UNICEF:Conflictele prelungite, criza climatică, numărul în creștere de boli mintale și dezinformarea online sunt printre cele mai mari noi amenințări la adresa copiilor

UNICEF:Conflictele prelungite, criza climatică, numărul în creștere de boli mintale și dezinformarea online sunt printre cele mai mari noi amenințări la adresa copiilor

Irina Olteanu - Redactor Senior

Într-o scrisoare deschisă care marchează 30 de ani de la adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului, Directorul Executiv UNICEF trage semnalul de alarmă în ceea ce privește provocările majore actuale și viitoare cu care se confruntă copiii.

Conflictele prelungite, înrăutățirea crizei climatice, un nivel în creștere al bolilor mintale în rândul tinerilor și dezinformarea online sunt unele dintre cele mai îngrijorătoare noi amenințări la adresa copiilor, a anunțat astăzi UNICEF într-o scrisoare deschisă semnată de Directorul Executiv al organizației, Henrietta Fore.

Pe lângă amenințările existente la adresa tinerilor, precum accesul la educație, sărăcia, inegalitatea și discriminarea, scrisoarea atrage atenția asupraamenințărilor care apar cu privire la drepturile copiilor și evidențiază o cale către accelerarea eforturilor necesare depășirii acestora. Scrisoarea face parte din seria de acțiuni organizate de UNICEF cu ocazia celebrării a 30 de ani de la adoptarea Convenției cu privire la Drepturile copilului,  cel mai ratificat tratat privind drepturile omului la nivel mondial.

Generația voastră, a copiilor de astăzi, se confruntă cu o nouă serie de provocări și schimbări la nivel internațional inimaginabile pentru părinții voștri”, scrie Fore. “Clima noastră se schimbă și este de nerecunoscut. Inegalitățile se adâncesc. Tehnologia transformă modul în care percepem lumea. Și din ce în ce mai multe familii migrează în prezent față de trecut. Copilăria s-a schimbat, iar noi trebuie să ne schimbăm abordarea odată cu ea.”

Scrisoarea evidențiază opt provocări tot mai stringente la adresa copiilor lumii: conflictele prelungite, poluarea și criza climatică, o scădere în ceea ce privește sănătatea mintală; migrația masivă și mișcările populației; persoanele fără țară (apatridia); viitoarele abilități pentru locurile de muncă ale viitorului; drepturile privind datele și confidențialitatea online, precum și dezinformarea online.

Referitor la conflicte, scrisoarea amintește că numărul de state care se confruntă cu conflicte a ajuns la cel mai mare nivel de la adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului în 1989, cu unul din patru copii trăind în țări afectate de conflicte violente sau dezastre.

În ceea ce privește schimbările climatice, scrisoarea avertizează că distrugerea galopantă a planetei și criza climatică globală sunt deja aspecte cu care copiii se confruntă și care au potențialul de a submina majoritatea câștigurilor obținute în materie de supraviețuire a copiilor și dezvoltare din ultimii 30 de ani. Dezvoltarea tiparelor de fenomene meteorologice extreme și de aer toxic, seceta prelungită și inundațiile spontane fac toate parte din această criză și îi afectează în mod disproporționat pe copiii cei mai săraci și mai vulnerabili.

UNICEF lucrează pentru a reduce impactul crizei climatice în statele din întreaga lume. De exemplu, în Etiopia, UNICEF a folosit în premieră noi tehnologii pentru a cartografia apele subterane și dezvoltă soluții pentru comunitățile în care tot timpul resursele de apă sunt extrem de limitate. În Malawi, UNICEF a dezvoltat un sistem ecologic pe termen lung care folosește energia solară pentru a îmbunătăți accesul comunităților la apă curată. Cu toate acestea, multe alte acțiuni sunt necesare pentru a încetini schimbările climatice per ansamblu.

Guvernele și mediul de afaceri trebuie să lucreze împreună pentru a reduce consumul de combustibil fosil, pentru a dezvolta sisteme agricole, industriale și de transport mai curate și pentru a investi în creșterea surselor de energie regenerabilă,” a adăugat Fore.

Scrisoarea transmite și îngrijorări referitoare la faptul că majoritatea copiilor vor crește ca nativi ai unui mediu digital saturat de dezinformarea online. De exemplu, așa numita tehnologie „deep fake” folosește tehnici de inteligență artificială pentru a crea cu o relativă ușurință conținut audio și video fals. Scrisoarea avertizează că un mediu online în care adevărul nu poate fi disociat de ficțiune are potențialul de a submina în totalitate încrederea în instituții și sursele de informare. De asemenea, s-a demonstrat că denaturează dezbaterilor democratice, intențiile electoratului și cultivă dubii în ceea ce privește grupurile etnice, religioase sau sociale.

