Asistenții sociali de la DGASPC Mureș au aflat din presă situația revoltătoare
Comunitate de rromi din Ponorâta este în atenția presei în aceste zile. Asistenții sociali de la Direcția pentru Protecția Copilului Maramureș a aflat despre situația revoltătoare din presă. Dintre cele 50 de minore gravide, unele au sub 12 ani, ceea ce aduce în prim plan o criză gravă privind protecția copilului și accesul la sănătatea sexual reproductivă, dar și la educația sexuală.
Dintre cele 50 de minore însărcinate, doar 3 sunt înscrise în sistemul de învățământ și urmează cursurile școlii din Ponorâta, primind indemnizația în valoare de 700 de lei, conform reglementărilor actuale.
„Am aflat că avem 50 de minore gravide, dintre care, din informațiile pe care le avem, doar 3 sunt școlarizate. Avem o problemă și legată de burse. Avem probleme și legat de situația lor la evidența populației în permanență, ei depunând cerere pentru tichete sociale", a declarat Iuliu Petky, inspector școlar pentru minorități ISJ Maramureș.
Inspectorul șef la ISJ Maramureș, Mihai Pop, descrie această situație ca fiind: „complexă de zeci de ani, nu o putem gestiona. Ce informații avem e că în școală avem 3 eleve care sunt mame și primesc bursa pentru mame minore. Știm că situația acolo e gravă. Am și fost informat la momentul 2023 când s-a introdus această acest tip de bursă. Am avut o discuție cu doamna director de acolo care mi-a spus că din experiența dânsei, ca urmare a acestei burse se va înrăutăți".
Directorul DGASPC Maramureș a făcut, la rândul său, declarații: „În urma primirii informațiilor, am făcut solicitări către primărie și i-am rugat să ne ofere datele de contact și dacă acel număr de 50 mame e real. Colaborăm cu poliția, intervenim împreună cu ei, nu se pune problema ca să nu avem ajutor din partea dânșilor, doar că situația e mai complexă”.
Statistici al alarmante: mii de nașteri din mame sub 15 ani în România
E suficient să aruncăm o privire peste datele Eurostat din ultimii ani să vedem că în perioadă 2018 – 2022, fenomenul creșterii numărului nașterilor din mame minore în România este alarmant.
Dacă în 2018 se înregistrau 8621 de nașteri de la mame sub 18 ani, dintre care 725 din mame sub 15 ani, în 2022 avem un total de 7538 de nașteri din mame sub 18 ani, dintre care 746 sub 15 ani.
Datele mai recente arată, potrivit unui studiu realizat în 2024 de asociația „Salvați Copiii România” că aproape jumătate din mamele cu vârste de sub 15 ani din UE provin din România. Situația este alarmantă de vreme ce în țara noastră, în ultimii cinci ani, au avut loc peste 88000 de nașteri la mame minore, dintre care peste 84000 de nașteri la mame cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 ani.
Surse foto: istockphoto.com, istockphoto.com
Surse articol: antena3.ro, adevarul.ro, stirileprotv.ro
