Salvați Copiii, alături de Libris.ro, duce la Târgu Mureș aparatură medicală de 95.000 de euro, pentru ca nou-născuții să fie ajutați să trăiască

Salvați Copiii, alături de Libris.ro, duce la Târgu Mureș aparatură medicală de 95.000 de euro, pentru ca nou-născuții să fie ajutați să trăiască

Corina Naftanaila

Nașterea într-o maternitate dotată cu aparatură vitală îngrijirii prompte și adecvate a prematurilor este o garanție pentru viață. Tocmai de aceea, Salvați Copiii România continuă dotarea secției de neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, cu aparatură medicală în valoare de 95.000 de euro, această unitate fiind una de importanță națională în ceea ce privește patologia cardiacă a nou-născutului.

Este una dintre cele mai consistente donații, pentru că de acum înainte medicii vor avea la dispoziție un incubator ultra performant, în valoare de 31.000 euro, donat cu sprijinul clienților Libris.ro, dar și un sistem de inducere a hipotermiei, un ventilator cu HFO (ventilație mecanică înalt performantă) și un aparat de suport respirator, pentru a putea salva nou-născuții prematuri, aceste ultime echipamente fiind în valoare de 64.000 euro.

Numai în 2017, 350 de copii din întreaga regiune au fost internați aici, în regim de terapie intensivă, majoritatea fiind copii născuți prematur. Dintre aceștia, 56 de cazuri au fost direct transferate la secția chirurgie cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovas¬culare şi Transplant din Târgu Mureş, unde au fost operați de malformații cardiace.

Evenimentul este și un prilej de solidaritate socială, clienții Libris.ro fiind alături de Salvați Copiii pentru a opta oară. Dotarea secției de neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș reprezintă o primă acțiune a anului 2018. Libris.ro și Salvați Copiii lansează o campanie de strângere de fonduri având ca obiectiv atragerea a 100.000 euro, din donațiile clienților, realizate o dată cu achiziția de cărți, fonduri ce vor fi folosite pentru dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație a secției de chirurgie cardiovasculară din cadrul Insti¬tutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, secție condusă de Prof. Dr. Horațiu Suciu.

1

Credem că este datoria fiecărei companii ajunse la maturitate să se implice în acțiuni de responsabilitate socială. Este important să fim activi atunci când sesizăm o problemă în societate, iar faptul că peste 250.000 de clienți Libris ne stau alături în acest sensibil parteneriat cu Salvați Copiii ne dă speranță. Le mulțumim iubitorilor de carte care, din 2014 până în prezent, au reușit să doneze, prin librăria online Libris.ro, 225.644 euro, folosiți integral în dotarea celor 8 unități medicale susținute până acum", declară Loredana Tudor, Director Marketing Libris.ro.

Conf. Dr. Manuela Cucerea a subliniat, din nou, necesitatea unei aparaturi medicale performante, mai ales în cazurile de patologie severă:"Medicii noștri reiterează, o dată în plus, importanța vitală a unui aparat de suport respirator, de pildă. Am avut nou-născuți sub 1.000 de grame, care acum au crescut și au recuperat aproape miraculos decalajul. Avem prematuri cu patologii complexe, pentru care orice minut de întârziere în intervenție poate fi fatal. O secție dotată cu tot ceea ce este necesar este una în care medicii pot garanta cea mai bună îngrijire și recuperare a micuților care se nasc înainte de termen".

"Investiția pe care o facem în maternități de câțiva ani deja este cea mai directă investiție în viața copiilor născuți înainte de termen. Statisticile ne arată că rata mortalității infantile scade acolo unde există aparatura medicală necesară. Tocmai de aceea, Salvați Copiii și-a asumat acest program extrem de complex și atrage constant atenția asupra nevoilor spitalelor și nou-născuților, priorități de care instituțiile statului trebuie să devină conștiente", a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

În total, în perioada 2012-2017, Salvați Copiii România a dotat 78 de maternități, din 40 de județe ale țării, ridicând numărul echipamentelor donate la 393, în valoare totală de 3.120.000 euro.

Combaterea mortalității infantile rămâne una dintre prioritățile asumate de Salvați Copiii. De aceea, organizația va continua în 2018 dotarea maternităților, 43 dintre acestea urmând a beneficia de o investiție de aproape 1.300.000 euro, iar cea de la Târgu Mureș deschide seria dotărilor din acest an.

În România contează unde te naști, ca să poți trăi: doar 23 de unități sunt de nivel III și pot prelua cazurile severe.

2

Nașterea rămâne, în țara noastră, discriminatorie, pentru că un copil prematur care nu are șansa de a se naște într-o maternitate dotată cu aparatură medicală adecvată nu va supraviețui. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor (date din raportul O.M.S., Born too soon). În România, este cazul unuia din 10 copii care se naşte prematur şi are nevoie de intervenție medicală urgentă încă din primul minut de viață, pentru a supraviețui și pentru a recupera decalajul, astfel încât să facă față mediului extern.

