Sentință finală pentru pastorul din Suceava care și-a exploatat și agresat copiii timp de 6 ani

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Încă de anul trecut, pastorul Constantin Pandelea din Valea Bourei, comuna Dolhești (județul Suceava), a fost condamnat la 21 de ani și 4 luni de închisoare de către magistrații din cadrul Judecătoriei Fălticeni. Sentința dată atunci nu a fost definitivă. Recent, pastorul a primit o sentință definitivă din partea Curții de Apel Suceava: 18 de ani de închisoare pentru numeroase infracțiuni pe care le-a comis, timp de 6 ani, prin relele tratamente și abuzurile la care și-a supus copiii.  

Cazul pastorului Constantin Pandelea a ajuns în atenția autorităților cu 2 ani în urmă

Constantin Pandelea este pastor neoprotestant din Valea Bourei, comuna Dolhești (județul Suceava) și este tatăl a opt copii (5 dintre aceștia sunt minori). Din datele oferite de „observatornews.ro”, acesta își construise propria biserică și organiza acolo seri de rugăciune și slujbe în zilele de sărbătoare. De asemenea, ținea predici și în locuința sa. 

În 2020, în luna iulie, s-a făcut o sesizare, de către Primăria Dolhești, către DGASPC Suceava. Potrivit „Monitorul de Suceava”, unul dintre copiii pastorului ar fi cerut ajutor cu privire la situația din familie. În plus, soția pastorului, agresată de acesta, a depus o plângere la poliție și a solicitat un ordin de protecție. Atunci pastorul a fost acuzat că își maltrata soția și copiii și a fost arestat preventiv. Aceștia au fost trimiși într-un centru de protecție destinat victimelor violenței domestice. 

Din informațiile disponibile în „Adevărul”, Nicoleta Danieliuc, purtător de cuvânt al DGASPC Suceava, a prezentat situația copiilor și a soției pastorului din Valea Bourei: „Când tatăl a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, mama a cerut să se întoarcă acasă cu copiii. Cât au fost la Centru, toţi au beneficiat de consiliere. Zilele acestea, colegii mei au stat de vorbă cu mama şi au convins-o să continue consilierea şi acasă măcar telefonic, într-o primă fază. Mama şi-a arătat disponibilitatea să facă consiliere cu psiholoaga de la echipa mobilă din Fălticeni...” Între timp, soția a primit un telefon de la Constantin Pandelea, aflat în arest preventiv, care i-a spus că nu mai suportă să stea în închisoare și a rugat-o să îl ierte. După ce a vorbit cu el, și-a retras plângerea depusă. 

Printre acuzațiile formulate atunci la adresa pastorului se aflau și acestea: faptul că o violase pe una dintre fiicele sale și că le agresase sexual pe alte trei. 

Prima sentință primită de Constantin Pandelea a fost de 21 de ani de închisoare

În 2021, pastorul a fost condamnat de către magistrații Judecătoriei Fălticeni la 21 de ani și 4 luni de închisoare. Sentința a fost formulată în baza infracțiunilor pe care acesta le săvârșise în cadrul familiei sale. Pe de o parte, își bătea copiii și îi supunea la munci grele și la rele tratamente (de exemplu, îi bătea cu furtunul sau cu diverse obiecte contondente, îi ținea afară în ploaie, îi priva de hrană etc.). Pe de altă parte, a abuzat de fiicele sale: a violat-o pe una dintre fete și le-a supus abuzurilor sexuale pe alte trei. 

Conform informațiilor din „Monitorul de Suceava”, acuzațiile care au fost formulate în rechizitoriul de trimitere în judecată au fost următoarele: 

„În sarcina acestuia s-a reținut faptul că în perioada 2014- iulie 2020 a exercitat în mod repetat acte de violență fizică și verbală asupra a cinci dintre copiii săi minori, patru de sex feminin și unul de sex masculin, cărora le aplica lovituri cu corpuri contondente, pe care îi supunea la pedepse și activități grele de gospodărie- uneori și pe timp de noapte și ploaie- cărora le aplica corecții prin privare de hrană... De asemenea, în aceeași perioadă, în contextul stării de teroare pe care a creat-o în familie, prin constrângere fizică constând în acțiuni de lovire și amenințări cu acte de violență, a întreținut în mod repetat raporturi sexuale cu una dintre fiicele sale minore, precum și acte de natură sexuală cu aceasta și cu alte trei fiice.”

