
Cercetătorii de la Universitatea de Vest Sidney au desfășurat în studiu pe un număr de 700 000 de cazuri de bebeluși născuți în clinici private și au descoperit faptul că 5% dintre aceștia au suferit traume în urma nașterii, precum scalp deteriorat și oase rupte și au fost internați în spital la mai puțin de o lună de la externare. La polul opus, în spitalele de stat, procentul bebelușilor cu probleme după naștere este mult mai mic, mai exact 3,6%. De asemenea, intervenții precum resuscitarea la naștere, problemele cu hrana, problemele legate de somn și problemele de comportament sunt mai des întâlnite în spitalele private decât în cele publice, avertizează specialiștii, care au făcut public raportul în Jurnalul Medical Britanic.
Profesor Doctor Hannah Dahlen, moașă în cadrul Universității de Vest Sidney, trage un semnal de alarmă legat de toate aceste intervenții care nu permit nașterii să decurgă natural, care presupun și folosirea forcepsului, nașterea indusă sau operația de cezariană: "Aceste intervenții cresc rata mortalității infantile. Cu cât pui mai des ventuza pe capul fătului în procesul nașterii, cu atât mai mult riști să ii provoci traume iremediabile."
Procentul femeilor însărcinate care nasc prematur pare să fie și el mult mai mare în clinicile private, comparativ cu cele publice: 43% față de 39,7%, acesta fiind de asemenea un motiv care poate duce la decesul nou-născutului.
"Concluzia este aceea că, dacă plătești mai mult pentru o naștere în Australia, asta nu înseamnă că tu sau bebelușul tău veți fi ocoliți de riscuri", spune Doctor Dahlen.
Voi ce ați ales? Sector privat sau public?
Sursa: www.theguardian.com
