Raport internațional: Trei din patru copii care sunt uciși și răniți grav în lume sunt victimele armelor explozibile

Brigitta Szebenyi - Redactor

Ucraina, Siria, Afganistan și Yemen sunt câteva dintre țările unde viețile copiilor sunt amenințate. Trei sferturi dintre decesele și vătămările în rândul copiilor în cele mai periculoase zone de război ale lumii sunt provocate de atentatele sinucigașe cu bombă, minele antipersonal, muniția neexplodată, raidurile aeriene sau alte forme de explozibili, arată noul raport realizat de Salvați Copiiii.

• 7.364 de copii au fost uciși sau mutilați în conflict în 2017, în Afganistan, Irak, Nigeria, Siria și Yemen, dintre care 5.322 în urma exploziilor.

• În Afganistan, armele explozibile au cauzat decesul a 84% dintre copiii uciși în conflict în doi ani de zile.

• În Ucraina, 220.000 de copii din estul țării au fost în pericol din cauza minelor terestre în 2017.

Potrivit datelor, copiii sunt răniți și afectați de armele explozibile într-un mod distinct și mult mai îngrozitor față de adulți, iar copiii expuși la arme explozibile prezintă de multe ori simptome de tulburare de stres posttraumatic (TSPT), depresie, anxietate și agorafobieii.

Analiza a fost efectuată pe baza datelor ONU cu privire la cinci dintre cele mai periculoase conflicte pentru copii - Nigeria, Afganistan, Irak, Siria și Yemeniii - dar și pe baza reexaminării datelor privind victimele în rândul copiilor, comandată de Paediatric Blast Injury Partnership (PBIP), în cadrul căruia Salvați Copiii este co-inițiator.
Ca o soluție concretă, parteneriatul a lansat, joi, un ghid inovator care să vină în ajutorul medicilor și chirurgilor care au în îngrijire copii răniți de arme explozibile.

Manualul marchează o premieră mondială în ceea ce privește procedurile unice necesare pentru a păstra copiii în viață și pentru a-i ajuta să se recupereze în totalitate, după leziuni foarte grave provocate de armele explozibile. Acesta include, de asemenea, recomandări specifice pentru reducerea traumei psihice cu care se poate confrunta un copil rănit, inclusiv pe durata tratamentului, dar și mecanisme de adaptare pentru copii și însoțitori în sprijinul recuperării fizice și psihice de durată.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România a declarat: „Copiii care trăiesc în zonele afectate de conflict și război trăiesc cu sentimentul constant al pericolului și al lipsei siguranței. Sunt copii care nu doar că nu au drepturile fundamentale respectate, care nu au acces la îngrijire medicală și la școală, dar nu mai cunosc sentimentul de încredere. Sunt copii care se simt abandonați și care resimt înmiit trauma războiului, atât fizic, cât și psihic."

Noua analiză Salvați Copiii privind impactul explozibililor asupra copiilor mai arată următoarele:
• În 2017, în Afganistan, Irak, Nigeria, Siria și Yemen 7.364 de copii au fost uciși sau mutilați în conflict, estimându-se că 5.322 dintre incidente au fost legate de exploziiiv.

• În Afganistan, armele explozibile au cauzat decesul a 84% dintre copiii uciși în conflict în doi ani de zile, spre deosebire de 56% dintre decesele în rândul civililor adulți. Se estimează că rachetele, mortierele și grenadele produc aproximativ de două ori mai multe victime în rândul copiilor decât în rândul adulților.v
• Jumătate dintre decesele în rândul copiilor în 2017 în Nigeria s-au datorat atacurilor sinucigașe sau IED (mijloace explozibile improvizate)vi

• Oasele copiilor sunt mai flexibile decât cele ale adulților, ceea ce crește probabilitatea de a dezvolta diformități pe termen lung în urma unei leziuni cauzate de o explozie. Craniul unui copil nu este la fel de gros ca cel al unui adult, ceea ce înseamnă că riscul de leziuni cerebrale este mai mare.vii

• Curiozitatea naturală a copiilor îi poate expune pericolului. Muniția neexplodată - fiind de mici dimensiuni și uneori colorată - poate fi ușor confundată cu jucăriiviii.

• Copiii nu sunt expuși doar unui mare risc de vătămare sau deces în timpul conflictului, dar și în urma acestuia, cum s-a întâmplat în Ucraina unde 220.000 de copii din estul țării au fost în pericol din cauza minelor terestre în 2017ix.

• În anumite cazuri, copiii din zonele de conflict au fost uciși exclusiv din cauza exploziilor, cum s-a întâmplat în 2014 în Gaza unde 100% dintre toate decesele raportate în rândul copiilor au fost provocate de armele explozibilex.

