Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

UNICEF și OIM:Familiile celor care lucrează au nevoie de mai mult sprijin pe măsură ce COVID-19 ia amploare

În condițiile creșterii exponențiale a pandemiei de COVID-19, este esențial să se ofere sprijin familiilor celor care muncesc în vederea reducerii consecințelor negative ce afectează copiii, au afirmat azi UNICEF și Organizația Internațională a Muncii (OIM). În contextul pierderii locurilor de muncă, al închiderii școlilor și al indisponibilității serviciilor de îngrijire a copilului, familiile, în special gospodăriile cu venituri mici, au nevoie de sprijin suplimentar.

Familiile vor simți repercusiunile pandemiei – pierderea locurilor de muncă, stres prelungit și o deteriorare a sănătății mintale – ani la rând”, a declarat coordonatorul programelor de dezvoltare timpurie a copilului din cadrul UNICEF, dr. PiaRebelloBritto. „În cazul celor mai vulnerabili copii, absența unor sisteme adecvate de protecție socială exacerbează expunerea la situația de criză”.

În cadrul noilor recomandări publicate astăzi, UNICEF îndeamnă angajatorii să țină cont de impactul pe care îl au deciziile lor comerciale asupra familiilor angajaților și să sprijine măsurile de protecție socială pe cât posibil.

De asemenea, UNICEF și OIM îndeamnă guvernele să consolideze măsurile de protecție socială, în special cele adresate familiilor vulnerabile, inclusiv prin susținerea angajatorilor pentru a putea continua să ofere locuri de muncă și salarii, dar și să acorde sprijin financiar celor care și-au pierdut locul de muncă.

Dialogul social – cu alte cuvinte, consultarea și colaborarea între guverne, angajați, angajatori și reprezentanții acestora – este esențial. Pentru a fi eficace și sustenabil, răspunsul trebuie să fie fondat pe încredere și experiențe variate”, a afirmat Manuela Tomei, directorul Departamentului pentru condiții de muncă și egalitate din cadrul OIM.

UNICEF

Politicile și practicile favorabile familiei, cum ar fi garantarea locurilor de muncă și a salariilor, acordarea de concediu plătit pentru îngrijirea membrilor familiei, un program de lucru flexibil și accesul la servicii calitative de îngrijire a copilului în situații de urgență, pot face cu adevărat diferența. Acestea permit lucrătorilor să se protejeze și să aibă grijă de ei și de copiii lor, sporind totodată productivitatea și sentimentul de siguranță în rândul angajaților.

Recomandările preliminare adresate angajatorilor în vederea reducerii consecințelor negative ale COVID-19 includ:

 • Monitorizarea și implementarea recomandărilor făcute de autoritățile locale și naționale și comunicarea informațiilor critice angajaților.
 • Evaluarea actualelor politici implementate la locul de muncă pentru a vedea dacă oferă suficient sprijin angajaților și familiilor lor.
 • Adoptarea bunelor practici pentru implementarea actualelor sau noilor politici în baza dialogului social, a legislației naționale din domeniul muncii și a standardelor internaționale din domeniul muncii. Asigurarea că toți angajații beneficiază de măsuri de sprijin la locul de muncă, fără discriminare, și că aceștia le cunosc, le înțeleg și apelează la ele fără ezitare.
 • Asigurarea unui mediu profesional lipsit de discriminare și stigmatizare socialăprin facilitarea formării și oferirea unor mecanisme de raportare confidențiale și sigure.
 • Adoptarea unor programe de lucru adaptate nevoilor familiilor pentru a oferi angajaților mai multă libertate în ceea ce privește momentul și locul în care își pot îndeplini sarcinile de serviciu. Considerarea posibilității acordării unui sprijin alternativ părinților care lucrează, precum soluții de îngrijire a copilului, în cazul în care nu este posibilă stabilirea unui program de lucru flexibil.
 • Sprijinirea părinților care lucreazăcu soluții de îngrijire a copilului sigure și adecvate contextului creat de COVID-19.
 • Prevenirea și eliminarea riscurilor ocupaționale prin consolidarea măsurilor de sănătate și securitate la locul de muncă.
 • Îndrumare și formare cu privire la măsurile de sănătate și securitate la locul de muncăși regulile de igienă.
 • Încurajarea angajaților să solicite asistență medicală adecvatăîn caz de febră, tuse și dificultăți de respirație.
 • Sprijinirea angajaților pentru a face față stresului în timpul epidemiei de COVID-19.
 • Sprijinirea măsurilor de protecție socială ale guvernului în conformitate cu Convenția nr. 102 a Organizației Internaționale a Muncii privind normele minime de securitate socială și Recomandarea nr. 202 a OIM privind nivelurile minime de protecție socială. Sprijinul din partea companiilor poate include, de exemplu, subvenții pentru angajați în vederea garantării accesului la asigurările de sănătate, șomaj și indemnizația pentru incapacitate de muncă și ar trebui să vizeze și lucrătorii din sectorul informal.
OMS și UNICEF își unesc forțele împotriva pandemiei, prin intermediul Fondului de solidaritate pentru combaterea COVID-19

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copiii de sub 10 ani dezvoltă mult mai mulți anticorpi Covid-19 față de adulți
  Copiii de sub 10 ani dezvoltă mult mai mulți anticorpi Covid-19 față de adulți

  De la debutul pandemiei, oamenii de știință se întreabă care este nivelul de anticorpi pe care copiii, adolescenții și adulții îi pot dezvolta în organism după ce...

  Dragul meu soț, am nevoie de mai mult ajutor. Ca și tine, și eu sunt om!
  Dragul meu soț, am nevoie de mai mult ajutor. Ca și tine, și eu sunt om!

  O mamă nu are nevoie de sfaturi. Căci de sfaturi, uneori chiar și nesolicitate, are parte la tot pasul. Internetul este plin de articole de parenting, iar familia și prietenii nu scapă...

  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el
  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el

  Copiii au nevoie să simtă că părinții îi sprijină și că sunt implicați în creșterea lor în mod constant. Atunci când nu se întâmplă acest lucru...

  Cum un test fals-pozitiv de Covid ne-a distrus vacanța mult așteptată
  Cum un test fals-pozitiv de Covid ne-a distrus vacanța mult așteptată

  Iubesc Grecia. Așa că în fiecare an suntem nerăbdători să ne bucurăm de plajele ei în vacanța de vară. Anul acesta însă pandemia ne-a oprit prematur bucuria unui...

  Studiu ingrijorător: copiii se îngrașă când mamele lucrează
  Studiu ingrijorător: copiii se îngrașă când mamele lucrează

  Un studiu îngrijorător concluzionează faptul că durata de munca a unei mămici este direct proporțională cu greutatea corporală a micuțului său. Iată despre ce este vorba mai...

  10 beneficii pe care le are copilul unei mame care lucrează
  10 beneficii pe care le are copilul unei mame care lucrează

  De cele mai multe ori mamele care lucrează se învinovățesc că nu petrec suficient timp cu copiii lor sau că din cauza carierei ratează momente importante din viața acestora....

  14 lucruri pe care părinții care lucrează de acasă vor să le înțelegi
  14 lucruri pe care părinții care lucrează de acasă vor să le înțelegi

  Să lucrezi de acasă poate părea un vis complet lipsit de griji. Contrar percepției multora, părinții care lucrează de acasă nu lenevesc toată ziua și au un program mai riguros...

  © 2021 Qbebe