Scrisoarea avertizează că dezinformarea din mediul online îi face deja vulnerabili pe copii în fața ademenirii, abuzului și în fața altor forme de exploatare; dând o turnură greșită dezbaterilor democratice; și în unele comunități ducând chiar la reapariția unor boli mortale datorate neîncrederii în vaccinuri alimentată de dezinformarea online. Toate acestea contribuie la crearea unei întregi generații de cetățeni care nu au încredere în nimic. Pentru a combate această provocare, UNICEF a dezvoltat un program pilot de educație media (media literacy), precum programul Young Reporters din Muntenegru, menit să îi învețe pe copii și tineri cum să repereze dezinformarea în mediul online, cum se verifice conținutul online, precum și rolurile și tehnicile jurnalismului responsabil.

În era digitală nu ne mai putem baza pe prezumția naivă că adevărul se va impune în fața falsității, prin urmare, noi, ca societăți, trebuie să dezvoltăm reziliență împotriva potopului zilnic de informații false din mediul online,” scrie Fore. „Ar trebui să începem prin a îi echipa pe tineri cu abilitatea de a înțelege în cine și în ce să se încreadă în mediul online, astfel încât ei să poată deveni cetățeni activi și implicați.”

unicef

Referitor la sănătatea mintală, scrisoarea atrage atenția asupra cazurilor în creștere de boli mintale în rândul adolescenților de la adoptarea Convenției și că depresia este una dintre cauzele principale care conduc la dizabilități în rândul tinerilor. Scrisoarea atrage atenția că promovarea adecvată, prevenția și tratamentul terapeutic și reabilitarea pentru copiii și tinerii afectați de boli mintale trebuie să devină priorități. De asemenea stigmatizarea și tabu-ul care învăluie bolile mintale trebuie să fie eliminate pentru ca tinerii să poată căuta tratament și să primească sprijin.

În cele din urmă, scrisoarea recunoaște că tinerii și copiii au creat deja mișcări în lumea întreagă în căutarea unor soluții menite să adreseze provocările cu care se confruntă ei și semenii lor. Totodată, tinerii fac apel la liderii lumii să se alăture acestor mișcări.

Copiii și tinerii de astăzi preiau conducerea și solicită acțiuni urgente pentru implicarea voastră astfel încât să puteți cunoaște și modela lumea care vă înconjoară,” scrie Fore. “Voi adoptați o poziție acum, iar noi vă ascultăm.” 

Articolul urmator
Provocarea online la modă printre părinți naște controverse! Tu i-ai sparge un ou în frunte copilului?
Provocarea online la modă printre părinți naște controverse! Tu i-ai sparge un ou în frunte copilului?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele
  Epilepsia, una dintre cele mai frecvente boli neurologice la copii. Care sunt semnele

  Epilepsia este o afecțiune neurologică ce apare destul de frecvent la copii și care poate fi recunoscută cu ușurință după crizele și convulsiile care afectează calitatea vieții...

  Zodiile care sunt cele mai mari mincinoase
  Zodiile care sunt cele mai mari mincinoase

  Unele persoane au o capacitate uimitoare de a-i manipula pe cei din jur și de a se juca cu mintea lor datorită naturii lor rele și viclene. Aceste ființe sunt extrem de răutăcioase și...

  Sunt o mamă zgârcită: nu le cumpar copiilor haine noi și reușesc să economisesc sume uriașe
  Sunt o mamă zgârcită: nu le cumpar copiilor haine noi și reușesc să economisesc sume uriașe

  Oricât de mult am încerca să rezistăm tentației de a le cumpăra copiilor noștri hăinuțe care mai de care mai adorabile, nu ne putem abține. Deși știm că sunt șanse...

  Cele mai bune soții din zodiac. Te numeri printre ele?
  Cele mai bune soții din zodiac. Te numeri printre ele?

  Te-ai visat mireasă încă din copilărie, dar oare ai acea „stofă de soție”? Unele femei sunt pur și simplu născute pentru a fi partenere de încredere și soții...

  4 zodii care au mari șanse să se căsătorească anul acesta! Te numeri printre ele?
  4 zodii care au mari șanse să se căsătorească anul acesta! Te numeri printre ele?

  2024 este un an al schimbării în astrologie, în condițiile în care Venus, planeta dragostei și a romantismului, nu va fi retrograd, aducând o energie bună...

  Top cele mai frecvente boli de vară la copii
  Top cele mai frecvente boli de vară la copii

  Vara, anotimpul vacantei, care te duce cu gandul la mare, la soare si nicidecum la boli. Cu toate acestea, o multime de afectiuni pot aparea in sezonul cald, mai ales la copii si, daca nu le...

  Numărul copiilor obezi s-a dublat în ultimii 10 ani, în România! Ce spun medicii
  Numărul copiilor obezi s-a dublat în ultimii 10 ani, în România! Ce spun medicii

  Medicul pediatru Mihai Craiu atrage, din nou, atenția asupra unei problematici legate de sănătatea copiilor. Este vorba despre obezitate, un fenomen care s-a dublat în rândul...

  Cum influențează schimbarea climatică femeile însărcinate
  Cum influențează schimbarea climatică femeile însărcinate

  Multe femei care își doresc să rămână - sau sunt deja - însărcinate se tem de cum schimbările climatice le vor afecta sarcina și/sau copiii. Acestea schimbări aduc...

  © 2024 Qbebe