Burtici fericite

STUDIU: bebelușii știu când adulții îi imită. Ce se întâmplă în mintea lor când realizează acest lucru

Atunci când ne jucăm cu puiuții noștri și îi imităm, se pare că ei recepționează foarte bine mesajul și sunt absolut conștienți de ceea ce se întâmplă. Un studiu realizat de către o româncă în cadrul Universității Lund, din Suedia, a adus la iveală câteva detalii extrem de importante despre educația prin imitare a celor mici!

Studiul condus de către o echipă de cercetători din cadrul Universității Lund, din Suedia, a urmărit bebeluși în vârstă de 6 luni, fiind „supuși” la diverse jocuri. Cercetătorii fie au imitat tot ceea ce au făcut bebelușii ca o oglindă sau ca o oglindă inversă (imitând doar acțiunile corpului bebelușilor păstrând o expresie facială inactivă), fie au răspuns cu o acțiune diferită atunci când bebelușii au acționat într-un anumit fel. Acesta din urmă se numește răspuns contingent și este modul în care majoritatea părinților ar răspunde copilului lor - atunci când copilul face sau are nevoie de ceva, reacționăm în consecință.

invatare prin imitare

Cercetătorii au descoperit că bebelușii zâmbeau mai mult și încercau să se apropie de adult mai des, în timpul oglindirii acțiunilor lor: „Imitarea sugarilor pare a fi o modalitate eficientă de a capta interesul și de a menține legătura cu ei. Mamele au fost destul de surprinse văzându-și pruncii antrenându-se cu bucurie în jocuri de imitație cu un străin, dar și impresionate totodată de comportamentele sugarilor", spune Gabriela- Alina Sauciuc, cercetătoare româncă din cadrul Universității Lund și autorul principal al studiului.

De asemenea, s-a putut observa o testare a comportamentului în timpul imitației. De exemplu, dacă bebelușul se lovea de masă și cercetătorul imita acea acțiune, atunci micuțul lovea masa de mai multe ori, în timp ce urmărea cu atenție răspunsurile cercetătorului. Chiar și atunci când cercetătorul nu arăta deloc emoții în timp ce imita, bebelușii încă păreau să recunoască faptul că sunt imitați - și totuși au răspuns cu un comportament de testare.

„Acest lucru a fost destul de interesant. Când cineva testează activ persoana care îi imită, este de obicei văzut ca un indiciu că individul imitat este conștient că există o corespondență între propriul comportament și comportamentul celuilalt", mai spune Sauciuc.

Oamenii de știință au speculat de mult că prin expunerea frecventă imitare, bebelușii învață despre normele culturale și rutine de interacțiune, sau că acțiunile împărtășite sunt însoțite de sentimente și intenții comune. Dar dovezile empirice pentru susținerea unor astfel de teorii lipsesc în mare măsură.

„Arătând că sugarii în vârstă de 6 luni recunosc când sunt imitați și că imitația are un efect pozitiv asupra interacțiunii, începem să umplem acest gol. Mai trebuie să aflăm când începe procesul de imitare să aibă astfel de efecte cu exactitate, și ce rol joacă de fapt recunoașterea imitației pentru bebeluși", concluzionează Sauciuc.

Sursa: sciencedaily.com

Bebelușii simt durerea de 4 ori mai puternic decât adulții

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Un studiu dezvăluie până la ce vârstă trebuie să doarmă bebelușii cu mamele lor
  Un studiu dezvăluie până la ce vârstă trebuie să doarmă bebelușii cu mamele lor

  Un studiu recent, realizat la o universitate din Africa de Sud, a arătat până la ce vârstă ar trebui ca bebelușii să împreună cu mamele lor în vederea unei...

  Bebelușii deprind mai bine diverse abilități când sunt în preajma altor bebeluși, spun studiile
  Bebelușii deprind mai bine diverse abilități când sunt în preajma altor bebeluși, spun studiile

  Mai multe studii au demonstrat că bebelușii care socializează cu cei de vârsta lor se vor familiariza mai repede cu diverse abilități.

  Andreea Bălan a ieşit din spital! Primul lucru pe care l-a făcut când şi-a revăzut fetiţele
  Andreea Bălan a ieşit din spital! Primul lucru pe care l-a făcut când şi-a revăzut fetiţele

  Vedeta a ajuns la spital săptămâna trecută în urma unor dureri abdominale severe, fiind externată recent. Parcurge articolul de mai jos pentru a afla care a fost primul lucru...

  STUDIU NOU! Ce se intampla daca bei vin rosu in fiecare seara
  STUDIU NOU! Ce se intampla daca bei vin rosu in fiecare seara

  Se stie ca alcoolul dauneaza grav sanatatii insa, consumat cu masura, el poate fi chiar benefic. Mai ales daca vorbim despre vin rosu.

  3 lucruri care se întâmplă în creierul copilului când se uită la televizor
  3 lucruri care se întâmplă în creierul copilului când se uită la televizor

  Privitul la televizor cauzează o serie de probleme, mai ales când vine vorba despre creierul copilului, care se află în curs de dezvoltare. Te întrebi cu siguranță care...

  10 lucruri care se întâmplă în corpul tău când alăptezi
  10 lucruri care se întâmplă în corpul tău când alăptezi

  Alăptarea este un proces cu adevărat miraculos care se petrece în corpul unei femei. Mai puțin cunoscute sunt însă lucrurile care se întâmplă efectiv în...

  Studiu ingrijorător: copiii se îngrașă când mamele lucrează
  Studiu ingrijorător: copiii se îngrașă când mamele lucrează

  Un studiu îngrijorător concluzionează faptul că durata de munca a unei mămici este direct proporțională cu greutatea corporală a micuțului său. Iată despre ce este vorba mai...

  © 2021 Qbebe