Deşi laptele matern este recunoscut drept alimentul ideal ce asigură sugarului atât sănătatea cât şi dezvoltarea psiho-motorie şi imunologică, rata alăptării continuă să fie scăzută în România. Conform unui studiu online realizat la cererea Parenting Ads, pe un eşantion de 475 de mame cu copii între 0-36 luni, 56% dintre mamele care nu alăptează sau nu au alăptat declară că nu au avut lapte suficient. Conform studiilor medicale 98% dintre mame pot alăpta dacă primesc ajutorul şi susţinerea necesare imediat după ce nasc. Astfel, rezultatele studiului Parenting Ads reconfirmă nevoia de educaţie şi informare a mamelor pe această temă.
Invitaţii speciali au abordat problema alăptării din toate perspectivele, reuşind să facă un tablou complet al procesului de alăptare:
Dr. Irina Antonescu, Medic specialist pediatru și invitat special din partea desprecopii.com a vorbit despre beneficiile laptelui matern, pentru mamă şi copil, plecând de la compoziţia specială a laptelui matern şi al proceselor fiziologice ce se produc în perioada alăptării.
În alăptare, lactația este strâns legată de starea de bine a mamei. Astfel, cei doi hormoni esenţiali: prolactina, care este stimulată de drenajul sânului, poate fi inhibată de stres şi oboseala mamei, iar oxitocina, care apare ca răspuns la mişcările de sucţiune ale sugarului, este facilitată de odihnă, căldură, relaxare şi de contactul cu sugarul.
Beneficiile laptelui matern încep cu prima picătură de lapte pe care copilul o va primi, compoziţia specială a colostrului asigurând anticorpii de care are nevoie bebeluşul pentru o protecţie pasivă, în timp ce factorii de creştere stimulează dezvoltarea intestinului. Deşi 89% din compoziţia laptelui este apă, restul de 12% este încărcată de elemente nutriţionale esenţiale în susţinerea dezvoltării fizice şi cognitive şi în stabilirea imunităţii.
Este recomandat ca alăptarea să se facă în mod exclusiv până la vârsta de 6 luni, fără apă, ceai sau alte alimente adiţionale, şi continuarea hrănirii cu lapte matern în paralel cu introducerea hranei solide până la vârsta de 2 ani.
Datorită proceselor fiziologice ce au loc în perioada alăptării, există şi avantaje importante pentru mamă: refacerea rapidă postpartum (mai puţine infecţii, pierderea ponderală, mai puţine decalcifieri), risc scăzut de cancer de san şi cancer ovarian, risc scăzut de fractură de col femural la menopauză şi risc scăzut de depresie postpartum.
Amalia Neacşu, Educator perinatal SAMAS, a abordat subiectul problemelor ce pot apărea în timpul alăptării şi cum le putem depăşi.
Felul în care debutează alăptarea este foarte important. Conform studiilor, contactul piele pe piele dintre mamă şi nou născut, imediat după naştere, creşte în mod semnificativ succesul alăptării, datorită faptului că nou născutul este într-o perioadă activă ce favorizează ataşarea la sân. De aceea, este recomandată iniţierea alăptării în primele 2 ore postpartum.
Poziţia de alăptare este esenţială pentru ca bebeluşul să sugă eficient şi pentru ca mama să nu simtă disconfort. Dacă doare, înseamnă că sugarul nu s-a ataşat bine la sân şi trebuie detaşat cu blândeţe şi reincercată o nouă poziţie până ce copilul poate să sugă cu uşurinţă.
Dacă ataşarea nu este corectă, pot apărea probleme precum: angorjarea, mameloane crăpate (ragade), înfundarea canalelor lactifere şi mastita. Este important ca alăptarea să continue luând măsurile necesare pentru diminuarea disconfortului, cu excepţia cazului în care mastita se agravează şi este nevoie de tratament cu antibiotice.
Luiza Pîrvu, Medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice a susţinut tema importanţei nutriţiei mamei care alăptează, atât pentru sănătatea ei cât şi pentru calitatea laptelui pe care sugarul îl primeşte. Conform studiilor, sănătatea noastră este influenţată în proporţie de 80% de mediul în care trăim, inclusiv nutriţie şi stil de viaţă şi doar 20% de moştenirea genetică.
