Ghid de ingrijire a nasului E-book gratuit
Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Spitalul în care o improvizație dintr-o sticlă de șampon îi ajută pe copiii bolnavi grav să respire

Un medic pediatru din Bangladesh a inventat un dispozitiv menit să-i ajute pe copiii bolnavi de pneumonie să respire mai ușor.

Ideea medicului este mai veche de douăzeci de ani, din vremea când își făcea primele stagii de practică în pediatrie. Într-o noapte din anul 1996, sub ochii săi au murit 3 copii bolnavi de pneumonie. Atunci și-a spus că nu ar mai suporta să vadă și alții care au aceeași soartă și a început să se gândească la ce s-ar putea face pentru a-i salva pe copiii în stare gravă.

În Bangladesh, peste 28% dintre cazurile de mortalitate infantilă sunt provocate de pneumonie. Experții consideră că numărul mare de cazuri din această țară este determinat de rata ridicată a malnutriției (malnutriția slăbește sistemul imunitar, ușurând proliferarea infecțiilor periculoase).
O altă cauză a ratei mari a deceselor copiilor din cauza pneumoniei este că spitalele din Bangladesh nu își permit întotdeauna să achiziționeze ventilatoare cu flux redus de oxigen, indicate în tratarea acestei boli. Costurile aproximative pentru un asemenea dispozitiv se ridică la aproximativ 15.000 $.

După ce a fost într-o vizită în Australia, medicul pediatru din Bangladesh a văzut că acolo se utilizează și un ventilator care asigură o presiune continuă și pozitivă a fluxului de aer (acesta este utilizat mai ales în cazul bebelușilor prematuri).Principiul după care funcționează este: aerul expirat de copil este direcționat printr-un tub, care are capătul aflat în apă. Aerul iese din tub sub formă de bule, iar procesul prin care se formează bulele determină oscilații ale presiunii aerului în tub. Din acest motiv, aerul ajuns în corpul copilului favorizează un schimb mai bun la nivelul alveolelor pulmonare (un fel de săculeți din țesutul pulmonar, la nivelul cărora se realizează schimburile de gaze), iar plămânii își vor mări volumul, ușurându-se respirația.

Un ventilator precum acesta costă aproximativ 6000 de $. Medicul pediatru s-a gândit dacă nu s-ar putea crea un dispozitiv mult mai ieftin, care să funcționeze pe același principiu. În acest scop, el a făcut un experiment cu o sticlă de șampon în care mai rămăseseră bule. Ulterior, a folosit o sursă de oxigen ș un tub. A sesizat că experimentul a funcționat, în sensul în care constituia o alternativă pentru a-i asigura unui copil bolnav de pneumonie un flux de oxigen menit să-l ajute să respire.

Și-a prezentat invenția în anul 2015, după ce a testat-o în cadrul unui institut de cercetare din Spitalul din Dhaka (Bangladesh). Ulterior, s-a recurs din ce în ce mai mult la dispozitive de acest gen, rata mortalității din cauza pneumoniei reducându-se cu aproape 3/4 în rândul copiilor.Prin intermediul acestor dispozitive, cheltuielile spitalelor s-au redus cu aproape 90%, în condițiile în care o sticlă de plastic nu costă mai mult de 1,25 $.
Invenția medicului din Bangladesh a devenit cunoscută și în alte țări, după succesul din țara sa natală el angajându-se să introducă dispozitivul și în alte state.

Surse:
www.economist.com, www.bbc.com, www.globalcitizen.org

Fond de urgență pentru spitale: Spitalul Universitar de Urgență București și alte patru spitale primesc echipamente și aparatură medicală vitale de la Salvați Copiii

Surse foto: www.facebook.com, www.pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Codin Maticiuc renovează etajul 7 al Spitalului Fundeni, unde sunt internaţi copiii bolnavi de cancer. Cum te poţi implica şi tu
  Codin Maticiuc renovează etajul 7 al Spitalului Fundeni, unde sunt internaţi copiii bolnavi de cancer. Cum te poţi implica şi tu

  Om de afaceri, personalitate de televiziune, producător de film şi autor de carte, Codin Maticiuc este implicat în prezent într-un proiect caritabil ce vizează renovarea...

  7 trucuri de frumusete cu bicarbonat de sodiu. Cum sa-l folosesti ca sampon, deodorant sau exfoliant
  7 trucuri de frumusete cu bicarbonat de sodiu. Cum sa-l folosesti ca sampon, deodorant sau exfoliant

  Banalul bicarbonat de sodiu poate fi utilizat la prepararea unei multimi de produse cosmetice. Nu este scump si iti poti face singura in casa.

  Ce a dezvăluit un studiu al chinezilor pe copiii bolnavi de Covid-19
  Ce a dezvăluit un studiu al chinezilor pe copiii bolnavi de Covid-19

  Un studiu al chinezilor făcut pe copiii bolnavi de Covid-19 din Wuhan a dezvăluit caracteristici ale bolii, unele neașteptate.

  Care sunt categoriile de oameni și copii care pot fi grav afectați de Covid-19
  Care sunt categoriile de oameni și copii care pot fi grav afectați de Covid-19

  Deși riscul de îmbolnăvire cu noul coronavirus și de a dezvolta o formă severă diferă de la om la om, sunt categorii de persoane care prezintă risc ridicat.

  Către toți bunicii care ne ajută să ne creștem copiii: Vă mulțumim!
  Către toți bunicii care ne ajută să ne creștem copiii: Vă mulțumim!

  Oamenii de știință au observat, de-a lungul timpului, că, în numeroase cazuri, adulții recunosc faptul că bunicii lor au fost cei care le-au influențat comportamentele și...

  Semne ale răcelii la copil care indică ceva mult mai grav - sfatul specialistului
  Semne ale răcelii la copil care indică ceva mult mai grav - sfatul specialistului

  Începând de toamna și până primăvara se întinde sezonul răcelilor sau, în termeni medicali, al infecțiilor respiratorii superioare. Există însă...

  4 trucuri care te vor ajuta să înveți copilul să recicleze
  4 trucuri care te vor ajuta să înveți copilul să recicleze

  Cu toții suntem direct responsabili de ceea ce facem în mediul ce ne înconjoară și trebuie să fim conștienți de faptul că fiecare acțiune are urmări în viitor....

  © 2019 Qbebe