Din grija pentru copilul tau
ECONOMIDA

Scenariul apelurilor Alexandrei la 112 este public. Dar veniți să mă salvați, da? A întrebat fata

Ultimul raport MAI despre crima din Caracal prezintă în detaliu ce s-a întâmplat în toate cele 5 discuții telefonice (nu 3 câte s-a crezut că au fost inițial) dintre victimă și autoritățile implicate. Familia fetei are dreptul la a solicita toată înregistrarea conversației acesteia cu toți cei implicați în apelurile ei la 112. 

Astfel, aflăm că Alexandra Măceșanu a sunat pentru prima oară la 112 la 11:05 de pe o cartelă pre-paid, aflată în telefonul răpitorului său, care era plecat din casă la farmacie, pentru a cumpăra un tratament pentru rănile ei de la mâini. Fata a avut cinci convorbiri cu polițiștii, prin care aceștia au aflat, în urma detaliilor oferite de ea, că a fost violată, că este legată, într-o casă, că pe geam poate vedea un brad, un nuc, o mașină platformă cu fiare vechi, un autoturism gri, și mai mulți câini lupi dezlegați.

Alexandra macesanuPrimul conversație cu un reprezentant al poliției este, însă, cea care, poate, a pus pecetea pe viața fetei. Fetei i se face legătura la IPJ Olt, la agentul șef principal Viorel Florescu, care a transferat-i imediat la Poliția Caracal, să se descurce cu poliția din localitate.

Iată ce au declarat polițiștii care au analizat înregistrarea convorbirii. "Cu ocazia audierii înregistrării discuției telefonice între operatorul 112 de la nivelul IPJ Olt, ag. șef principal Florescu Vasilică Viorel și victima, s-a constatat că polițistul a avut o atitudine refractară față de aceasta fără a da dovadă de solicitudine și neimplicându-se în obținerea de date care să conducă la identificarea locației unde se afla persoana apelantă, respectiv să o consilieze pe aceasta ori să îi ofere sfaturi cu privire la comportamentul ei până la sosirea echipajelor de poliție".

Scenariul complet al apelurilor telefonice ale Alexandrei Măceșanu la 112, conform MAI

La ora 11.05, la nivelul STS Olt s-a primit un apel 112, de la numărul de telefon .... (cartela pre-paid), de la o persoană de sex feminin care s-a recomandat că fiind Măceșanu Alexandra, și care sesiza că a fost rapită și violată, însă până la redirecționarea apelului către dispeceratul IPJ Olt, convorbirea s-a întrerupt.

La ora 11.07, apelul a fost restabilit de către dispeceratul STS Olt, care a apelat numărul ....., iar convorbirea a fost preluată de către agent sef principal Florescu Vasilică Viorel, dispecer de serviciu 112 în cadrul IPJ Olt, care a fost sesizat cu privire la comiterea faptelor de lipsire de libertate, agresiune fizică și viol. Imediat, polițistul a redirecționat apelul către dispecerul Polțiiei Municipiului Caracal, agentul sef principal Tănase Lucica, comunicandu-i totodată datele obținute de la operatorul STS

La ora 11.12, Măceșanu Alexandra a revenit cu un nou apel la 112, folosind  același număr de telefon, subliniind aceleași aspecte, motiv pentru care dispecerul IPJ Olt a redirecționat apelul către dispeceratul Poliției Municipiului Caracal, solicitând măsuri urgente.

După primirea apelului de la ora 11.12, dispecerul Poliției Municipiului Caracal a transmis sesizarea către patrula de ordine publica pedestră, formată din agent șef principal Neagoe Florentin și agent sef principal Mechenis Catalin, care au acționat în zona 7 Caracal, respectiv străzile Antonius Caracalla și Piață Victoriei, întrucât din datele obținute de la minora, rezulta că este posibil să se afle pe strada Antonius Caracalla nr. 9, adresa pe care aceasta a furnizat-o de pe o carte de vizita găsită la locul unde se afla.