Mamele care alăptează au nevoie de un aport adiţional de energie de 500 kcal/zi, iar sursa nutrimentelor este foarte importantă. Va fi nevoie de un plus de 50% de proteine, 60% carbohidraţi, lipide, acizi graşi polinesaturați (PUFA) cu rol în favorizarea dezvoltării sistemului nervos, vitamina A, care influenţează sănătatea oculară a bebeluşului şi care depinde de dieta mamei, fibrele necesare unui tranzit intestinal normal, iodul pentru sănătatea glandei tiroide şi zincul.
Vitamina D este cunoscută pentru rolul esenţial pe care îl are în sănătatea oaselor însă, noile cercetări au relevat şi rolul protector al vitaminei D împotriva diabetului zaharat de tip 1, o afecţiune care apare mai frecvent la copii şi adolescenţi decât la adulţi.
Studiul „Mama" realizat de Fundaţia Nutricia arată că mamele din România care alăptează prezintă un deficit de fibre, acid folic, grăsimi polinesaturate (Omega 3 şi Omega 6), Vitamina D şi Vitamina E. În schimb, în dieta mamelor din România se regăseşte un exces de acizi graşi saturaţi şi sodiu.
În concluzie, dieta mamei influențează calitatea laptelui matern. NutriMama vine în sprijinul mamelor care alăptează cu o nouă gamă de produse adaptată nevoilor crescute ale mamelor în perioada alăptării: Băutură pe bază de lapte, Batoane de cereale cu merişoare şi zmeură şi Batoane cu merişoare şi ciocolată. O singură porţie de NutriMama pe zi asigură necesarul adiţional de nutrimente pentru mamele care alăptează.
Miruna Ioani, blogger siblondelegandesc.ro, a vorbit despre propria experienţă în alăptare, despre cum a reuşit să facă din această perioadă una frumoasă, confortabilă şi uşoară pentru ea şi bebeluşul ei. Miruna recomandă viitoarelor mămici să îşi pregătească mameloanele înainte de naştere prin masaj zilnic, să îşi asculte instinctul şi să ceară ajutor atunci când sunt copleşite. Sursele de informare trebuie selectate şi consumate cu moderaţie.
Alăptarea la cerere este modul în care îi transmitem bebeluşului mesajul că a venit într-o lume bună, în care se poate simţi în siguranţă. Bebeluşul, până la 6 luni, nu poate fi „răsfăţat", astfel încât a răspunde la cererea micuţului nu va face decât să sudeze şi mai bine legătura dintre mamă şi bebeluş.
Miruna este iniţiatoare petiției pentru susținerea alăptatului în public, semnată până în prezent de 6000 de persoane şi care urmăreşte recunoaşterea dreptului mamelor de a alăpta în spaţiu public.
Mihaela Pînzaru, reprezentat marca Ceys, a susţinut tema importanţei unui mediu sănătos pentru bebeluş. Sanytol este expertul în dezinfecţia fără clor şi asigură un mediu sănătos acasă, distrugând 99.9% din bacterii, ciuperci şi virusuri. Nou născuţii sunt foarte sensibili şi vulnerabili în faţa infecţiilor. De aceea dacă mediul înconjurător este igienizat corespunzător, riscul infecţiilor scade considerabil: igienizarea mâinilor, hainelor şi a obiectelor de casă.
Conferinţa s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro şi desprecopii.com şi a fost urmărită online de peste 8000 de părinţi, iar înregistrarea va fi disponibilă atât pe socialmoms.ro cât şi în pagina dedicată evenimentul din desprecopii.com.
Parteneri media: desprecopii.com, qbebe.ro, sfatulmamicilor.ro, gokid.ro, kidsnews.ro, mamicamea.ro, meseriadeparinte.ro, cristinaotel.ro, tataincepator.ro, ruxandraluca.ro, ralucaloteanu.ro, blogintandem.ro, funzaresc.eu, fricidemamici.ro, scrierifelurite.ro, roxanadulgheru.wordpress.com.