Constantin Pandelea a primit recent o sentință definitivă

Pastorul care și-a agresat și exploatat copiii timp de 6 ani a fost judecat pentru săvârșirea a zece infracțiuni (cum ar fi viol în formă continuată, agresiune sexuală, rele tratamente aplicate minorului). A fost condamnat de judecătorii de la Curtea de Apel Suceava la 18 de ani de închisoare. Această sentință este definitivă. 

barbat-condamnat-asteptandu-si-sentinta-in-sala-de-judecata

Din informațiile furnizate de „Știrile PROTV”, unul dintre copiii lui Constantin Pandelea a plecat să lucreze în străinătate pentru a-și ajuta familia. Soția pastorului a divorțat de el, iar ceilalți copii ai lor se află încă sub consilierea și monitorizarea asistenților sociali. 

Nu s-a știut multă vreme că pastorul își agresa soția și copiii

Într-o intervenție pentru „Adevărul”, Cristinel Bărculescu, primarul comunei Dolhești, a explicat că nu s-a știut multă vreme că pastorul își exploatase și abuzase copiii timp de șase ani:

„El, în lume, părea organizat, cuminte, ajuta semenii. Aducea ajutoare, îmbrăcăminte, încălţăminte second hand. Anunţa pe la târguri. Încerca să-şi facă adepţi pentru biserică. Ajuta oameni necăjiţi...Familia cumpăra fructe şi legume din en-gross şi le vindeau prin sat. Copiii erau foarte buni la învăţătură, îmbrăcaţi frumos. Pentru noi a fost o surpriză...Vă spun, familia era cuminte, părea perfectă. După ce s-a spart buba, au început să vorbească toți.”

Surse: adevarul.ro, monitorulsv.ro, observatornews.ro, stirileprotv.ro

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  A aflat că soțul ei i-a agresat sexual copiii, așa că i-a curmat viața fără ezitare
  A aflat că soțul ei i-a agresat sexual copiii, așa că i-a curmat viața fără ezitare

  O femeie și-a ucis soțul în somn, după ce fiica ei i-a mărturisit că ea și fratele ai au fost agresați sexual de acesta, când erau mai mici. Extrem de furioasă, aceasta a...

  De ce am retras copiii de la școală ca să călătorim prin lume timp de 2 ani
  De ce am retras copiii de la școală ca să călătorim prin lume timp de 2 ani

  Pasiunea de a călători poate fi atât de puternică în anumite cazuri, încât va deveni practic un stil de viață. Un asemenea exemplu este oferit de o familie din...

  Tații din ziua de azi petrec de trei ori mai mult timp cu copiii decât cei din generațiile anterioare
  Tații din ziua de azi petrec de trei ori mai mult timp cu copiii decât cei din generațiile anterioare

  Studiile realizate în ultimele decenii au ajuns la concluzia că, în prezent, tații au ajuns să petreacă mult mai mult timp cu copiii lor decât o făceau cei din secolul...

  Am curățat case timp de 8 ani. Iată ce am descoperit despre oameni în tot acest timp
  Am curățat case timp de 8 ani. Iată ce am descoperit despre oameni în tot acest timp

  Am avut o firmă de curățenie timp de 8 ani. 8 ani am făcut curat în 3 case pe zi, jonglând cu 20-25 de clienți pe lună. Nu vă pot spune câte toalete am igienizat sau...

  Părinți, calmați-vă! E un virus, nu o sentință la moarte! Panica duce acolo, nu virusul!
  Părinți, calmați-vă! E un virus, nu o sentință la moarte! Panica duce acolo, nu virusul!

  Nu este prima dată când România se lasă inundată de panică și nici prima dată când se pare că nu reușim să învățăm nimic benefic. Profit de această...

  Îmi este teamă că fiul meu va fi agresat când va crește pentru că i-am pus un nume românesc tradițional
  Îmi este teamă că fiul meu va fi agresat când va crește pentru că i-am pus un nume românesc tradițional

  Sunt parte dintr-o familie mare și unită. Sunt o moldoveancă aprigă, cu frică de Dumnezeu, care pune mare preț pe valorile tradiționale. Și îmi doresc ca și copiii mei să...

  Frumoasa Adormită chiar a existat. Cazul bizar al fetiței care a dormit timp de 32 de ani
  Frumoasa Adormită chiar a existat. Cazul bizar al fetiței care a dormit timp de 32 de ani

  De-a lungul timpului, au existat în lume situații care au uimit oamenii de știință: persoane care au dormit timp de mai multe luni sau chiar timp de mai mulți ani. Parcurge...

  STUDIU. Copiii care petrec mai mult timp în fața ecranelor au mai mulți prieteni apropiați
  STUDIU. Copiii care petrec mai mult timp în fața ecranelor au mai mulți prieteni apropiați

  În condițiile în care timpul petrecut de copii în fața ecranelor a devenit tot mai mare în ultima vreme, este firesc să ne îngrijorăm pentru sănătatea...

  © 2022 Qbebe