Ceea ce părea o seară obișnuită în familie, s-a transformat într-o tragedie pentru familia Nedelcu. Băiețelul în vârstă de 3 ani și jumătate a decedat, cauza fiind o toxiinfecție alimentară gravă adusă de o shaorma. Conform declarației tatălui, atât el, cât și soția lui au acuzat stări de greață în noaptea de 15 mai, după ce au consumat shaorma de la un restaurant de pe Șoseaua Vergului.
„Singurul lucru care ne leagă pe toţi trei este kebabul. Mi s-a făcut foarte rău. S-a dus sus înapoi la băiat. După 5 minute a coborât şi ea cu vărsături, vomitând", a declarat Stelian Nedelcu, tatăl copilului. Părinții au chemat de două ori salvarea, urmând ca la două ore distanăță să vină salvările private cu medici. "A venit ambulanţa, ne-a făcut la toţi trei câte o injecţie. Am sunat la 112, la 8 fără 10, să chem ambulanța din nou. Au constatat că nu au ce să facă şi că ne trebuie o ambulanţă mai mare", a adăugat bărbatul.
Medicul din a doua ambulanță a cerut o a treia salvare, dar neasistată. După trei ore, starea copilului s-a agravat iar părinții au plecat spre spital cu mașina unei vecine, urmând să întâlnească salvarea în parcarea unui magazin. După preluarea celor trei, șoferul a cerut permisiunea să pornească sirena și girofarul, semn că cel mic trebuia dus de urgență la spital.
Conform spuselor tatălui, nici la spital lucrurile nu au decurs normal. „În camera de resuscitare nu aveau ce le trebuia. Balon, defibrilator, au mers cu el la alt etaj...Când l-au preluat, era încă viu. Tot îmi spuneau doctorii că nu e bine, nu e bine", a spus tatăl.
Serviciul de ambulanță București-Ilfov a pornit o anchetă pentru a descoperi dacă operatorul ce a preluat apelurile tatălui, pentru a vedea ce de întârzie ambulanța, a informat medicul coordonator de starea din ce în ce mai gravă a minorului. În paralel, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică şi Sanitar Veterinară au declanșat o anchetă având suspiciunea unei contaminări simultane a trei victime.
"În data de 15 mai am fost notificaţi de personalul de la Matei Balş asupra situaţiei în care a decedat un copil de 3 ani şi jumătate, după ce ar fi mâncat dintr-o shaorma, care a intrat în şoc şi ulterior stop cardiorespirator, probabil în salvare. Noi am deplasat acolo un autolaborator al direcţiei şi personal tehnic sanitar veterinar, medici pentru prelevare de probe. În urma controlului la unitatea respectivă nu s-au găsit deficienţe atât de grave care să conducă la o situaţie de genul acesta, motiv pentru care s-au prelevat probe pentru examenul de laborator. Până acum pe alergeni nu a ieşit nimic pozitiv, nu au existat alergeni în produsele alimentare de origine animală sau non animală, respectiv legumele care se mai pun în shaorma", a declarat Ovidiu Zvorişteanu, directorul DSVSA Bucureşti.
Ancheta este în plină desfășurare, urmând ca spre finalul săptămânii să iasă toate buletinele de analize. Până la finalizarea cercetărilor unitatea de pe Șoseauna Vergului va fi închisă.
Surse: stirileprotv.ro, digi24.ro, activenews.ro.
