Din grija pentru copilul tau

Societatea Romana de Pediatrie desfasoara ateliere de informare pentru parinti in gradinitele publice si private din Bucuresti

Societatea Romana de Pediatrie desfasoara ateliere de informare pentru parinti in gradinitele publice si private din Bucuresti.

• In cadrul campaniei "Sa protejam impreuna copilaria", Societatea Romana de Pediatrie (SRPED) anunta lansarea unui proiect in gradinitele din Bucuresti, prin care medici specialisti sustin ateliere de informare pentru parinti cu privire la aspecte esentiale in ingrijirea corecta a copiilor;

• In aceasta etapa, atelierele "Sa protejam impreuna copilaria" vor avea loc in 14 gradinite publice si private din capitala si vor veni in sprijinul a circa 420 de parinti;

• Atelierele in gradinite sunt sustinute de medici specialisti in pediatrie si in nutritie si au ca scop facilitarea accesului la informatii avizate si complete cu privire la o mai buna ingrijire a copiilor.

In perioada martie-mai, in cadrul campaniei "Sa protejam impreuna copilaria", Societatea Romana de Pediatrie desfasoara ateliere de informare pentru parinti in 14 gradinite publice si private din Bucuresti. Acestea sunt sustinute de catre medici specialisti in pediatrie si nutritie si abordeaza teme esentiale in ingrijirea corecta a celor mici - nutritia potrivita diferitelor grupe de varsta si prevenirea bolilor infectioase ale copilariei, mai ales in contextul cresterii incidentei bolilor contagioase la copii, in special in comunitate.

Acest proiect de educare vizeaza atat parintii, cat si personalul gradinitelor si are ca scop acoperirea nevoilor de informare si facilitarea accesului la recomandarile specialistilor. In urma participarii la atelier, gradinitele implicate in proiect vor primi diplome de excelenta acordate de Societatea Romana de Pediatrie, care subliniaza grija acestor centre pentru o ingrijire corecta a copilului.

In cadrul atelierelor, de la dr. Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie, parintii pot afla mai multe despre bolile aparute odata cu intrarea in colectivitate, despre cele mai eficiente metode de prevenire a acestora, precum si sfaturi utile pentru depistarea lor.

Dr. Luminita Florea, medic specialist in nutritie, le vorbeste parintilor despre principiile de baza pentru o alimentatie sanatoasa si corecta, atat la gradinita, cat si acasa, discuta despre stiluri de alimentatie moderne, mentinerea unei greutati in limitele normale la cei mici, solutii de educare a copiilor si de pastrare a unui echilibru alimentar pentru fiecare copil.

Ambii medici ofera sfaturi personalizate si raspunsuri la intrebarile parintilor prezenti.

"Consider ca baza unui sistem de sanatate performant este reprezentata de un proces educational permanent, care sa mentina in contact specialistii in sanatate cu beneficiarii directi ai sistemului de sanatate - populatia, incepand cu cele mai fragede varste. Cel mai eficient mod de a mentine sanatatea ramane profilaxia - preventia bolilor. Cum poti face o profilaxie eficienta? Educand pacientul, ajutandu-l sa primeasca informatii medicale corecte, adaptate varstei sale, nevoilor, sferei de interes si viitorului sau. Achizitia de cunostinte si schimbarea de atitudini si mentalitati il vor determina sa se transforme din pacient intr-un partener real al cadrelor medicale in lupta pentru mentinerea propriei sale sanatati", considera dr. Valeria Herdea, medic primar de medicina generala, medicina de familie cu profil pediatrie.

"Gradinitele si parintii impart rolurile principale din viata copiilor si investesc in ei multa dragoste, energie, rabdare, timp, iar mentinerea sanatatii este unul dintre scopurile principale. Mai ales ca, din ce in ce mai mult, parintii sunt tentati sa urmeze curente de crestere a copiilor care acopera o paleta foarte larga, de la vegetarianism pana la rasplatirea copilului cu fast-food la fiecare pas. Este esential ca parintii sa se informeze atent si de la persoane avizate, pentru a creste un copil sanatos, dezvoltat armonios, ferit de boli, cu o atitudine echilibrata fata de alimentatie", a declarat dr. Luminita Florea, medic specialist in nutritie.

Prin organizarea atelierelor "Sa protejam impreuna copilaria", Societatea Romana de Pediatrie atrage atentia parintilor asupra necesitatii si importantei de a mentine o relatie deschisa de comunicare cu medicul pediatru sau medicul de familie, factori care au un rol decisiv in asigurarea unei bune sanatati a copiilor.

Parintii si viitorii parinti pot afla mai multe informatii avizate despre sarcina si ingrijirea corecta a copilului intre 0 si 5 ani, pe baza celor trei piloni esentiali in cresterea lui: nutritie, vaccinare si siguranta - pe http://www.protejamcopilaria.ro si urmarind campania "Sa protejam impreuna copilaria" a Societatii Romane de Pediatrie. In cadrul site-ului, parintii au la dispozitie o sectiune de intrebari, unde vor primi raspuns din partea specialistilor Societatii Romane de Pediatrie (intreaba@protejamcopilaria.ro).

