Contributors
Manute Creative

Psihologia din spatele măștii: de ce unii oameni refuză să o poarte

Deja ne apropiem cu pași repezi de o jumătate de an în care am trăit distanțați, izolați și cu măștile pe față. Coronavirusul nu va ceda prea curând, iar pe această cale și noi încercăm să ne menținem la fel de puternici. Cu toate acestea, singura certitudine este confuzia și incertitudinea, în mod paradoxal și de multe ori ne găsim întrebându-ne: „Oare chiar ajută masca? Oare chiar este relevant tot efortul depus?”. Iată ce spun cercetătorii despre motivele pentru care anumiți oameni refuză să mai poarte masca:

Ne este dificil tuturor în aceste timpuri și cu mâhnire în suflet ne dăm seama că probabil va mai dura mult timp de acum înainte să ne revenim la obiceiurile de odinioară, fără frică, fără restricții și fără mască. Până atunci, însă, importanța purtării măștii este crucială, mai ales dacă ne dorim să trecem cu bine și cât mai repede peste această pandemie. Însă, cine mai crede cu adevărat ceea ce spun specialiștii, dacă nici măcar ei nu cunosc cu exactitate adevărul?

„Nu port masca fiindcă mă face să par vulnerabil”

Este o întreagă psihologie în spatele refuzului de a purta masca, iar printre nenumăratele motive se află și teama de a nu părea vulnerabil; teama de a nu fi stigmatizat, dat la o parte și confundat cu o persoană bolnavă. Într-o societate în care de aproape jumătate de an distanțarea socială și izolarea stau la putere, nevoia de integrare a crescut mai mult ca niciodată. Nimeni nu mai vrea să fie stigmatizat; nimeni nu mai vrea dat la o parte și nimeni nu mai vrea să poarte această mască, ce lasă o amprentă urâtă asupra noastră.

refuz purtare masca

Suprimarea libertății

Cu toate că masca a devenit obligatorie în toate țările și pentru toate persoanele, există un număr semnificativ de oameni care continuă să refuze să o poarte și cel mai pregnant motiv este suprimarea libertății. Probabil vă sunt familiare protestele din ultima vreme în cadrul cărora diverși oameni militează pentru revendicarea libertății, considerând că purtarea măștii încalcă drepturi fundamentale. Astfel de proteste au loc în mai multe țări, iar nevoia de „rebeliune” crește preponderent cu prelungirea acestei perioade incerte. Răzvrătirea face parte din natura umană, cu toate că, de multe ori, este reprezentată de un comportament de risc și nefondat.

„Nu port masca fiindcă nimeni nu știe dacă într-adevăr este eficientă”

Și dacă nimeni nu cunoaște cu adevărat acest lucru, atunci de ce să mă mai deranjez? De fapt, situația nu stă chiar așa cum o percep anumite persoane. Ce-i drept, la începutul pandemiei nimeni nu cunoștea absolut nimic despre coronavirus, iar cercetătorii sunt încă destul de departe de a cunoaște fapte concrete, însă un lucru a devenit cert: masca protejează! Din păcate, în urmă cu câteva luni indicațiile specialiștilor sunau puțin diferit față de cele oferite astăzi. Atunci se recomanda ca masca să fie purtată strict de persoanele infectate, iar toți cei care au respectat această regulă se simt „trădați” și „înșelați”: „Am respectat regulile de atunci și m-am supus unui risc major. Acum de ce să fac același lucru? Nu mai am încredere în nimeni”.

Și știm, așa este - să acorzi încredere unor necunoscuți, într-o perioadă în care totul în jurul tău este incert, pare a fi o misiune imposibilă. Însă ce mai putem pierde acum, dacă purtăm masca? Nimic! Avem doar de câștigat!

Disconfort

Să fim sinceri: nu este deloc confortabil să purtăm măști, mai ales atunci când suntem nevoiți să le purtăm pe parcursul întregii zile de muncă; când avem probleme cu respirația sau când este aglomerat și extrem de cald în jurul nostru. În astfel de situații, reacția este simplă: ne vine să renunțăm la ea, iar mulți dintre noi, chiar o facem.

Probabil că ne este la îndemână să-i judecăm pe toți cei care nu poartă masca, însă adevărul este că fiecare om are bucățica lui de libertate și de dreptate. Așa că... știm cât poate fi de dificil și de incert, însă doar împreună putem depăși această perioadă și din păcate, sau din fericire, masca este la momentul actual cel mai bun prieten al nostru!

 

Fetița ei de 2 ani nu voia să poarte mască. Așa că o mama și cei 6 copiii ai ei au fost dați afară din avion

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Vedete din România care refuză să devină părinţi
  Vedete din România care refuză să devină părinţi

  Fie că este vorba despre actori, fie că este vorba despre cântăreţi sau despre prezentatori TV celebri din România, aceştia nu îşi doresc să aibă copii. Descoperă...

  11 motive din cauza cărora copilul refuză să guste alimente noi
  11 motive din cauza cărora copilul refuză să guste alimente noi

  Copilul poate refuza să guste alimente noi din motive diverse, multe dintre ele pe care nici măcar nu ți le imaginezi. Iar când te străduiești să prepari, să gătești și să...

  Ce au mâncat la ultima masă cei mai faimoși oameni din lume
  Ce au mâncat la ultima masă cei mai faimoși oameni din lume

  Nimeni nu poate ști când îi va fi servită ultima masă, iar celebritățile nu fac excepție. Pentru că nu vorbim de oameni de rând, desigur și alimentele consumate nu...

  Greva suptului. De ce refuza bebelusul sanul
  Greva suptului. De ce refuza bebelusul sanul

  Una din principalele griji pe care mamicile griji le au este greva suptului. In articolul de mai jos vei afla de ce refuza bebelusul sanul si este de facut ca sa opresti greva suptului.

  7 mituri despre nou-nascuti (si adevarul din spatele lor)
  7 mituri despre nou-nascuti (si adevarul din spatele lor)

  Nu exista parinte care sa nu se recunoasca in scenariul urmator: nici n-ai ajuns bine cu micutul acasa si toti cunoscutii se ingramadesc in jurul vostru cu povete binevoitoare despre cum sa...

  Mona Lisa a fost mama lui Leonardo da Vinci? Istoricii dezvăluie secretele din spatele celui mai faimos tablou din lume
  Mona Lisa a fost mama lui Leonardo da Vinci? Istoricii dezvăluie secretele din spatele celui mai faimos tablou din lume

  Portretul Mona Lisei a trezit încă din cele mai vechi timpuri interesul oamenilor de ştiinţă. În ultimii ani, istoricii au ajuns la noi concluzii privitoare la posibila...

  Cum arată fiica adoptivă a lui Tom Cruise și Nicole Kidman! Tânăra refuză să se afișeze în public!
  Cum arată fiica adoptivă a lui Tom Cruise și Nicole Kidman! Tânăra refuză să se afișeze în public!

  Bella Cruise a fost adoptată de Nicole Kidman și Tom Cruise pe când aceștia formau un cuplu. Descoperă cu ce se ocupă acum aceasta și unde locuiește!

  © 2021 Qbebe