical al Spitalului Baneasa.

www.reginamaria.ro

 

Articolul urmator
Premieră în Capitală. Prima zi de „Kiss and Ride” la școlile din București. Cum s-a desfășurat și ce spun părinții
Premieră în Capitală. Prima zi de „Kiss and Ride” la școlile din București. Cum s-a desfășurat și ce spun părinții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O femeie și un bărbat născuți în aceeași zi au devenit părinți de gemeni chiar de ziua lor
    O femeie și un bărbat născuți în aceeași zi au devenit părinți de gemeni chiar de ziua lor

    O femeie și partenerul ei din Ohio, SUA împart aceeași zi de naștere, nu doar unul cu celălalt, ci și cu cei doi gemeni ai lor, care au venit pe lume chiar de ziua lor....

    Imaginea care a înduioșat internetul. Doi bebeluși gemeni născuți prematur se îmbrățișează când sunt puși în același incubator
    Imaginea care a înduioșat internetul. Doi bebeluși gemeni născuți prematur se îmbrățișează când sunt puși în același incubator

    O fotografie a făcut înconjurul lumii de curând. O bebelușă născută prematur, pentru a cărei viață medicii s-au temut, își îmbrățișează fratele geamăn...

    Acești părinți au acasă trei seturi de gemeni! Toți au fost născuți pe data de 28 februarie
    Acești părinți au acasă trei seturi de gemeni! Toți au fost născuți pe data de 28 februarie

    Părinții de gemeni muncesc, dar și iubesc de două ori mai mult. Acești părinți din Wisconsin au nu una, nu două, ci trei perechi de gemeni. Care e întreaga lor poveste, dar și...

    S-a născut la 23 de săptămâni și a cântărit doar 600 de grame. Medicii nu i-au dat mari șanse de supraviețuire
    S-a născut la 23 de săptămâni și a cântărit doar 600 de grame. Medicii nu i-au dat mari șanse de supraviețuire

    Cazul unui bebeluș născut prematur, la doar 23 de săptămâni de sarcină, a reprezentat o adevărată provocare pentru medici! Aceștia nu i-au dat mari șanse de supraviețuire...

    A rămas însărcinată în timp ce era deja gravidă. A născut gemeni, deși au fost concepuți la distanță de trei săptămâni
    A rămas însărcinată în timp ce era deja gravidă. A născut gemeni, deși au fost concepuți la distanță de trei săptămâni

    Poți să rămâi gravidă în timpul sarcinii? Ei bine, da! I s-a întâmplat unei femei din Marea Britanie, care a rămas însărcinată cu al doilea copil...

    S-au născut la 22 de săptămâni, dar au luptat să trăiască. Cum arată acum cei mai mici gemeni prematuri din Marea Britanie
    S-au născut la 22 de săptămâni, dar au luptat să trăiască. Cum arată acum cei mai mici gemeni prematuri din Marea Britanie

    Harry și Harley Crane, doi gemeni din Marea Britanie au venit pe lume la doar 22 de săptămâni. La naștere, nu li s-a dat nici o șansă de supraviețuire, dar iată-i acum, un an...

    5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu despre gemeni, înainte să devin mamă de gemeni identici
    5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu despre gemeni, înainte să devin mamă de gemeni identici

    O mămică cu 3 copii, dintre care doi gemeni, ne împărtășește ce a învățat de când a devenit mamă de gemeni identici.

    Acești gemeni s-au născut din embrioni congelați de 30 de ani. Mama lor este doar cu 3 ani mai mare
    Acești gemeni s-au născut din embrioni congelați de 30 de ani. Mama lor este doar cu 3 ani mai mare

    Chiar dacă au deja copii, unele cupluri decid să-și lărgească mai mult familia. Un exemplu în acest sens este și cuplul format din Rachel și Philip Ridgeway (din SUA), care au...

    © 2024 Qbebe