Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit

Reacțiile autorităților la copilul decedat în fosa septică a școlii: Este o rușine!

În urma tragediei derulată zilele acestea în satul Buda, unde un copil de numai 3 ani a decedat după ce a căzut în fosa septică din incinta școlii din comună, care nu era asigurată corespunzător, autoritățile au publicat numeroase declarații.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut public un comunicat de presă prin care subliniază mesajul pe care îl transmite de patru ani: este imperativ ca toate şcolile să aibă avize sanitare, autorizaţii de funcţionare şi să fie sigure pentru toţi cei care le trec pragul, iar Guvernul are obligaţia ca toate acestea să fie realizate în regim de urgenţă.

"Această dramă, care din nefericire nu este un caz singular, arată că, în continuare, în multe școli din România siguranța spațiului educațional nu este garantată și nici nu reprezintă o prioritate.

 Peste 4 milioane de români, copii și adulți, se află aproape 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, în instituțiile de învățământ preuniversitar. Toți trebuie să se simtă și să fie în siguranță în școlile lor, iar asigurarea unor spații adecvate nu poate fi doar un simplu deziderat, ci este o obligație a tuturor factorilor responsabili.

Situația în care se găsesc încă multe școli din țară este o rușine națională pentru România europeană a anului 2019."

Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației, a precizat că se lucrează la o Hotărâre de Guvern care va aloca bani instituțiilor de învățământ fără grupuri sanitare interioare racordate la o rețea de canalizare.

"Ramai fară grai pur și simplu când auzi astfel de situații. A fost destituit directorul, dar asta nu rezolvă problema. În plus, în clipa de față, inspectoratul desfășoară o ancheta, dar nici asta nu rezolvă problema. Noi pregătim o Hotărâre de Guvern prin care să putem trimite bani primăriilor ca să închidem acest subiect: 65 de milioane de lei. La ora actuala mai sunt 1.184 de școli cu WC-ul în curte, care au de la 40 la 200 de copii înscriși. În maximum o lună sper că vă fi adoptată hotărârea cu pricina, astfel încât primăriile să primească cât mai repede banii, iar până în toamna să termine lucrările", a declarat Ministrul Educației, pentru Libertatea.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean Iași declara imediat după eveniment că  "Suntem cu totii în stare de șoc. S-a întâmplat astăzi o tragedie la școala Buda din Braești. Colegii mei s-au deplasat imediat la fața locului si au constatat că fosa septică nu era asigurată corespunzător. Cu siguranță nu este nevoie de o anchetă ca să vezi acest lucru. Pe de altă parte, orice s-ar face acum, nu putem să îl aducem înapoi pe micuț. Putem să facem ceva ca o astfel de situație să nu mai apară pe viitor. Probabil, doamna director își va da demisia. În acest moment, în școală s-a declanșat o anchetă. Securitatea elevilor în perimetrul școlii este răspunderea directorului".

Aceasta mai adaugă ulterior, pe pagina ei de facebook: "odată intrat în curtea școlii, că este un copil înscris sau nu, el trebuie să fie în atenția adulților!"

Pe 16 aprilie, a doua zi după tragedie, Consiliul de Administraţie al ISJ Iaşi s-a reunit, iar directorul şcolii a fost demis, în urma votului unanim al membrilor. "Decizia a fost motivată de faptul că nu au fost asigurate condiţii de securitate pentru elevi în spaţiul şcolii. Aspectele legate de securitatea elevilor în perimetrul şcolii au fost puse în discuţie, cu prioritate, de nenumărate ori la întâlnirile periodice cu directorii unităţilor de învăţământ, aşa cum, periodic, sunt transmise adrese de atenţionare în acest sens", a completat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi. 

Băiețelul care și-a găsit sfârșitul în fosa septică a școlii mai avea încă 7 frați și venea la școală însoțit de frații lui mai mari. A căzut în fosă pentru că aceasta nu era acoperită corespunzător. La faţa locului a ajuns un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi un echipaj de prim ajutor din oraşul Târgu Frumos. După numeroase manevre de resuscitare,  echipajele medicale au fost nevoite să constate decesul copilului. A fost întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Surse: facebook, digi24.ro, hotnews.ro, Libertatea, ISJ Iasi

 

 

Ajutor! Nu am cu cine să îmi las copilul! - Răspunsul primit de o mamă care cere ajutor autorităților la numărul verde

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  5 intrebari despre sex pe care iti este rusine sa le pui medicului
  5 intrebari despre sex pe care iti este rusine sa le pui medicului

  Nu e om care sa nu fi avut macar o intrebare pe care sa-i fie rusine sa i-o adreseze medicului. Mai ales daca era una care avea legatura cu sexul.

  Nu gătesc pentru copilul meu și nu mi-e rușine din cauza asta
  Nu gătesc pentru copilul meu și nu mi-e rușine din cauza asta

  Pentru orice mamă copilul său este cea mai importantă persoană. Iar modul în care demonstrează acest lucru implică, nu de puține ori, mâncarea. Începând de la...

  10 întrebări pe care ne este rușine să le adresăm medicului ginecolog. Cu răspunsuri de la acesta.
  10 întrebări pe care ne este rușine să le adresăm medicului ginecolog. Cu răspunsuri de la acesta.

  Cu siguranță nu doar o dată ți s-a întâmplat să te afli la medicul ginecolog și să îți stea pe buze o întrebare...jenantă. Qbebe și-a făcut curaj și a...

  Începerea școlii este o LOTERIE! Una cu viața noastră și a copiilor noștri. Iar eu nu am de gând să iau bilet
  Începerea școlii este o LOTERIE! Una cu viața noastră și a copiilor noștri. Iar eu nu am de gând să iau bilet

  De ieri, de când Guvernul a decis că școlile vor începe normal, de parcă nimic nu s-a întâmplat și nu se întâmplă, citesc peste tot păreri de...

  Educă-ți copilul să ofere același respect și omului de serviciu, și directoarei școlii
  Educă-ți copilul să ofere același respect și omului de serviciu, și directoarei școlii

  Emoțiile pe care le arunci în lume și spre oameni se vor întoarce la tine ca un bumerang. Și, în funcție de cât de atent și de puternic le arunci, vor veni...

  Dr.Mihai Craiu: 6 sfaturi vitale pentru părinți la începerea școlii
  Dr.Mihai Craiu: 6 sfaturi vitale pentru părinți la începerea școlii

  Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din Bucureşti a explicat în cadrul...

  Pericolul furtunului din grădină: cum a ajuns un copil să fie desfigurat pe viață. Avertizarea autorităților!
  Pericolul furtunului din grădină: cum a ajuns un copil să fie desfigurat pe viață. Avertizarea autorităților!

  Este caniculă! Iar când temperaturile depășesc 30 de grade cu toții căutăm metode să ne răcorim. Iar furtunul din grădină poate să pară ideal pentru a elimina disconfortul...

  © 2019 Qbebe