În vederea obținerii de detaliii suplimentare legate de locație, agent șef principal Neagoe Florentin a solicitat dispecerului Poliției Municipiului Caracal comunicarea numărului de telefon al victimei, după care a apelat-o la ora 11.13, de pe telefonul personal, și a purtat o discuție cu aceasta, ocazie cu care i-a indicat mai multe detalii despre locația unde se afla și a comunicat adresa de pe cartea de vizită care aparținea unui inginer de cadastru, pe nume Popescu Lucian. De asemenea, minora a dat mai multe detalii legate de curtea imobilului în care se afla și a precizat că nu poate părăsi locația întrucât în curte se afla un câine lup de care îi este teama.

Întrucât a existat o neconcordanță între adresa indicată de victima și cea unde se afla aceasta, agenții de politie sus menționați au revenit la Poliția Municipiului Caracal și au raportat evenimentul sefului Biroului Investigații Criminale, comisar de poliție Pistol Constantin.

La ora 11.29, apelanta a fost din nou sunată de pe telefonul agentului de politie Neagoe Florentin, ocazie cu care comisar Pistol Constantin a încercat să obțină informații legate de locația în care se afla.

Cu ocazia discuției telefonice, polițistul a încercat să o calmeze pe fata și i-a cerut să-i spună daca știe unde se afla și ce vede în jurul ei. Aceasta a relatat că este sechestrată într-o casă de un bărbat care în acel moment nu se afla lângă ea, fiind plecat la farmacie să cumpere cremă pentru a-i trata rănile provocate la mâini. Totodată, victima a precizat că, în acea curte, se afla un brad, un nuc, o mașînă platformă cu fiare vechi, un autoturism gri, și mai mulți câini lupi dezlegați, în continuare, polițistul a întrebat-o dacă are rețea internet pe telefonul de pe care vorbește și răspunsul a fost negativ. Tot cu ocazia convorbirii, șeful biroului i-a solicitat să-i comunice culoarea gardului și dacă poate să iasă din casă și din curte. Cea în cauză a răspuns că gardul este din metal de culoare roșie și nu poate ieși din încăpere deoarece este legată și afară sunt câini lupi. Conform raportului polițistului, în acest timp, pe fundal, se auzea lătrat de căini, iar fata a afirmat că nu mai poate vorbi întrucât a revenit bărbatul. Din discuție cea în cauza a precizat că s-ar afla în cartierul Protoseni din Caracal și că a fost violata de bărbat.

În același document se mai arată că discuția este încheiată atunci când pe fundal se auzea lătrat de câîni și fata spune că nu mai poate vorbi, deoarece bărbatul s-a întors. Fata a precizat și că a fost violată de bărbat.

Conform Digi24 , discuția dintre primul polițist și Alexandra s-a derulat cam așa:

Polițist: Hai, ce vrei?
Alexandra: Am fost răpită și violată. M-a luat...
Polițist: Unde ești, mă?
Alexandra: În Caracal, în Caracal!
Polițist: În Caracal, unde?
Alexandra: În Caracal...
Polițist: Bine, bine, stai acolo. Rămâi acolo că îți trimit eu echipaj, dar nu mai ține linia ocupată.
Alexandra: Vine și mă bate iară. M-a violat!

Polițistul de la IPJ Olt i-a spus de trei ori Alexandrei să rămână unde se afla, în condițiile în care era răpită și legată cu sârmă.
Același polițist, după o oră de la această discuție, a sunat la STS să întrebe cum se face localizarea unui apel pentru că nu știa. Această conversație a durat circa 10 minute.

STS a prezentat și în Parlament conversațiile purtate cu autoritățile. Iată ce declarații au făcut aceștia, după ce au ascultat tot:  

"Nici chiar prima dispecera nu o credea, se simțea din ton", relatează un parlamentar. La final, prim adjunctul STS, Sorin Bălan, a mărturisit, neoficial, că și-ar fi dorit că dispecera să aibă o altă atitudine.