• Trauma fizică provocată de armele explozibile asupra copiilor este însoțită de trauma psihologică, 84% dintre adulți și aproape toți copiii spunând că exploziile și bombardamentele continue au fost principala cauză de stres psihologic în viața de zi cu zi a copiilorxi.

Analiza arată și modul în care sistemele de sănătate decimate de anii de conflict dispun de puține resurse pentru a trata leziunile „unice și deosebite" provocate copiilor de explozii, ducând lipsă de mijloacele necesare cum ar fi bandaje pentru copii sau protocoale de transfuzie la copii.

La o sută de ani de la înființarea Save the Children, în scopul protejării copiilor afectați de conflict, organizația lansează, joi, o nouă campanie, prin care solicită liderilor lumii să declare copiii de neatins în război.
Generalul-Maior (Ret) Michael von Bertele, fost Director General al British Army Medical Services și membru al Paediatric Blast Injury Partnership (PBIP), a declarat:

„Trista realitate este aceea că majoritatea medicilor nu au fost instruiți să trateze copiii răniți în explozii. Aproape toate manualele și procedurile pe care le avem se bazează pe studii pe soldați răniți, care, în general, sunt adulți sănătoși. 
Știm că organismul copiilor este diferit. Nu sunt doar niște mici adulți. Craniul lor nu este încă complet format și mușchii lor subdezvoltați oferă mai puțină protecție, crescând riscul ca o explozie să le afecteze creierul și plămânii sau să le rupă organele din abdomen, chiar dacă nu există răni vizibile.
Iar când copiii suferă leziuni grave la picioare și brațe, sunt necesare cunoștințe foarte specializate pentru a ști unde să se efectueze amputarea ținându-se cont de creșterea viitoare. În caz contrar, copiii rămân cu dizabilități și mai grave și, de multe ori, cu o durere netratabilă pentru tot restul vieții."
Mahmoud*, 12 a„Am auzit o explozie și am simțit ceva care mi-a intrat în ochi. Mi-am pus mâna la ochi și am început să fug. Am simțit sângele curgând.

Ochiul mi-a căzut. Am fugit spre un magazin strigând după ajutor. M-au dus la spital și m-au tratat. M-am trezit la spital. Mă operaseră. Când m-am trezit din anestezie, mi-au spus că îmi pierdusem ochiul."
CEO Save the Children International, Helle Thorning-Schmidt, a declarat: 
„Dreptul internațional arată clar că toți suntem responsabili de protecția copiilor în timp de război. Armele explozibile continuă însă să ucidă, să mutileze și să terorizeze mii de copii în fiecare an. Fiecare parte aflată într-un conflict - de la grupuri armate la guverne - trebuie să acționeze mai mult pentru protecția copiilor și să respecte acest important principiu moral de a proteja copiii.

Pentru acei copii ale căror vieți sunt distruse de aceste arme, acest manual este un instrument practic care să ajute medicii să salveze mai multe vieți de copii. Dar, până la urmă, cea mai bună modalitate de a proteja copiii este renunțarea la arme în locurile care ar trebui să fie sigure, precum școlile sau spitalele.
De prea multe ori în război copiii văd și experimentează lucruri pe care niciun copil nu ar trebui să le cunoască. 2019 marchează 100 de ani de când Salvați Copiii a lansat prima campanie pentru protecția copiilor afectați de Primul Război Mondial și, astăzi, aducem laolaltă lideri în Palatul Păcii din Haga pentru a le solicita adoptarea de acțiuni urgente în vederea stopării războiului asupra copiilor."

Pentru mai multe informații sau interviuri cu reprezentanți ai Salvați Copiii, contactați:
Rik Goverde, rik.goverde@savethechildren.org / 44 (0) 7732 602 301
media@savethechildren.org.uk / +44 7831 650409 (în afara programului de lucru)

Note către editori:

• În decembrie 2017, Salvați Copiii și Centre for Blast Injuries Studies cu sediul la Imperial College London au organizat un workshop inovator pentru a discuta aspecte legate de leziunile provocate de explozii în rândul copiilor. A fost pentru prima dată când specialiști din diferite domenii - chirurgie, pediatrie, reabilitare, conceperea protezelor și mediul academic - s-au reunit pentru a discuta despre leziunile provocate de explozii copiilor. În urma workshop-ului a fost emis un comunicat privind crearea Paediatric Blast Injury Partnership (PBIP) cu scopul realizării de resurse practice și studii. La solicitarea medicilor sirieni, PBIP a apelat la expertiza medicilor, cercetătorilor de la Imperial College London și agențiilor precum Salvați Copiii și Humanity & Inclusion, pentru a dezvolta primul manual cuprinzător cu privire la leziuni provocate de explozii. Lista completă cu contribuitorii la manualul Paediatric Blast Injury poate fi găsită aici.