Despre campania "Sa protejam impreuna copilaria"

Campania a fost lansata de Societatea Romana de Pediatrie in iunie 2012, cu sprijinul GSK Romania. In cadrul acesteia, a fost dezvoltata prima platforma online pentru publicul larg, www.protejamcopilaria.ro, in care viitoarele si actualele mamici pot gasi informatii si pot primi sfaturi direct de la medicii specialisti.

In iunie 2012, in cadrul campaniei, Societatea Romana de Pediatrie a lansat primul ghid cu "Recomandari de vaccinare in pediatrie din Romania", adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infectioase frecvente in randul copiilor si recomandari de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispozitia medicilor. Acesta este un suport real, cu argumente, in demersul de educare si informare cat mai corecta a parintilor cu privire la aspectele esentiale ale ingrijirii copilului. Imunizarea prin vaccinare reprezinta unul dintre cei 3 piloni esentiali ai protectiei copilului, alaturi de nutritie si evitarea micilor accidente.
Campania vine pe fondul unor realitati dramatice: Romania are inca cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din UE la copiii de pana in 5 ani . Mai mult decat atat, numarul cazurilor de imbolnavire ca urmare a bolilor infectioase pediatrice a crescut in ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,8 ‰ (9,8 morti la 1000 de nou-nascuti), aproape dubla fata de media europeana.

Despre Societatea Romana de Pediatrie
Societatea Romana de Pediatrie a fost initial infiintata in 1926, avand ca publicatie Revista Romana de Pediatrie. Pana in 2001, cand si-a dobandit personalitatea juridica, a functionat in cadrul Asociatiei Medicale Romane. Scopul Societatii este crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru specialistii din domeniul pediatriei si pentru alti specialisti ale caror preocupari au legatura cu pediatria, in vederea ridicarii nivelului profesional si stiintific al scolii romanesti de pediatrie si imbunatatirii continue a asistentei pediatrice. Societatea Romana de Pediatrie doreste sa realizeze o legatura stransa intre toti cei care se ocupa de cresterea, ingrijirea si starea de sanatate fizica si mentala a copiilor.

Studiu îngrijorător: copiii născuți în clinici private, predispuși la probleme de sănătate

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cum previi apariția rahitismului la copil: indicații de la Societatea Română de Pediatrie
  Cum previi apariția rahitismului la copil: indicații de la Societatea Română de Pediatrie

  Rahitismul, reprezintă mineralizarea defectuoasă sau întârziată a osului în creștere, cauzată în principal de lipsa de vitamina D, Calciu sau Fosfor.

  Cele mai bune școli private din București
  Cele mai bune școli private din București

  Dacă te afli și tu printre părinții care speră ca micuții lor să învețe în clase mai puțin numeroase, cu dotări foarte moderne și să beneficieze de o gamă variată...

  Încep înscrierile la Școala Părinților Responsabili: seminarii gratuite pentru viitorii părinți din București și Galați
  Încep înscrierile la Școala Părinților Responsabili: seminarii gratuite pentru viitorii părinți din București și Galați

  Naşte Natural (www.nastenatural.ro), un proiect care încurajează viitorii părinți să se informeze corect și responsabil despre naşterea naturală, organizează în...

  De ce ne mai plângem? Câte locuri mai sunt, de fapt, în grădinițele de stat, cu 5 zile înaintea începerii anului școlar
  De ce ne mai plângem? Câte locuri mai sunt, de fapt, în grădinițele de stat, cu 5 zile înaintea începerii anului școlar

  În urma unei anchete desfășurate de ziarul „Evenimentul Zilei”, s-a aflat câte locuri sunt de fapt libere în grădinițele de stat din București.

  Cersanit va renova băile din școlile publice românești
  Cersanit va renova băile din școlile publice românești

  Nota 10 la purtare pentru compania privată care a inițiat proiectul de renovare al băilor din școlile publice românești. Facem totul pentru copiii noștri atât timp...

  CERSANIT a finalizat proiectul de renovare a bailor din scolile publice romanesti
  CERSANIT a finalizat proiectul de renovare a bailor din scolile publice romanesti

  „Cersanit trece baia pe curat. La scoala, ca acasa!”

  Fotografii și mărturii şocante: condițiile din spitalele de pediatrie ale României
  Fotografii și mărturii şocante: condițiile din spitalele de pediatrie ale României

  Extrem de multe spitale de pediatrie din România dispun de condiții insalubre, complet nepotrivite pentru îngrijirea unui copil, mai ales pe perioada convalescenței. Am apelat...

  © 2019 Qbebe