"Alexandra a rămas lucidă, avea o voce agitată, dar nu plângăcioasă. De altfel, tonul face toață aceasta discuție, pentru că, daca îi auzi și pe dispecerii STS și pe cei din politie asta te indignează: cum i se adresează victimei care le cere ajutorul. E clar că, cel puțin la început, nu au crezut, desi fata s-a prezentat, le-a relatat ce a putut, le-a spus că a violat-o", declară alt parlamentar din opoziție.

"Altceva care ne-a șocat e că nu-i dau niciun sfat fetei, nu pun întrebări după un protocol pentru persoane răpite. Mai degrabă o întreabă cum s-a întâmplat, decât să încerce sistematic s-o localizeze sau s-o ajute."

Pe măsură ce treceau la o noua convorbire, adutoriul din sală erau și mai tulburat și indignat. Alexandra continua să le spună polițiștilor, la telefon, până aproape de final, "Dar veniți, nu-i așa, vine cineva?!". Până la finalul, care a fost brusc, "Alexandra s-a purtat exemplar de curajos la telefon, iar ei nu au crezut-o", spune unul dintre cei prezenți în sală.

 

Surse: Libertatea, Știripesurse, Adevărul, Digi24

 

Vocea Alexandrei trebuie auzită! Înregistrările audio de la 112 sunt publice și un exemplu de așa NU, niciodată!

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Numai părinții Alexandrei să nu fii! Ea este fiica tuturor părinților din România
  Numai părinții Alexandrei să nu fii! Ea este fiica tuturor părinților din România

  Putea să fie copilul oricăruia dintre noi! Putea să fie chiar fata mea! Prima emoție pe care am simțit-o auzind de cazul Alexandrei, fata răpită în Caracal, a fost de devastare...

  Am întrebat 20 de mame la ce seriale s-au uitat în timpul carantinei, dupa ce au adormit copiii
  Am întrebat 20 de mame la ce seriale s-au uitat în timpul carantinei, dupa ce au adormit copiii

  Să recunoaștem, dragi mămici, abia așteptăm mpmentul când vien seara, când cel mic adoarme profund și noi putem să savurăm, cu un pahar de vin (sau de lapte cald, depinde...

  OMS avertizează: Coronavirusul este inamicul public nr.1, mai periculos decât terorismul
  OMS avertizează: Coronavirusul este inamicul public nr.1, mai periculos decât terorismul

  Șeful Organizației Mondiale a Sănătății a precizat recent că noul virus care s-a extins tot mai mult la nivel global, coronavirusul, reprezintă în momentul de față cea mai...

  Eram la coadă la supermarket, în fața mea o gravidă în pijamale și cu ochiul vânăt. Ce a urmat este o lecție devastatoare
  Eram la coadă la supermarket, în fața mea o gravidă în pijamale și cu ochiul vânăt. Ce a urmat este o lecție devastatoare

  Uneori viața aruncă spre noi momente cu adevărat cutremurătoare, momente care devin legende, povești, lecții pentru copiii noștri. Ce vei citi mai jos poate să fie doar o poveste sau...

  Am întrebat mămicile care sunt cele mai eficiente produse anti-țânțari
  Am întrebat mămicile care sunt cele mai eficiente produse anti-țânțari

  În sezonul cald produsele anti-țânțari devin necesare pentru copii, nu doar pentru a alunga aceste insecte deranjante, ci și pentru a preveni ciupiturile prin care se pot...

  Mamele din România care alăptează în public nu mai pot fi evacuate. Amenzi de până la 2000 de lei!
  Mamele din România care alăptează în public nu mai pot fi evacuate. Amenzi de până la 2000 de lei!

  Luni, 23 aprilie 2018, Senatul a adoptat un proiect de lege conform căruia persoanele care evacuează o mamă care își alăptează copilul într-un spațiu public sunt pasibile...

  Când am devenit mamă am dat față în față cu o spaimă pe care nu am simțit-o niciodată
  Când am devenit mamă am dat față în față cu o spaimă pe care nu am simțit-o niciodată

  Încă din primele clipe în care îți vei ține copilul în brațe, vei fi cuprinsă nu numai de o fericire care nu poate fi descrisă în cuvinte, ci și de o...

  © 2019 Qbebe