Profesor belgian: românii au gene anti-COVID-19

Irina Olteanu - Redactor Senior

În contextul pandemiei mondiale, majoritatea persoanelor își pun zilele acestea întrebarea dacă anumite populații sunt mai protejate sau, dimpotrivă, mai expuse în fața pericolului pe care îl prezintă virusul COVID-19. Un profesor belgian a observat că românii se bucură de protecție suplimentară grație genelor cu care sunt înzestrați.

Românii au gene anti-COVID-19

În cadrul unui interviu, profesorul Joris Delanghe din cadrul Universității Ghent, Departamentul de Biologie, Microbiologie și Imunologie Clinică, autor al unui studiu desfășurat cu privire la impactul pe care îl are coronavirusul la nivelul populațiilor, a declarat că a observat o diferență între manifestarea virusului în diverse state. Astfel, țări precum Italia și Spania au fost afectate grav, în vremele ce altele, unde primele cazuri de infectare cu COVID-19 au apărut în aceeași perioadă, par să fi fost mai protejate. Deși premisele inițiale erau că virusul a avut o tulpină mai agresivă în Italia sau că a suferit mutații, ele nu s-au confirmat. Prin urmare, oamenii de știință au luat în considerare diferențele la nivel genetic dintre popoare, care ar putea explica efectele opuse. Astfel, au prelucrat date genetice provenite din 35 de state, precum și date cu privire la prevalența și mortalitatea virusului.

Pe harta regiunilor genetice din Europa, polimorfismul genei ACE1 (regulator cheie al tensiunii arteriale) are legătură directă cu mortalitatea cauzată de COVID-19. În zona de est a Europei, polimorfismul de tip D al ACE1 este prezent la 60-65% din populație, în vestul Europei procentul fiind de 50-55%. Concluzia a fost că mai mult de 40% din prevalența și mortalitatea virusului pot fi explicate prin variația genetică. Gena ACE1 este apropiat de enzima ACE2, fiind asemănătoare, ACE2 fiind celula de care se leagă virusul când încearcă să pătrundă în corpul uman. Prezența ACE2 este legată de ACE1, prin urmare profesorul susține că există o legătură directă cu răspândirea și replicarea virusului.

Măsurile de precauție trebuie păstrate și la est-europeni

Deși est-europenii sunt puțin mai protejați decât restul populațiilor europene, profesorul Joris Delanghe atrage atenția asupra faptului că este vorba despre statistici, nu de cazuri individuale. Astfel, în Franța, doar 29% din populație prezintă polimorfismul de tip DD, în România procentul fiind de 40%. Mai există și genotipul II, amenințat mai sever de virus, care în Franța există la 21% din populație, iar în România la 11.5%. Fiecare țară are persoane aflate în categoria de risc, subliniază specialistul.

În ceea ce privește o analiză comparativă între statele europene, variația genelor menționate se încadrează între 51 și 68%, în România procentul atingând 65%, unul ridicat.

Cu toate acestea, deoarece nu a fost găsit un tratament și transmiterea virusului continuă, măsurile de distanțare socială și de izolare la domiciliu trebuie menținute în continuare. Profesorul Joris Delanghe este de părere că abordarea clasică a virologilor și imunologilor în lupta cu bolile virale se bazează pe descoperirea unui vaccin. Însă acesta poate fi de succes, cum se întâmplă în cazul hepatitei B sau, în cazul HIV, nu există o soluție bună. Însă abordarea farmaceutică ar putea fi, din punctul său de vedere, una potrivită, oamenii de știință și medicii acționând în zona unde virusul se întâlnește cu receptorul din corpul uman și împiedicându-l să pătrundă în celule și să se înmulțească.

Sursa: www.digi24.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Începe vaccinarea anti-Covid prin medicii de familie. Ce spun autoritățile despre imunizarea copiilor
  Începe vaccinarea anti-Covid prin medicii de familie. Ce spun autoritățile despre imunizarea copiilor

  Miercuri începe vaccinarea împotriva COVID-19 în cabinetele medicilor de familie cu vaccinul Johnson & Johnson. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul...

  Ministrul Sănătății: „Vaccinarea anti-COVID-19 nu ar trebui să fie obligatorie”
  Ministrul Sănătății: „Vaccinarea anti-COVID-19 nu ar trebui să fie obligatorie”

  Schema vaccinării obligatorii intră în discuție, fiind văzută absolut necesară pentru restabilirea sănătății la nivelul populației. Cu toate acestea, ministrul Sănătății...

  Gravidele trebuie să fie primele pe lista vaccinarii anti-Covid, spun experții
  Gravidele trebuie să fie primele pe lista vaccinarii anti-Covid, spun experții

  Chiar dacă anumite state precum New York și New Jersey au făcut o treabă destul de bună în a controla actuala pandemie de COVID-19, nu toate țările stau la fel de bine....

  8 vaccinuri anti-covid sunt în faza de testare. Când vor fi disponibile pentru public
  8 vaccinuri anti-covid sunt în faza de testare. Când vor fi disponibile pentru public

  Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că în acest moment există 8 vaccinuri anti-covid care sunt în faza de testare pe oameni. Primul care ar putea să fie gata...

  S-a întamplat ce ne temeam: profesor supraveghetor la Bac confirmat cu Covid-19
  S-a întamplat ce ne temeam: profesor supraveghetor la Bac confirmat cu Covid-19

  Un cadru didactic din Iași, care a făcut parte din comisia de supraveghere la Bacalaureat, a fost confirmat cu noul coronavirus. DSP Iași a demarat o anchetă epidemiologică.

  Prima țară care a aprobat vaccinarea anti-Covid la copiii cu vârste între 12 și 15 ani
  Prima țară care a aprobat vaccinarea anti-Covid la copiii cu vârste între 12 și 15 ani

  Ministerul Sănătății din Canada a catalogat vaccinul anti-Covid Pfizer drept ”sigur și eficient” pentru adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.

  Românii diagnosticați cu COVID-19, puși să poarte brățară
  Românii diagnosticați cu COVID-19, puși să poarte brățară

  Pandemia de coronavirus face noi victime în România. Numărul cazurilor confirmate a ajuns la 6,879, iar bilanțul deceselor a atins 357. Ministerul Sănătății a emis...

  © 2023 Qbebe