Top 5 bormașini pentru proiecte de bricolaj - Caracteristici, specificații și preț

Top 5 bormașini pentru proiecte de bricolaj - Caracteristici, specificații și preț

Andreea Constantin

Alegerea unei bormașini electrice este la fel de greoaie cu cea a alegerii unui nou smartphone. Trebuie să acorzi un timp îndelungat cercetării produselor de pe piață, a prețurilor acestora, să fii atent la caracteristici și o mulțime de alte funcționalități. Totodată, trebuie să se încadreze în bugetul tău.

Ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o bormașină

Oricare ar fi nevoile tale, sau la ce proiecte bricolaj lucrezi, este important să cercetezi opțiunile și să decizi ce tip de bormașină este mai potrivit pentru tine. Iată un mic ghid care te va ajuta să faci cea mai bună alegere în materie de bormașini. 

1. Ia în considerare modul în care vei folosi bormașinii

Înainte de a alege o mașină de găurit, trebuie să te gândești la ce o vei folosi.  Pentru asta, trebuie să-ți pui o serie de întrebări precum:

  • Ce materiale vei găuri?
  • Trebuie să o poziționezi într-un anumit mod (la un unghi drept, de exemplu)?
  • Te vei deplasa mult cu aceasta, în spațiul de lucru (fie că asta înseamnă să urci și să cobori des scările sau să te deplasezi dintr-o încăpere în alta)?
  • Pentru cât timp trebuie să folosești bormașina Hyundai? Află mai multe detalii aici.

Răspunsul la aceste întregări te va ajuta să restrângi aria de căutare a unei bormașini. 

2. Tipuri de bormașini

În funcție de meseria pe care o ai sau de proiecte bricolaj la care lucrezi, este important să știi că pe piață există mai multe tipuri de bormașini. Cele mai populare dintre acestea sunt:

  • Bormașini de găurit clasice. Acesta este cel mai comun tip de bormașină. Este folosită pentru a da găuri și pentru a înfige, strânge sau slăbi șuruburi în metal, pereți interiori sau lemn. De obicei, acestea nu pot lucra cu piatra, zidăria sau betonul.
  • Bormașini cu ciocan cu percuție. Sunt similare cu bormașinile clasice însă au o funcție în plus – de ciocănire. Acesta îi oferă o forță suplimentară fiind alegerea ideală pentru cei care doresc să găurească materiale dure precum betonul sau piatra. Când folosești acest tip de bormașină este important să folosești protecție pentru urechi. Este important să știi că acest tip de bormașină nu poate fi utilizată pentru lemn, metal sau alte materiale moi, deoarece duce la deteriorarea acestora.
  • Bormașină cu coloană. Aceste tipuri de bormașini sunt destinate profesioniștilor în proiecte de bricolaj și au ca principal avantaj realizarea unor găuri precise. În plus, acestea pot fi utilizate cu succes pentru orice tip de material.

3. Bormașină cu fir sau fără fir?

Pe lângă cele trei categorii de bormașini, mai ai de ales între bormașini cu fir sau fără fir. Iată ce caracteristici au fiecare dintre ele.

Bormașini fără fir

Bormașinile de găurit fără fir sunt renumite pentru versatilitatea lor, deoarece sunt în general mai ușor de utilizat și mai ușoare decât cele cu fir. Sunt ideale pentru începători și pentru cei pasionați de proiecte bricolaj DIY.

Când alegi o bormașină fără fir este important să fii atent la următoarele specificații:

Puterea. Există două valori la care trebuie să fii atent aici: tensiunea și cuplul. Regula generală este că un voltaj mai mare înseamnă un burghiu mai puternic. Cele mai multe modele au 18V, deși sunt disponibile și opțiuni mai mici (7,2V), dar și mult mai mari (20V).

Cuplul reprezintă puterea de răsucire și se măsoară în newtoni metri (Nm). Unele bormașini permit reglarea setărilor de cuplu pentru a folosi un cuplu mai mare pentru materiale mai rezistente și mai mic pentru materiale delicate. 

Viteza. Aceasta se măsoară în rotații pe minut (rpm). Multe modele de bormașini au două viteze (300 rpm pentru a face o gaură și 800 rpm pentru a înfige un șurub), însă există și viteze de până la 1.000 rpm care ofera mai mult control.

Bateriile. Bateriile Litiu-Ion (Li-ion) sunt cele mai bune tipuri de baterii, acestea având o durată de viață mai lungă decât cele cu Nichel-Cadmiu (NiCd). Alte detaliu la care să fii atent este timpul de funcționare la o încărcare completă, acesta fiind masurat in ore (h).

Bormașini cu fir

Mașinile de găurit cu fir sunt ideale pentru o utilizare intensă. Acestea sunt destinate, în general, profesioniștilor. Acestea sunt și mai puternice decât cele fără fir, dar și mai scumpe. Iată la ce trebuie să fii atent în cazul acestora:

Puterea: La fel ca în cazul bormașinilor de mai sus, în cazul acestora este important să te uiți la putere, care se măsoară în wați. Cu cât puterea este mai mare, cu atât este mai puternică. 