În prezent, în România există doar 23 de unități de nivel III de terapie intensivă nou-născuți, dintre care 9 în București. Mai mult, există doar jumătate din numărul de paturi necesare pentru terapia intensivă a copiilor născuți prematur. La un necesar de 30 paturi la un million de locuitori, România are doar aproximativ 300 de locuri în terapia intensivă neonatală.

Echipamentele medicale insuficiente rămân o problemă frecventă în România, conform datelor din analiza Salvați Copiii privind situația maternităților din România - 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.

Amalia Năstase, Ambasador al campaniei, a făcut apel către publicul larg de a contribui la salvarea vieții prematurilor, printr-un simplu gest: „Salvați Copiii mai face un lucru minunat, dincolo de intervenția concretă și consistentă: ne învață cum să ajutăm. Mecanismul de redirecționare a 2% din impozitul pe venit este la îndemâna fiecăruia dintre noi, iar cei de la Salvați Copiii știu cum să convertească acest procent în vieți salvate".

Organizația Salvați Copiii continuă în 2018 campania de promovare pentru redirecționarea a 2% din impozitul anual pe venit și îi invită pe contribuabili să îi fie alături în demersul de a dota maternitățile din România cu aparatură de ultimă generație, cu scopul de a asigura asistenţă medicală adecvată copiilor născuţi prematur.
Toți cei care doresc să sprijine această cauză pot descărca formularele 230 și 200, precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei, de la adresa http://www.salvaticopiii.ro/doilasuta/. Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă, cu confirmare de primire, până la dată de 25 mai 2018. Suma nu trebuie menţionată în formular, ea urmând să fie completată de administraţia financiară.

Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic său religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignoră strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil. În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 28 de ani de activitate, peste 1.560.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.

Fondat în 2009, Libris.ro este o afacere 100% românească și cea mai mare librărie online din România. Peste 120.000 de titluri de carte stau la dispoziția cititorilor pe Libris.ro, alături de jocuri pentru copii, board games, muzică, filme și cadouri. Din decembrie 2014, Libris.ro s-a alăturat Organizației "Salvați Copiii" în proiectul de reducere a mortalitățîi infantile în România.

Articolul urmator
Premieră medicală în România. O adolescentă de 17 ani a primit o nouă șansă la viață printr-o inimă artificială
Premieră medicală în România. O adolescentă de 17 ani a primit o nouă șansă la viață printr-o inimă artificială

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere
    De ce spun specialiștii că nou-născuții trebuie alăptați în primele 30 de minute de la naștere

    UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea încă din prima zi de viață a unui copil, mai exact la 1 oră de la naștere, în condițiile în...

    Alocații europene de 160 de euro pentru copiii români! Cum se obțin acestea
    Alocații europene de 160 de euro pentru copiii români! Cum se obțin acestea

    Vești bune pentru părinții românii care lucrează în străinătate! Aceștia pot primi alocații europene pentru copii de până la 160 de euro. Din păcate, nu mulți...

    Copilul meu merge la școală și duce o viață bună, însă ar fi putut să nu fie aici, din cauza medicilor!
    Copilul meu merge la școală și duce o viață bună, însă ar fi putut să nu fie aici, din cauza medicilor!

    O mamă din Marea Britanie povestește cum, în urmă cu cinci ani, medicii i-au spus în repetate rânduri să își avorteze copilul, care era bolnav și avea șanse...

    Ajutați-mă să trec peste furie și neputință! Mi-am pierdut gemenii și soțul în aceeași zi
    Ajutați-mă să trec peste furie și neputință! Mi-am pierdut gemenii și soțul în aceeași zi

    Nu știu cum să încep. Din păcate, știu cum să termin. Pentru că zi de zi mă gândesc să plec și eu după copiii mei nenăscuți și tatăl lor. Azi se fac 6 luni, puțin,...

    Soțul meu nu vrea să fie alături de mine în sala de naștere. Spune că i se pare scârbos
    Soțul meu nu vrea să fie alături de mine în sala de naștere. Spune că i se pare scârbos

    Venirea pe lume a copilului este un moment cu totul special din viața ta și este firesc să îți dorești să ai parte de susținerea celor dragi. Desigur, dintre persoanele care...

    Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent
    Mâncarea de la fast food duce copiii la depresie, dezvăluie un studiu recent

    Mâncarea fast-food nu e bună - știm deja cu toții. Lăsând la o parte faptul că este inamicul numărul 1 al dietei, ea afectează consumatorii și în plan emoțional,...

    40% din bebelușii cu probleme nu au șanse să trăiască în România pentru că nu există suficiente incubatoare
    40% din bebelușii cu probleme nu au șanse să trăiască în România pentru că nu există suficiente incubatoare

    Pandemia nu a făcut altceva decât să scoată la iveală dezastrul din sistemul de sănătate din România, care oricum este în colaps de foarte mulți ani. În...

    Copiii parentificați, sau ce se întâmplă când copiii sunt forțați să fie adulți
    Copiii parentificați, sau ce se întâmplă când copiii sunt forțați să fie adulți

    Ai fost un „copil parentificat”? Ce se întâmplă atunci când copiii sunt nevoiți să se comporte ca niște adulți, preluând atribuțiile unui părinte?

    © 2024 Qbebe