Armenia, fostă republică a Uniunii Sovietice și punct de frontieră din Occident spre Orient, a hotărât să înlocuiască treptat bancnotele folosite, în încercarea de a preveni cât mai mult răspândirea coronavirusului. Totodată, Banca Centrală a Armeniei i-a sfătuit pe oameni să evite efectuarea de plăţi în numerar acolo unde este posibil, relatează Reuters, citată de Agerpres. În această situație de pandemie sunt recomandate tranzacțiile online.
Armenia a înregistrat, la 17 martie, 28 cazuri de coronavirus, potrivit situației globale actualizate zilnic și publicate pe http://www.cnscbt.ro/.
Banii pot răspândi molime
Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, avertizează că bancnotele sunt un pericol și pot râspândi foarte ușor boli.
"O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoşi când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunţat la cash. În rest, e o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă şi nici nu ştii când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poţi să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni şi mai departe?", a spus Adrian Vasilescu, scrie Știrile Pro TV.
Banii murdari pot fi spălați cu apă și săpun, întrucât bancnotele noastre sunt din plastic. Însă Banca Națională nu face astfel de operațiuni, ci doar verifică dacă sunt bani falși și scoate din circulație bancnotele deteriorate.
În SUA, banii intră în carantină
Nu doar Armenia a luat măsuri cu privire la limitarea răspândirii coronavirusului. Astfel, Banca Centrală americană a anunțat că dolarii care ajung în SUA după ce au circulat în Asia vor intra în carantină. Ele vor rămâne închise pentru o perioadă minimă de 7-10 zile, în loc de 5 zile cum se întâmpla până acum, şi până la maximum 60 de zile, potrivit relatărilor apărute în presa americană.
În China și Coreea de Sud, banii vor fi dezinfectați
Banca Centrală a Chinei a declarat, la jumătatea lunii februarie, că bancnotele folosite vor fi dezinfectate şi puse în carantină pe o perioadă de până la 14 zile înainte de a reintra în circulaţie.
Și Coreea de Sud pune banii în carantină pentru două săptămâni, potrivit unui anunț făcut pe 13 martie. Măsura e menită să înlăture orice urmă de coronavirus şi chiar vor arde o parte din bancnote în efortul de a stopa epidemia, potrivit Reuters.
Mai mult decât atât, Coreea de Sud va trece bancnotele printr-un proces de spălare la temperaturi extrem de ridicate, înainte de a le repune în circulaţie. Procedura este standard în această țară și presupune ca banii să fie ținuți 2-3 secunde la temperaturi de 150 de grade Celsius, apoi păstrați la 42 de grade Celsius după împachetarea lor. În acest mod se dezinfectează bancnotele.
Surse: Știrile Pro TV, Digi24