Sistemul Special Direct (SDS). În cazul bormașinilor cu ciocan cu percuție trebuie să fii atent la sistemul SDS. Cu cât acesta este mai mare, cu atât bormașina are o putere mai mare. 

Caracteristici esențiale ale unei bormașini

Indiferent de tipul de bormașină ales, cu fir sau fără, este important să acorzi atenție celor mai importante caracteristici și specificații ale acestora.

Mașinile de găurit cu percuție, în comparație cu cele electrice, utilizează aceeași mișcare de rotație, dar în timp ce introduci un șurub, acestea folosesc și o acțiune de ciocănire care nu doar bate în jos șurubul, dar și în lateral. Acest lucru facilitează introducerea șuruburilor în materiale rezistente și previne alunecarea burghiului. 

Mașina de găurit cu percuție este, de asemenea, o opțiune excelentă pentru îndepărtarea șuruburilor sau a bolțurilor încăpățânate, în timp ce se inversează direcția de rotire.

Mânerul. Deși poate părea un moft, este foarte important ca mânerul să fie acoperit sau fabricat dintr-un material moale, nealunecos, care să fie ușor de manipulat fără posibilitatea ca bormașina să-ți alunece din mână.

Puterea. După cum am specificat mai sus, indiferent de tipul de bormașină aleasă, puterea este extrem de importantă. Practic aceasta arată cât este de performantă bormașina.

Viteza de rotație. Viteza de rotație este un alt factor important în alegerea unei bormașini. Cu cât viteza de rotație este mai mare, cu atât vei putea da găuri mai precise.

Top 5 bormașini pentru proiecte de bricolaj - descriere și specificații

Iată care sunt cele mai bune mașini de bricolaj de pe piață, la ora actuală:

1. Mașina de găurit și înșurubat cu percuție Hyundai HY-ASB 180 LI. Este un produs eficient, compact cu ajutorul căruia vei putea executa lucrări de gaurire în metal și lemn. Funcționează cu un acumulator litiu-ion de 18 V, cu o capacitate de 2 Ah care impiedica autodescarcarea. Are două trepte de putere cu turatii de 440 rpm, respectiv 1650 rpm și două trepte de reglare a percuțiilor de 7040 percuții pe minut și 26400 percuții pe minut.

2. Mașina de găurit și înșurubat Hyundai HY-ASR 3.6. Este o bormașină cu acumulator , litiu-ion de 3,6 V, cu capacitatea de 1,3 Ah care împiedică autodescărcarea, produsul fiind întotdeauna gata de utilizare. Acest model este o unealtă compactă, eficientă pentru activități de bricolaj de tip Do It Yourself și pentru lemn. Motorul are puterea de 180 rpm.

3. Mașina de găurit și înșurubat Bosch GSR 120-LI Professional. Acest model funcționează cu acumulator GBA de 12 V, cu o capacitate de 2 Ah, produsul fiind întotdeauna gata de utilizare. Este un produs profesional și robust cu ajutorul căruia vei putea executa lucrări de găurire și înfiletare în metal și lemn. Aceasta are două trepte de putere cu turații de 400 rpm, respectiv 1500 rpm. 

4. Mașina de găurit și înșurubat Raider RDP-SCD20 Solo. Această bormașină este un instrument semiprofesional, destinat pasionaților de proiecte bricolaj și mici lucrări în gospodărie. Poate fi folosită pentru lemn și metal și funcționează cu acumulator de tipul Li-Ion, de 20 V. Spre deosebire de modelele de mai sus, aceasta vine fără acumulator, care trebuie achiziționat separat. Bormașina are doua trepte de viteza - 400 si 1400 rpm.

5. Mașina de găurit și înșurubat DeWalt DCD710D2. Este o mașină de găurit și insurubat cu putere mare de găurire și formă constructivă compactă, datorită designului funcțional și greutatii reduse. Aceasta vine cu un acumulator Li-Ion de 10,8V si 2 Ah. Mașina are un motor cu putere de 180W și o viteză maximă de 1500 rpm.

Ghidul comparativ al prețurilor pentru top 5 bormașini pentru bricolaj

Dacă ești în căutarea unei bormașini pentru proiecte bricolaj și ai pus deja ochii pe una dintre cele de mai sus, iată ce trebuie să știi despre preț. Deși puterea unei bormașini este cea mai importantă, nu putem trece peste preț, mai ales dacă ai un buget fix. Iată cât costă fiecare model și ce funcții are, pe scurt.

1. Mașina de găurit și înșurubat Hyundai HY-ASR 3.6, acumulator, 3,6 V, 1300 mAh, 180 rpm, 440 rpm, respectiv 1650 rpm  - 138,43 Lei.

