
Un nou studiu desfășurat de către o echipă de cercetători de la Centrul de Cercetare a Autismului din cadrul Universității Cambridge vine cu noi concluzii legate de cauzele care determină instalarea autismului la o persoană. Se pare că femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice prezintă un risc crescut de a da naștere unor copii care vor dezvolta autism, iar acest lucru este direct legat de faptul că ovarele acestor femei secretă o cantitate anormal de mare de hormoni androgeni . Acești hormoni sunt de obicei steroizi care stimulează și controlează dezvoltarea și funcțiile glandelor genitale masculine și sunt implicați în activitatea organelor sexuale masculine primare și în dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine secundare.
Studiul a folosit fișele medicale ale peste 26000 de femei diagnosticate cu acest sindrom, iar concluziile specialiștilor nu au întârziat să fie făcute publice: " Acest studiu nou ne ajută să înțelegem mai bine efectele testosteronului asupra creierului în perioada fetală și asupra comportamentuluiulterior al copilului", scrie autorul lucrării, Simon Baron-Cohen.
Deoarece sindromul ovarelor polichistice se manifestă diferit de la o femeie la alta, echipa de cercetători recunoaște faptul că nu pot spune 100% că numai hormonii androgeni se fac responsabili de alterarea creierului fătului: " Nu putem scoate din discuție factori ca obezitatea, hiperinsulinemia sau hiperandroginemia, acestea fiind conectate de cele mai multe ori și lucrând ca un mecanism care sporește șansele instalării autismului."
Sursa: www.iflscience.com; ro.wikipedia.org