• De centenar, Salvați Copii își concentrează eforturile pe războiul purtat împotriva copiilor. Efectele conflictelor sunt devastatoare: în fiecare zi copiii sunt uciși sau mutilați, răpiți, recrutați, abuzați sexual, privesc cum școlile lor sunt bombardate sau li se refuză ajutorul. În februarie, Salvați Copiii a arătat că aproximativ 420 de milioane de copii, adică unul din cinci în întreaga lume, trăiesc în zone afectate de conflicte.

• La aniversarea a o sută de ani - 16 mai 2019 - Salvați Copiii găzduiește un eveniment la Palatul Păcii din Haga pentru a atrage atenția lumii asupra războiului împotriva copiilor și asupra modalităților de a proteja copiii în conflict. Experți precum Virginia Gamba, Michelle Bachelet și Fatou Bensouda vor vorbi despre cum pot fi copiii mai bine protejați în situații de conflict.

• Raportul Opriți războiul împotriva copiilor realizat de Save the Children (versiunea în limba română aici) cuprinde cele mai detaliate date cu privire la numărul de copii care trăiesc în zone de conflict, inclusiv o defalcare a datelor ONU privind încălcări grave ale drepturilor copiilor. Conform acestor date, cazurile de încălcări grave ale drepturilor copiilor au crescut de la sub 10.000 în 2010 la peste 25.000 în 2017 - cel mai mare număr înregistrat până în prezent.

s

sa

sal

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Care sunt categoriile de oameni și copii care pot fi grav afectați de Covid-19
  Care sunt categoriile de oameni și copii care pot fi grav afectați de Covid-19

  Deși riscul de îmbolnăvire cu noul coronavirus și de a dezvolta o formă severă diferă de la om la om, sunt categorii de persoane care prezintă risc ridicat.

  Psihologul avertizează: copiii sunt victimele rivalităților dintre mămici
  Psihologul avertizează: copiii sunt victimele rivalităților dintre mămici

  Încă din momentul în care rămâi însărcinată, viața devine o mică luptă să te asiguri că faci ceea ce este mai bine pentru copilul tău. Iar, invariabil,...

  Am 12 copii și lumea mă judecă pentru că le comand toate cele trei mese zilnice. Dar sunt banii mei!
  Am 12 copii și lumea mă judecă pentru că le comand toate cele trei mese zilnice. Dar sunt banii mei!

  În timp ce majoritatea părinților se străduiesc să își țină copiii departe de tot ce înseamnă junk-food și fast-food, o mămică de peste Ocean povestește că...

  Câți copii sunt la terapie intensivă și câți sunt intubați? România, din ce în ce mai afectată de valul 3
  Câți copii sunt la terapie intensivă și câți sunt intubați? România, din ce în ce mai afectată de valul 3

  Pe fondul creșterii tot mai mari a numărului de persoane ce au nevoie de îngrijire în secțiile de terapie intensivă, Ministrul Sănătății și specialiști din domeniu...

  Cei mai bogați oameni din lume sunt născuți în această zodie. Nu este deloc o surpriză!
  Cei mai bogați oameni din lume sunt născuți în această zodie. Nu este deloc o surpriză!

  Ne determină astrele viitorul? Drumul nostru spre succes este deja stabilit? Sau este pur și simplu o coincidență faptul că cei mai bogați oameni din lume sunt născuți într-o...

  „Am doi soți și sunt cea mai fericită din lume”. Cine este femeia care are o familie cu doi bărbați
  „Am doi soți și sunt cea mai fericită din lume”. Cine este femeia care are o familie cu doi bărbați

  O femeie din SUA este fericită și mândră întrucât are doi soți și este mama a trei copii. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi povestea...

  Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital
  Primul caz grav de dependență de jocuri online din lume: copilul a stat internat 2 luni în spital

  Un adolescent a stat două luni internat în spital după ce a devenit dependent de un joc video! Băiatul în vârstă de 15 ani a fost spitalizat după ce a început...

  Cei mai frumoși bărbați din lume sunt născuti în luna mai
  Cei mai frumoși bărbați din lume sunt născuti în luna mai

  Bărbații născuți în luna mai, conform astrelor, sunt înțelegători, hotărâți și entuziaști și sunt irezistibili din punct de vedere fizic și emoțional. Deci,...

  © 2022 Qbebe