2. Mașina de găurit și înșurubat Bosch GSR 120-LI Professional, 12 V, 1500 rpm, 2 acumulatori + incarcator - 551,99 Lei.

3. Mașina de găurit și înșurubat Raider RDP-SCD20, Solo, 20 V, 400 - 1400 rpm, fără acumulator, 1400 rpm - 167 Lei.

4. Mașina de găurit și înșurubat DeWalt DCD710D2, 1500 rpm, mandrină fără cheie 10 mm, cu acumulator, 2000 mAh - 943 Lei.

5. Mașina de găurit și înșurubat cu percuție Hyundai HY-ASB 180 LI, turatie variabila, 18V, 180 rpm, 1 acumulator + 6 biti + 6 burghie + 1 adaptor magnetic - 390,82 Lei.

După cum poți vedea, prețul diferă în funcție de puterea bormașinii, dar și a accesoriilor cu care acestea vin la pachet. De exemplu, bormașina Raider, care este fără acumulator, este una dintre cea mai ieftine, însă vei fi nevoit să îl achiziționezi separat. Dintre modelele expuse, cea mai bună alegere pe care o poți face în ceea ce privește raportul preț - calitate, este bormașina Hyundai HY-ASR, prima din listă.

Surse foto: shutterstock.com

Articolul urmator
O fetiță își face temele pe stradă, sub un carton după ce a fost abandonată de mama ei. Își dorește cu orice preț să devină medic
O fetiță își face temele pe stradă, sub un carton după ce a fost abandonată de mama ei. Își dorește cu orice preț să devină medic

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul
    Ce poți face cu cojile de ouă rămase după Paști: proiecte de artă cu copilul

    Cu siguranță că nu v-ați gândit până acum că, ajutându-vă de cojile de ouă, puteți realiza proiecte de artă inedite. Fie că sunteți mămici, fie că sunteți...

    „Mama, nu vorbi cu el, are haine ieftine”. Tu, dragă părinte, ești vinovat pentru faptul că al tău copil pune mai mult preț pe lucrurile materiale, și nu pe valoarea umană
    „Mama, nu vorbi cu el, are haine ieftine”. Tu, dragă părinte, ești vinovat pentru faptul că al tău copil pune mai mult preț pe lucrurile materiale, și nu pe valoarea umană

    Care este diferența dintre o haină scumpă și una ieftină? Un logo cusut sau imprimat pe o bucată de material. Care este diferența dintre un copil sărac și unul bogat sau care pune...

    Soțul meu spune că nu-l interesează că nu-l mai iubesc. Vrea să rămânem împreună cu orice preț
    Soțul meu spune că nu-l interesează că nu-l mai iubesc. Vrea să rămânem împreună cu orice preț

    O femeie povestește pe internet că nu mai este fericită în căsnicia ei de cel puțin 5 ani și că nu-și mai iubește soțul. Acesta știe toate acestea, însă nu pare că...

    O mamă este diagnosticată cu cancer în stadiul 3, în ultimul trimestru de sarcină: „Vreau cu orice preț să îmbătrânesc alături de soțul meu”
    O mamă este diagnosticată cu cancer în stadiul 3, în ultimul trimestru de sarcină: „Vreau cu orice preț să îmbătrânesc alături de soțul meu”

    Vă imaginați cât de dureros este să afli că ai cancer în stadiu 3, tocmai când ești pe punctul de a-ți aduce copilul pe lume, cea mai mare bucurie a ta? Exact asta a...

    „Am născut la 27 de săptămâni și bebelușul meu a stat 73 de zile în spital”. Povestea unui copil care a vrut cu orice preț să trăiască
    „Am născut la 27 de săptămâni și bebelușul meu a stat 73 de zile în spital”. Povestea unui copil care a vrut cu orice preț să trăiască

    Ne pregăteam pentru venirea pe lume a lui Riley în septembrie. Dar universul a avut alte planuri, iar băiatul nostru s-a născut la 27 de săptămâni, în mijlocul verii,...

    „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă
    „Mi-am cheltuit toți banii pe fertilizare in vitro și acum trebuie să stau cu sora mea”. Povestea unei femei care și-a dorit cu orice preț să fie mamă

    O femeie din Melbourne, Australia a rămas fără bani de chirie, după ce a cheltuit mai mult de 50.000 de dolari pe fertilizarea in vitro. A reușit să rămână însărcinată,...

    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos
    „Mi-au spus că risc un avort care mi-ar pune viața în pericol”. Mărturia unei mame care a refuzat cu orice preț să facă întrerupere de sarcină și acum are un copil sănătos

    O mamă și-a dorit mai mult decât orice să-și aducă copilul pe lume, chiar dacă medicii i-au spus că șansele să facă asta sunt foarte mici. Și a reușit. Atât ea,...

    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând
    Top 10 cele mai controversate poze cu mămici alăptând

    Fie că este vorba despre imagini postate pe Social Media, fie că este vorba de poze realizate de fotografi sau despre diferite reclame pentru brand-uri celebre, mamele s-au dezvăluit din...

    © 2024 Qbebe