Se fac eforturi semnificative pentru creșterea natalității pe teritoriul României, dovada fiind hotărârea Consiliului General al Municipiului București de a ajuta financiar proaspeții părinți. În data de 26.06.2017 a intrat în vigoare această decizie, ca familiile cu domiciliul în București, sau cu viză de flontant, să beneficieze de un stimulent în valoare de 2500 de lei pentru fiecare bebeluș născut la o maternitate, de stat sau privată, din capitală.
„E nevoie ca măcar unul dintre părinți să aibă buletin de București, să aibă domiciliul în Capitală sau reședința. Este valabil și atunci când o familie locuiește flotant în București. Sunt foarte mulți tineri care lucrează în Capitală și stau cu chirie. Deci este valabil și pentru familiile care au o viză de flotant și nu domiciliul. Consiliul General al Municipiului București aprobă doar hotărâri valabile în Capitală. Firește, ca părinte mi-aș dori ca toți copiii din România să poată să primească acest stimulent financiar la naștere, le voi transmite colegilor mei, și în măsura în care și bugetul va permite poate și alte autorități locale vor lua această inițiativă. Nu este o sumă foarte mare cea de 2.500 de lei, dar este un bun început, e o sumă pe care părinții o folosesc, eu așa sper, în beneficiul copiilor. Toți cei care avem copii știm cât de multe sunt necesare atunci când apare un bebeluș în viața unei familii, cât de multe lucruri trebuie să fie cumpărate. Nu este o alocație, este un stimulent financiar care se acordă de către Primărie la nașterea unui copil", a declarat Primarul capitalei într-o intervenție online prin intermediului contului de Facebook.
Astfel, bebelușii veniți pe lume începând cu ziua de 26.06.2017 sunt beneficiarii acestui stimulent. Părinții au termen de 30 de zile pentru a depune dosarul la sediul Centrului de Informare și Consiliere pentru Cetățeni din Șoseaua Ștefan cel Mare și la sediul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București din strada Foișorului.
Iată ce trebuie să conțină dosarul pentru a beneficia de acest stimulant
- certificatul de naștere al copilului, original și copie sau numărul de înregistrare ce conține CNP-ul copilului de la Biroul de înregistrare nașteri de la Oficiul de Stare Civilă, în cazul în care nu s-a eliberat certificatul de naștere;
- biletul de ieșire din spital/certificat medical constatator al nașterii emis de către unitatea sanitară (copie);
- actul de identitate al părinților, original și copie;
-extras de cont pentru efectuarea viramentului bancar.
- cerere tipizată (se completează la locațiile de depunere sau se poate veni cu ea completată, după ce se descarcă de pe site-ul www.dgas.ro).
- declarație de consimțământ (se completează la locațiile de depunere sau se poate veni cu ea completată, după ce se descarcă de pe site-ul www.dgas.ro).
Surse: agerpres.ro, cotidianul.ro.